Bruine ogen lichter maken: blauwe ogen

Dubbele oogkleur Dubbele oogkleur

Heb jij altijd al de wens gehad om je bruine ogen te veranderen naar een lichte kleur? Wil je graag blauwe ogen? Veel mensen vinden blauwe of lichte ogen erg mooi. Dit komt omdat lichte ogen zeldzaam zijn. De meeste mensen op de wereld hebben bruine ogen. Ongeveer 90% van alle mensen hebben bruine ogen, slechts een klein deel heeft blauwe of lichte ogen. In Amerika is het wellicht binnenkort mogelijk om je ogen voor altijd te veranderen naar een blauwe oogkleur. Hoe dat precies moet is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat het om een soort lasertechniek gaat. Of de lasertechniek ooit voor iedereen beschikbaar zal zijn is nog maar de vraag.

Lumineyes

Het bedrijf dat ogen lichter kan maken heeft de naam Lumineyes. Het is een Amerikaans bedrijf dat via een soort lasertechniek de bruine oogkleur kan veranderen naar een lichte kleur. Het bruine pigment (eumelanine) zou via de techniek verwijdert worden uit de bovenste laag van de iris. Het proces zou een onomkeerbaar proces zijn waarbij de ogen voorgoed blauw worden. De bruine kleur komt dus niet meer terug. 

Contactlenzen

Het is natuurlijk ook mogelijk om blauwe ogen te krijgen middels kleurcontaclenzen. Natuurlijk zijn kleurlenzen niet permanent. Wie de lenzen verwijdert heeft gewoon weer de bruine ogen. Ook is het zo dat veel mensen kleurlenzen niet zo mooi vinden. Ze zien er nep uit en de bruine oogkleur komt door d de kleurlens. Hierdoor wordt de blauwe oogkleur vaag en vaal. Sommige mensen vinden het ook erg lastig om lenzen te plaatsen. Kleurcontactlenzen kunnen ook gaan irriteren en kunnen vaak maar een paar uur gedragen worden.

Pigment in het oog

De behandeling zou maar een paar minuten (tot een uur) in beslag nemen. De blauwe kleur komt na een paar weken zichtbaar. De blauwe oogkleur komt tot stand wanneer er weinig eumelanine in het oog aanwezig is. Mensen met bruine ogen hebben juist heel erg veel eumelanine in het oog. Als je dus eumelanine verwijdert komt de blauwe oogkleur tevoorschijn. Het is niet zo dat er dan opeens een blauw pigment zichtbaar is. Het licht dat het oog binnenvalt wordt bij minder eumelanine anders gebogen. De lichtgolven worden dan gezien als een blauwe lichtgolf in plaats van een bruine lichtgolf. Mensen met groene ogen hebben een anders soort pigment in het oog. Dit pigment heet feomelanine (lipochroom). Groene ogen kunnen waarschijnlijk niet gemaakt worden met de lasertechniek. Ook zijn amberkleurige ogen niet mogelijk. Dit komt doordat amberkleurige ogen ook veel feomelanine bevatten. 

De behandeling

Patent voor de behandeling werd in 2005 al aangevraagd maar tot op heden is er niet heel erg veel mee gedaan. Het project zit in een klinische testfase. Dit betekent dat er eerst mensen behandeld moeten worden met de techniek. Als de techniek veilig wordt geacht kunnen meer mensen behandeld worden. Het is natuurlijk nog maar de vraag of de techniek ook echt gebruikt zal worden op grote schaal. De techniek is ook interessant voor mensen met twee verschillende kleuren ogen. Met de techniek kun je dan blauwe ogen maken. 

Is het permanent?

De techniek zou permanent zijn. Wie behandelt wordt krijgt voorgoed blauwe ogen: je kunt niet meer terug. Het is wel zo dat de genen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van veel pigment natuurlijk nog wel in je lichaam zit. Het veranderen van je oogkleur betekent niet dat je kinderen automatisch ook blauwe ogen krijgen. De genen voor de aanmaak van veel pigment (bruine ogen) blijft bestaan. Je moet het vergelijken met het blonderen van je haren. Een nep blondine draagt genen bij zich voor donker haar, ook al lijken de haren blond. 

Kosten

Volgens het bedrijf zijn er al duizenden geïnteresseerden. Mensen kunnen niet wachten om de ogen blauw te maken. Toch is het nog even geduld hebben want de behandeling kan nog niet worden uitgevoerd. Veiligheid gaat boven alles. Als dat gegarandeerd kan worden wordt de techniek misschien beschikbaar voor iedereen. Let wel op dat de behandeling niet gratis is: de operatie zou makkelijk ongeveer €3000 kunnen gaan kosten.

Laatst aangepast op dinsdag, 30 augustus 2016 20:57

Reageer op: "Bruine ogen lichter maken: blauwe ogen"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk