Zijn aardbeien, vitamines en fruit gezond?

Gezonde aardbeien Gezonde aardbeien

Wanneer het aardbeienseizoen weer geopend is kunnen we allemaal weer genieten van de lekkerste en gezonde aardbeien. Zijn aardbeien echter wel zo gezond voor ons lichaam? Wat zit er eigenlijk allemaal in aardbeien en wat maakt deze fruit zo gezond? Welke vitaminen zitten er allemaal in aardbeien en word je ook dik van teveel aardbeien eten? Welke soorten aardbeien zijn er allemaal en wanneer koop je de lekkerste aardbeien? Een lekkere smoothie maken met aardbeien is ook populair in de zomer. Is de aardbei een goede keus voor smoothies? Lees hier alles over de lekkerste en geondste aardbeien.

Gezond aardbeien?

Aarbeien kennen we allemaal natuurlijk wel. Met name de lekkere rode vruchten van de aardbeiplant zijn bij ons bekend. De rode vruchten zijn zoet en lekker sappig. Sommige zijn een beetje zoetzuur en kunnen heerlijk fris zijn in de zomer. Er zijn heel veel verschillende soorten aardbeien. Sommige zijn heel groot en een beetje hard van structuur, andere zijn juist heel klein en enorm zacht. Aarbeien zijn normaal gesproken vrij gezond. De vrucht van een aardbei plant bevat veel vitamine C (60 mg per 100 gram). Vitamine C kan het lichaam helpen om gezond te blijven. Mensen kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Deze vitamine moet dus met onze voeding terecht komen in het lichaam.

Word je dik van aardbeien?

Er wordt vaak gedacht dat je snel dik wordt van aardbeien. Natuurlijk is het nooit goed om teveel van één iets te eten. Teveel is nooit goed. Zo is het ook bij aardbeien. Ze zijn heerlijk, maar aardbeien bevatten ook vrij veel suikers. Deze natuurlijke suikers geven de aardbei een lekkere zoete smaak. Aardbeien bevatten ook koolhydraten (ook een soort suiker). Er zitten echter niet veel koolhydraten in aardbeien. In 100 gram aardbeien zitten ongeveer 7 gram koolhydraten. Aardbeienjam is een ander verhaal. Hier is veelal veel suiker aan toegevoegd om het product houdbaar te maken. Van veel suiker word je wel dik.

Wanneer koop je aardbeien?

Aardbeien koop je in principe het hele jaar door. Aardbeien worden niet alleen maar in Nederland geproduceerd. Met name in de zonnige landen worden aardbeien gekweekt voor consumptie. Ook worden er veel aardbeien uit Polen geïmporteerd. Van deze aardbeien wordt pulp gemaakt en dat wordt vervolgens weer in jam verwerkt. Aardbeienpulp uit Polen is vaak niet van het beste soort. Verse aardbeien koop je met name in de zomer en nazomer. Tijdens deze periodes kun je zelf ook aardbeien kweken in de tuin. De lekkerste aardbeien krijg je als de aardbeiplant veel zonlicht krijgt. De vrucht kan dan veel suikers aanmaken en wordt rood van kleur.

Smoothie van aardbeien

Van aardbeien kun je heerlijke smoothies maken. Een smoothie is een heerlijk verkoelende drank met lekker veel fruit. Je kunt ook ijs of yoghurt toevoegen zodat je smoothie net dat beetje extra krijgt. Een smoothie van rode vruchten is vaak het lekkerst omdat je dan een soort gemengde smaak krijgt van verschillende lekkere en verse vruchten. Het is ook lekker om een smoothie te maken van aardbeien en banaan. Let er wel op dat je niet teveel bananen toevoegd omdat de smaak van banaan erg overheersend is.

Zelf aardbeien kweken

Het is natuurlijk het allerleukst om zelf aardbeien te kweken en verbouwen. Aardbeien kun je makkelijk zelf in je eigen moestuin laten groeien. Een aardbei heeft wel veel water nodig en is zeer vorstgevoelig. Ook moet je aardbeien beschermen tegen vogels en insecten. De lekkere vruchten vallen niet alleen in de smaak bij mensen. Ook dieren vinden ze heerlijk. De meeste mensen die aardbeien verbouwen spannen daarom netten over de aardbeiplanten. De netten beschermen de planten tegen roofdieren.

Laatst aangepast op maandag, 06 november 2017 15:42

Reageer op: "Zijn aardbeien, vitamines en fruit gezond?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk