Heerlijke spekkedikken: Gronings streekrecept

Spekkedikken Spekkedikken

Wil je echt een keer iets bijzonders met Oud en Nieuw? Maak dan kennis met de lekkere spekkedikken uit Groningen! Voor veel mensen zijn spekkedikken waarschijnlijk onbekend maar in Groningen kunnen ze er geen genoeg van krijgen. De spekkedik is een typisch streekproduct dat tijdens Oud en Nieuw in met name het oosten van Groningen wordt gemaakt. Ook in een deel van Drenthe zijn de spekkedikken bekend. Je kunt spekkedikken zelf ook makkelijk maken. Je zult veel mensen versteld doen staan van de lekkere warme spekkedikken tijdens het oudjaarsfeest. De warme en hartige smaak van de spekkedik is lekker en verslavend. Hoe maak je de spekkedik?

Spekkedikken recept: benodigdheden

Om heerlijke spekkedikken te maken heb je ten eerste een wafelijzer nodig. Deze wafelijzers kun je in principe overal wel krijgen. Met een wafelijzer kun je ook gewone wafels maken of bijvoorbeeld knijpertjes (kniepertjes). Een speciale kniepertjesijzer werkt ook goed om spekkedikken mee te maken. Het is vooral belangrijk dat de wafelijzer niet te groot is en de mogelijkheid heeft om plat te bakken. 

Spekkedikken recept

 • 500 gram roggemeel
 • 3 eieren
 • 750 gram bloem
 • 10 gram zout
 • 125 gram keukenstroop
 • 250 gram bruine suiker
 • 30 gram gemalen anijs (hoeft niet als je anijs niet lekker vindt)
 • 2l. water
 • rookspek
 • Groninger metworst

Spekkedikken zijn heerlijk

De ingrediënten roer je door elkaar en laat je even staan. Natuurlijk laat je het Groninger metworst en rookspek even buiten beschouwing. Dit gebruik je later pas als het beslag klaar is. Het beslag gebruik je met de wafelijzer om heerlijke spekkedikken te bakken. Het beslag voor spekkedikken is dik en stroperig. Als je het beslag op de wafelijzer legt kun je gaan bakken. Metworst en spek kun je vervolgens meebakken zodat het in de spekkedik belandt.

 

Probeer het eerst zelf uit

Het is niet heel makkelijk om spekkedikken lekker te krijgen. Je moet eerst even uitproberen hoe lang je wilt bakken en of je wel spek wilt gebruiken. Een spekkedik is hartig en zoet. Na een spekkedik gebakken te hebben kun je het overtollig vet verwijderen van de ijzer. Gebruik voor het verwijderen wat keukenpapier. Bak de spekkedikken het liefst buiten of in een schuur. Het bakken van spekkedikken geeft veel nare luchtjes! Het resultaat is echter overheerlijk.

Laatst aangepast op maandag, 06 februari 2017 09:59

Reageer op: "Heerlijke spekkedikken: Gronings streekrecept"

1 Reactie

 • Reactielink H.H. Haan woensdag, 22 november 2017 09:42 Geplaatst door H.H. Haan

  Er zijn 3 soorten roggemeel, fijn, middel en grof. Wij gebruiken altijd midden gemalen roggemeel. Dan worden de spekkedikken minder hard.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk