Wat is het Don Juan complex?

Don Juan complex Don Juan complex

Er zijn mannen die zeer onplezierige ervaringen hebben gehad op het relationeel vlak met vrouwen. Wanneer onplezierige ervaringen overgaan tot een complex kan men spreken van het Don Juan complex. Dit complex kenmerkt zich door zeer negatieve uitspraken over vrouwen, veel bedpartners en een algemeen negatief beeld met betrekking tot het hebben van relaties. Daarnaast is achterdocht ook een kenmerk. Het Don Juan complex kan worden hersteld door intenstieve gesprekken met een psycholoog.

Het Don Juan complex bij mannen

Het Don Juan complex of het complex van Don Juan is een complex dat gezien wordt bij mannen. Concreet houdt het in dat deze mannen zeer vervelende ervaringen hebben gehad met vrouwen het relationeel vlak. Let wel, het gaat hier niet om een relatie met zussen of de moeder. Het gaat in dit geval om liefdesrelaties. 

Symptomen van het Don Juan complex

Wanneer zeer vervelende ervaringen zijn ontstaan kan het voorkomen dat mannen zeer laag over vrouwen gaan denken. De volgende symptomen zijn te noemen:

  • Zeer ontevreden zijn over vrouwen in het algemeen
  • Zeer ontevreden zijn over liefdesrelatie
  • Achterdochtig zijn jegens vrouwen
  • Vrouwen louter zien alszijnde geschikt voor seks
  • Weinig kennis hebben van vrouwen
  • Veel verschillende bedpartners hebben
  • Niet kunnen binden met één vrouw

Behandeling

Mannen met het Don Juan complex kunnen hulp zoeken bij een psycholoog. Vaak is intensieve begeleiding nodig. Het beeld dat deze mannen hebben over vrouwen moet worden bijgesteld. Langdurige relaties met vrouwen is veelal erg moeilijk voor deze mannen. Behandeling tijdens het verkrijgen van een relatie wordt daarom aanbevolen.

Laatst aangepast op dinsdag, 23 augustus 2016 14:14

Reageer op: "Wat is het Don Juan complex?"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk