Wat is het Griselda complex?

Beschermen van dochter Beschermen van dochter

In de psychologie zijn veel verschillende complexen te noemen. Een complex is een psychologisch proces die een belangrijk invloed heeft op iemands denken en zijn. Ook op het cognitief vlak kan een complex invloed hebben. Bij het Griselda complex of het complex van Griselda bestaat er een verlangen om een dochter te redden en te behouden van invloeden. Het complex wordt gezien bij mannen.

Wat is het Griselda complex?

Het Griselda complex duikt op bij mensen, veelal mannen, die een obsessieve drang hebben om hun eigen dochter te beschermen tegen verschillende invloeden van buitenaf. In de meeste gevallen moet er gedacht worden aan invloeden van een andere man. De vader met het Griselda complex kan de dochter verbieden om contact te zoeken met een andere man. De vader wil zijn dochter op een obsessieve wijze bij zijn eigen zijde houden. Ook keuzes, die eigenlijk gemaakt moeten worden door de dochter, kan de vader op zich gaan nemen. Volledige (en partiële) controle over iemands leven komt voor bij het Griselda complex.

Dochter - vader relatie

Een Griselda complex ontstaat natuurlijk niet zomaar. Dochters kunnen veel aandacht schenken aan de vader. Er moet dan gedacht worden aan ''overcare'', waarbij de dochter de vader op veel verschillende manieren verzorgd en ondersteunt. De vader kan dan het idee krijgen dat hij zijn dochter moet behouden van invloeden. Deze relatie kan erg schadelijk zijn voor zowel de dochter als de vader zelf.

Behandeling

Vaak is erkenning eerst belangrijk. Het is daarbij ook belangrijk om de oorzaak van het complex te achterhalen. Een psycholoog kan helpen om de relatie tussen dochter en vader te herstellen.

Laatst aangepast op dinsdag, 23 augustus 2016 13:06

Reageer op: "Wat is het Griselda complex?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk