Bijstandsuitkering aanvragen: wel studeren maar geen werk

Alle kosten gedekt? Alle kosten gedekt?

Een bijstandsuitkering op grond van de Wet werk en bijstand (WWB) kan iedereen in Nederland krijgen. Het moet gezien worden als een sociaal vangnet voor mensen die helemaal geen inkomsten hebben en dus geen geld hebben voor levensonderhoud. Een bijstandsuitkering moet je zelf aanvragen bij de gemeente. Het kan gebeuren dat je nog studeert en geen inkomsten hebt uit bijvoorbeeld studiefinanciering of een studielening. Als je nergens meer recht op hebt is het mogelijk om een uitkering te krijgen. Hoe hoog de bijstandsuitkering zal zijn hangt van een aantal factoren af. Lees hier over het regelen van een uitkering terwijl je nog studeert aan de hogeschool of universiteit.

Een bijstandsuitkering

In Nederland is het mogelijk om een bijstandsuiterking aan te vragen bij de gemeente. Iedereen in Nederland heeft recht op een uitkering als je aan een aantal criteria voldoet. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan: 

 • Je kunt werken
 • Je wilt werken
 • Je heb tijd om te werken

Een bijstandsuitkering is speciaal voor mensen die geen werk kunnen vinden en dus werkloos zijn. Als je lange tijd voor een werkgever hebt gewerkt en je wordt ontslagen, dan is er ook de mogelijkheid om een WW-uitkering te krijgen. Dit is niet hetzelfde als een bijstandsuitkering. Als je een bijstandsuitkering aanvraagt is het altijd eerst de bedoeling om een WW-uiterking proberen te krijgen.

Je bent werkloos geworden: WW-uitkering

Mensen die zijn ontslagen bij hun werkgever kunnen een WW-uitkering aanvragen. Er zijn een aantal criteria belangrijk voor de aanvraag van een WW-uitkering. Denk bijvoorbeeld aan de volgende criteria: 

 • Je moet beschikbaar zijn voor werk
 • Je moet tenminste 26 weken hebben gewerkt

Als je niet langer dan 26 weken hebt gewerkt is een WW-uitkering niet mogelijk. Je krijgt in dat geval dus geen uitkering van het UWV. Betekent dit dat je helemaal geen geld krijgt? In Nederland zijn er nog meer mogelijkheden om geld te kunnen ontvangen als je geen werk hebt. Het is mogelijk om een bijstandsuitkering te krijgen.

Noodzakelijke kosten worden gedekt

Een bijstandsuitkering als je geen werk hebt

Als je geprobeerd hebt om werk te vinden, maar je helaas nog geen werk hebt gekregen, dan is het mogelijk om een bijstandsuitkering te krijgen. Een bijstandsuitkering dekt de noodzakelijke kosten. Je moet dan denken aan: 

 • Huurkosten
 • Leefkosten
 • Kosten voor eten en drinken

Hoe hoog het bedrag is dat je krijgt van de gemeente hangt af van een aantal factoren. Je moet dan denken aan leeftijd, of je een partner hebt en/of je kinderen hebt. Als je een bijstandsuitkering aanvraagt betekent dat niet dat je niks meer hoeft te doen. Een uitkering is altijd tijdelijk. Wie een uitkering ontvangt moet actief werk zoeken. Als je werk gevonden hebt vervalt de uitkering. 

Een bijstandsuitkering terwijl je studeert

Mensen die studeren kunnen doorgaans geen bijstandsuitkering krijgen. Wie geld nodig heeft tijdens het studeren kan studiefinanciering aanvragen. Naast studiefinanciering is het ook mogelijk om een studielening aan te vragen. Dit gaat allemaal via DUO. Het kan gebeuren dat je geen recht meer hebt op studiefinanciering en ook geen recht meer hebt op een studielening terwijl je nog studeert. Het is nu wel mogelijk om een bijstandsuitkering te krijgen.

 

Ik studeer voltijd en kan niet werken: kan ik een bijstandsuitkering krijgen?

Het is altijd belangrijk om te beseffen dat een bijstandsuitkering een sociaal vangnet is in Nederland. Dit betekent dat voor mensen die helemaal geen inkomsten hebben en/of te weinig inkomsten ontvangen om van te kunnen leven, aanspraak mogen doen op het sociaal vangnet. Ook studenten kunnen aanspraak doen op een uitkering als er verder geen enkele mogelijkheid is om aan geld te komen. 

Wie voltijd studeert spendeert per week 40 uur aan de studie. Een voltijd studie staat namelijk voor 40 uur werken/studeren in de week. Naast die 40 uur studeren is het niet mogelijk om voltijd te kunnen werken. Het is dan dus niet mogelijk om beschikbaar te zijn voor werk. Toch is het dan wel mogelijk om een bijstandsuitkering te krijgen. 

Wat heb je nodig om een uitkering te kunnen ontvangen?

Allereerst is het noodzakelijk om je aan te melden voor een bijstandsuitkering. Je vult alle gegevens in en wacht op een uitnodiging van de gemeente waar jij ingeschreven staat. De uitnodiging ontvang je per brief. In de uitnodiging staat wanneer je moet verschijnen bij de gemeente. Je moet een aantal formulieren meenemen naar het gesprek. Denk aan de volgende zaken:

 • Je bankgegevens (banksaldo etcetera)
 • Je huurovereenkomst
 • Studiefinanciering gegevens
 • KvK gegevens (als je een bedrijf bezit)

Het is belangrijk om alle gegevens bij je te hebben. Als er gegevens missen moet je die alsnog laten zien. Dit kost tijd en het betekent dat je langer moet wachten op je uitkering. 

Laatst aangepast op maandag, 26 maart 2018 18:30

Reageer op: "Bijstandsuitkering aanvragen: wel studeren maar geen werk"

2 reacties

 • Reactielink Lilie zondag, 02 juli 2017 22:11 Geplaatst door Lilie

  Ik ben 44 en ik wil graag een MBO BBL opleiding volgen. Ik krijg uitkering en daarom is mijn verzoek aan de sociale dienst afgewezen. Ik mag geen opleiding volgen, ook geen BBL opleiding. Dat is mijn kans om een betaalde werk te krijgen, maar vanwege de uitkering mag ik dat niet doen. Ik zal de opleiding stopzetten, zodra ik een voeltijd passende baan aangeboden krijg. Wat zijn mijn rechten?
  Dank u

 • Reactielink M. Puma zaterdag, 01 oktober 2016 07:03 Geplaatst door M. Puma

  Bijna alles wat hier staat is bullshit op papier staat het mooi in het echt krijg je geen drol. Ze helpen je liever naar de GGZ dan dat je hulp krijgt hier in Nederland.

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk