Hoe word je langer? Groeien na pubertijd

Niet lang genoeg? Niet lang genoeg?

Nederlanders zijn het langste volk ter wereld en dat zie je overal om je heen. Vooral als je op vakantie gaat naar het buitenland zie je al snel dat Nederlanders een stuk langer zijn dan mensen uit andere landen. In Nederland zijn er echter ook verschillen. De mensen die in het zuiden van Nederland wonen zijn een stuk kleiner dan de mensen die in het noorden (Friesland & Groningen) van Nederland wonen. Friese/Groningse vrouwen zijn ongeveer 2.5 centimeter langer dan de vrouwen uit Brabant en Limburg. Ook de noordelijke mannen zijn gemiddeld ongeveer 2 centimeter langer. Niet iedereen in Nederland is lang. Hoe word je lang en is het ook mogelijk om langer te worden als je al bent uitgegroeid?

Ik wil langer worden!

De lengte van je lichaam wordt door een aantal factoren bepaald. Allereerst zijn er natuurlijk de genen. De genen krijg je mee van je ouders en die bepalen voor een groot deel hoe lang je wordt. Als je ouders beide kort zijn is de kans groot dat jij ook kort wordt. Jongens worden gemiddeld genomen langer dan meisjes. In de puberteit is vaak wel het omgekeerde zichtbaar. Dit komt doordat meisjes eerder puberen en de groeispurt eerder ondervinden. Jongens schieten op een latere leeftijd de hoogte in. Je bent pas uitgegroeid op je 25ste leeftijd

De voorspelbare lengte

Je kunt op basis van de lengte van je ouders ongeveer nagaan hoe lang je gaat worden. Wat je moet doen is het volgende:

 1. Bepaal de lengte van je ouders en tel beide lengtes bij elkaar op. 
 2. Als je een jongen bent tel je 13 centimeter bij de totale lengte op. Een meisje trekt er 13 centimeter af. 
 3. Deel de totale lengte die je nu hebt door 2
 4. Het antwoord (de lengte) die je nu hebt is je voorspelde lengte in centimeters. Natuurlijk zal het niet je exacte lengte zijn. Je kunt korter/langer worden.

Gezond eten maakt langer

Voeding is belangrijk om lang te worden

Het is belangrijk om goed te eten. Wie goed eet wordt vaak ook langer. Goed eten bevat veel proteïnen en bouwstoffen. Deze bouwstoffen maken het mogelijk om lang te worden. Je botten en spieren moeten natuurlijk wel kunnen groeien. Neem ook genoeg rust. Tijdens het slapen herstelt je lichaam van de dag. De cellen in je lichaam krijgen dan de kans om zich weer te herstellen en voor te bereiden op de dag die gaat komen. Wie niet genoeg slaap zal ook niet goed genoeg herstelt zijn.

 

De langste volkeren ter wereld

De langste mensen ter wereld zijn allen te vinden in Europa. De meest lange mensen wonen met name in het noord en noord-westen van Europa. Op nummer 5 staat het land Estland. Dit land is het meeste noordelijke land van de Baltische Staten. De Estse mensen zijn gemiddeld 178 centimeter. Op nummer 4 staat het land met de olie: Noorwegen. Dit land ligt naast Zweden en ligt in Scandinavië. De Noren hebben een gemiddelde lichaamslengte van 179 centimeter. Op nummer 3 vinden we het tweelingbroertje van Nederland: Denemarken. Dit land lijkt heel veel op Nederland maar qua lichaamslengte zijn ze wel iets korter: 180 centimeter. Op nummer 2 vinden we het land van Ikea en Abba. De Zweden zijn met een lengte van 181 centimeter behoorlijk aan de lange kant. Op de eerste plek staat natuurlijk Nederland. Nederlanders zijn gemiddeld genomen ongeveer 183 centimeter lang. 

Groeien na de pubertijd

Is het mogelijk om na je pubertijd door te blijven groeien? De meeste mensen zijn uitgegroeid wanneer ze op een leeftijd van ongeveer 25 jaar zijn aangekomen. Meisjes groeien op een jongere leeftijd wat sneller dan jongens. De groeispurt bij meisjes start vanaf een jaar of 10/11. Jongens beginnen later te spurten. De groeispurt bij jongens start rond een jaar of 12/13.

Laatst aangepast op maandag, 26 maart 2018 14:07

Reageer op: "Hoe word je langer? Groeien na pubertijd"

1 Reactie

 • Reactielink Maryam Tondivar zondag, 28 augustus 2016 10:56 Geplaatst door Maryam Tondivar

  Geachte heer/ mevrouw

  Goede middag
  Ik ben Aziatische vrouw an mijn afkomst Iraniers. Ik ben jaren geleden in mijn land toen ik kins was, ersntig ziek en vanaf 8 of 9 jaar kon lang staan en lopen en de hulp van mijn moeder en beste kinderarts in Iran, kreeg ik goede pillen van Thyrax die wij Tyroied noemden en heb die pil van Tyrax en plus syroop van B complex gebruikt en ben niet zoveel lengte gekregen omdat mijn moeder en mijn vader zijn gemiddeld lengte. Maar via mijn school in Iran met veel bewegingen en cursus kreeg ik nogmaals mijn eigen lengte als 152 centimeter en word ik niet langer.

  Ik sleep heel goed en mijn voeding was bijna goed en ook bewegingen ook maar toen ben ik naar Nederland gekomen en mijn bewegingen minder en voeding 50-50 was goed met minder water en was ik jong als 27-40 jaar ben ik nu 51 jaar.
  Ik heb via via internet informatie van vitamine gekregen en hulp van healthyboek van de tuinen( winkel) goede protein als poeder die help voor epier opbouwen en sterke botten.
  Mijn vraag : hoe kan ik langer worden met mijn leeftijd als 50 jaar oud? ik wil genoeg ald gemiddeld worden als mijn ouders?

  Ik neem de pil van vitamine D en B-complex en magnesium en zink ook. Per dag drink ik genoeg water en koffie zonder cafeiine. Vindt u dat koffie zonder cafeiine remt voor mijn groei van de lengte ook?

  Ik verwacht uw reactie tegemoet.

  Met vriendelijke groet,

  Maryam Tondivar

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk