Ablutofobie: de angst om jezelf te wassen

Ablutofobie: angst voor douchen Ablutofobie: angst voor douchen

Ablutofobie is de angst om jezelf te wassen en de angst om in bad te gaan. De angst ontstaat vaak op jonge leeftijd en kan op latere leeftijd terugkeren. Vaak zijn mensen met deze fobie ook angstig om door andere mensen gewassen te worden. De angst kan zeer vervelend zijn en zelfs gevaarlijk. Persoonlijke hygiëne komt op een zeer laag pitje. Wat is de oorzaak van ablutofobie?

Wat is ablutofobie?

De angst om te wassen of te baden heet ablutofobie. Het is angst die vaak op jonge leeftijd ontstaat. Vaak is er sprake geweest van een traumatische ervaring. De trauma wordt in dat geval gelinkt met het baden en wassen. Door deze link is de patiënt zeer bang geworden om de handeling uit te voeren. Daarnaast is de patiënt ook zeer bang om door anderen gewassen te worden.

Wie ontwikkelt ablutofobie?

De angst om jezelf te wassen kan iedereen overkomen. Toch ontwikkelt de angst met name bij jonge mensen die een trauma hebben opgelopen. Jonge kinderen kunnen een fobie ook overnemen van andere mensen die de angst op dat moment hebben. Vaak is er dan sprake van kopieer gedrag. Mensen met ablutofobie hoeven niet per definitie de angst altijd bij zich te dragen. De angst kan op latere leeftijd vanzelf weer verdwijnen. De angst kan echter ook weer terugkeren.

Welke trauma veroorzaakt ablutofobie?

Er kunnen verschillende traumatische gebeurtenissen een fobie veroorzaken. Een ablutofobie kan veroorzaakt worden doordat mensen moesten baden terwijl ze dat niet wilden. Zoals gezegd gebeurt dit met name op jonge leeftijd. De irrationele angst om te baden en te wassen wordt vaak bij de persoon zelf ontdekt. Een aantal symptomen die ontstaan zijn:

  • Sneller ademen
  • Verhoogde hartslag
  • Gevoel van angst
  • Kramp
  • Controle verliezen
  • Vluchtgedrag vertonen

Tot slot

Ablutofobie is één van de vele fobieën die bij mensen kunnen voorkomen. Het is een fobie die echter niet veel voorkomt. Door middel van gedragstherapie kunnen mensen van deze fobie ''genezen''. In de meeste gevallen kan de psycholoog samen met de patiënt in vivo exposure technieken toepassen. Dit houdt in dat de patiënt de angst vrijwillig tegemoet gaat en leert dat de angst irrationeel is. De behandeling is langdurig maar biedt doorgaans goede resultaten.

Laatst aangepast op dinsdag, 02 augustus 2016 19:01

Reageer op: "Ablutofobie: de angst om jezelf te wassen"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk