Licht in het hoofd: mogelijke oorzaken en behandeling

Licht in het hoofd? Licht in het hoofd?

Iedereen kent dit gevoel wel; een licht en draaierig gevoel in het hoofd, het wordt je zwart voor de ogen en je hebt het gevoel dat je gaat flauwvallen. De oorzaak is in het begin vaak onduidelijk, maar na enig onderzoek vaak wel te achterhalen. Met een licht gevoel in het hoofd wordt vaak een duizelig/zweverig gevoeld bedoeld. Het ontstaan van dit vervelende gevoel kan echter meerdere oorzaken hebben. Soms zijn deze oorzaken makkelijk te achterhalen, maar dit is helaas niet altijd het geval. Wat zijn de mogelijk oorzaken of aanleidingen van een licht gevoel in het hoofd? Is er mogelijk sprake van suikerziekte? Of zijn zijn stress en emoties de oorzaak? Hoe kun je een  licht gevoel in het hoofd voorkomen?

Een licht gevoel in het hoofd; komt het veel voor?

Een licht gevoel in het hoofd komt veel voor. Dit komt mede doordat er veel verschillende mogelijke oorzaken zijn voor dit gevoel. Lang blijven rondlopen met een bepaalde aandoening is nooit aan te raden en dit geldt ook voor een licht gevoel in het hoofd. Een licht gevoel in het hoofd wordt ook vaak omschreven als een duizelig gevoel, een zweverig gevoel, een gevoel van flauwvallen of het gevoel bijna flauw te moeten vallen. De aandoening kan leiden tot onzekerheid en angst omdat door de duizeligheid een onrealistisch beeld van de werkelijkheid ontstaat. Wat kunnen de mogelijke oorzaken zijn van deze vervelende aandoening?

Enkele mogelijke oorzaken zijn:

 • Psychische emoties: Spanningen, stress, emoties, depressie, somberheid en/of neerslachtigheid.
 • Vermoeidheid: Je lichaam kan oververmoeid en uitgeput raken na bijvoorbeeld langdurige herhalende inspanningen of stressvolle situaties. Probeer oververmoeidheid te voorkomen; verdeel of verminder je activiteteiten en probeer stress te voorkomen.
 • Medicijngebruik: Bijvoorbeeld: slaappillen, plaspillen, bloeddrukpillen, pijnstillers, antibiotica of antidepressiva.
 • Alcoholgebruik: Probeer alcoholgebruik altijd te beperken.
 • Drugsgebruik: Drugs als hasj en wiet kunnen een licht gevoel in het hoofd veroorzaken, maar ook andere drugs kunnen dit gevoel teweeg brengen.
 • Suikerziekte: Diabetes mellitus; het lichaam kan de bloedsuikerspiegel niet meer goed in balans houden. Iemand met suikerziekte slikt hiervoor medicijnen. Een te lage bloedsuiker, een hypo, kan leiden tot een licht gevoel in het hoofd, het typische zwart voor de ogen worden en het flauwvallen of gevoel van flauwvallen.
 • Roken: Een draaierig gevoel tijdens roken ontstaat doordat de mogelijkheid van voldoende zuurstoftransport middels de rode bloedcellen wordt beperkt door de grote hoeveelheid koolstofdioxide die je binnenkrijgt. Het zuurstoftransport wordt beperkt en er kan een tekort ontstaan in de organen. Onze hersenen verbruiken veel zuurstof en een tekort zal al snel duizeligheid en/of een zweverig gevoel tot gevolg hebben.
 • Te snel opstaan: Orthostatische hypotensie; een plotselinge (binnen drie minuten) snelle bloeddrukdaling na het opstaan. Kan worden veroorzaakt door bloeddrukmedicatie, hartfalen, medicatie, ziekte van Parkinson, diabetes mellitus.
 • Ziekte van Ménière: (Bij de ziekte van Ménière is er sprake van een probleem met het evenwichtsorgaan en slakkenhuis. Het ontstaat waarschijnlijk (de exacte oorzaak is nog niet bekend) doordat er teveel vocht (endolymfe vloeistof) zit in de buisjes van het evenwichtsorgaan en het slakkenhuis. De druk wordt hierdoor te hoog met als gevolg Ménière symptomen.)
 • BPPV of BPPD: Staat voor dezelfde aandoening. BPPV  is een afkorting voor: Benigne Paroxysmal Positional Vertigo. BPPD is een afkorting voor: Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid. BPPD zijn aanvallen van draaiduizeligheid met als oorzaak een probleem in het evenwichtsorgaan.

Oorzaak vaak moeilijk te achterhalen

Wat kun je doen tegen een licht gevoel in het hoofd?

Een licht gevoel is vrijwel alleen goed te behandelen als de oorzaak is achterhaald. De oorzaak kan echter divers zijn en soms niet even makkelijk te ontdekken. Om voor jezelf en de arts een goed beeld van de situatie te krijgen kun je in een notitieboekje opschrijven wanneer dit gevoel wordt ervaren. Naast het tijdstip kun je ook melding doen van wat je op dat moment aan het doen bent, of er meer verschijnselen aan het lichaam zijn en wat je hebt gedaan om het gevoel te verminderen.

Voorkom een licht gevoel in het hoofd

Een licht gevoel in het hoofd kun je in het algemeen voorkomen door:

 • Eet gezond en gevarieerd.
 • Rook niet en matig het alcoholgebruik.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
 • Zorg voor voldoende ontspanning.
 • Zorg voor voldoende en goede nachtrust.

Hoe ervaar jij een licht en suf gevoel in het hoofd. Wat is de oplossing die echt goed werkt? Laat het weten!

Reageer op: "Licht in het hoofd: mogelijke oorzaken en behandeling"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk