Overmatig oorsmeer en jeukende oren

Oordoppen en overmatig oorsmeer Oordoppen en overmatig oorsmeer

De gehoorgangen zijn gevoelig en kunnen geprikkeld worden om veel oorsmeer te produceren. Jeukende oren kunnen het gevolg zijn. Daarnaast kan er ook makkelijk een oorsmeeprop ontstaan. Oorsmeerproppen kunnen de gehoorgang afsluiten, jeuk veroorzaken en pijnlijke scheuten geven. Daarnaast kan het gehoor wegvallen. Het uitspuiten van de oren kan dan noodzakelijk zijn. Wat moet je doen om de oren schoon te houden?

Veel oorsmeer in de gehoorgang

Wat is oorsmeer eigenlijk? Oorsmeer wordt gevormd in de gehoorgang en heeft als doel om de gehoorgang en trommelvlies soepel te houden. Oorsmeer is in eerste instantie niet geel of bruin van kleur, maar is een vettige witte substantie. Deze vettige stof kan later geel, donkerbruin tot zwart verkleuren en verlaat op een natuurlijke wijze de gehoorgang. Hoe dichter het bij de uitgang van de gehoorgang komt, hoe droger en korreliger oorsmeer wordt. Oorsmeer wordt door middel van de haartjes in de gehoorgang naar buiten gedrukt. Oorsmeer heeft naast het soepel houden van de trommelvlies en gehoorgang de volgende functie:

  • Het houdt vuil en stof tegen 
  • Het houdt schadelijke bacteriën tegen die een oorontsteking kunnen veroorzaken

Wat zijn de symptomen van veel oorsmeer?

Het ontwikkelen van oorsmeer is een natuurlijk en normaal proces, maar wanneer kun je nou spreken van overmatig veel oorsmeer? Als oorsmeer een probleem oplevert en wanneer oorsmeer voor ongemak zorgt kun je stellen dat er teveel oorsmeer wordt geproduceert. Oorsmeer kan een prop vormen in de gehoorgang. De prop kan voor problemen zorgen. Een oorsmeerprop kan geluid tegen houden waardoor er een vermindering van gehoor optreedt. Daarnaast kan een oorsmeerprop tegen de trommelvlies drukken. Dit geeft druk, hoofdpijn en kan zelfs duizeligheid veroorzaken. Wanneer oorsmeer in contact komt met water kan het uitzetten. De prop kan op die manier nog groter worden. De volgende symptomen worden vaak genoemd:

  • Een drukkend gevoel in de gehoorgang
  • Pijnlijke steken in de oren
  • Jeukende gehoorgangen
  • Oorsuizen

Waarom ontstaat er teveel oorsmeer?

Er zijn twee hoofdredenen te noemen waarom er teveel oorsmeer ontstaat. De eerste reden heeft te maken met een beschadiging van de gehoorgang. Wanneer er een kleine beschadiging is ontstaan aan de wand van de gehoorgang, dan geeft die beschadiging een signaal af aan de kliertjes om meer oorsmeer te produceren. Het lichaam doet dit om de gehoorgang te beschermen. Dit is een natuurlijk proces. De tweede reden heeft te maken met de haartjes in de gehoorgang. Wanneer de haartjes beschadigd zijn, dan kan oorsmeer moeilijk naar buiten worden gevoerd en kan oorsmeer zich ophopen en indrogen. Ingedroogd oorsmeer kan verharden en zich vormen tot een prop. 

  • Mensen die een stoffige omgeving werken kunnen last krijgen van veel oorsmeer

Waardoor ontstaat een beschadiging in de gehoorgang?

Kleine beschadigingen in de gehoorgang kunnen ontstaan door overmatig gebruik van wattenstaafjes, zeker wanneer deze veel te diep in de gehoorgang worden gedrukt. Hoe vaker er gebruik wordt gemaakt van wattenstaafjes, hoe meer oorsmeer de gehoorgangen zullen ontwikkelen. Ook zal gebruik van andere scherpe objecten (paperclips, steel van een bril) kunnen de gehoorgang beschadigen. Het is raadzaam om oorsmeer niet te verwijderen met wattenstaafjes en al helemaal niet met scherpe objecten. Ook oordopjes en dopjes van gehoorapparaten kunnen beschadigingen veroorzaken.

Wat kun je doen bij een oorsmeerprop?

Het is allereerst belangrijk om zo weinig mogelijk gebruik te maken van wattenstaafjes. Wanneer er veel te veel haartjes in de oren zitten kan oorsmeer tevens ook lastig naar buiten worden gevoerd. Wanneer er sprake is van een ingedroogde oorsmeerprop is het verstandig om naar de huisarts te gaan en deze uit te laten spuiten. Oorsmeerproppen kunnen door middel van een hoge waterdruk uit de gehoorgang gespoten worden. Dit is een relatief makkelijke, maar ongemakkelijke procedure. Het uitspuiten van oren kan een pijnlijke ervaring zijn, echter zal de druk in de gehoorgang direct verminderen en zal het gehoor ook weer terug komen. Wie een oorsmeerprop niet laat verwijderen kan last krijgen van een oorontsteking. Sommige proppen zitten los en zijn thuis makkelijk te verwijderen. Een harde waterstraal is meestal nodig (onder de douche). Met behulp van water wordt de oorsmeerprop week en kan het losweken. Na een aantal pogingen kan de prop los komen en uit de gehoorgang glijden. 

Oorsmeer wordt met lauw water van 38 graden uitgespoten

Wanneer moet je naar de huisarts?

Het is belangrijk om de huisarts in te schakelen als de prop dusdanig vastzit dat er doofheid is ontstaan. Ook is het belangrijk om de huisarts in te schakelen als er pijnlijke scheuten ontstaan. Er kan dan sprake zijn van een oorontsteking. Een oorontsteking is erg pijnlijk en kan voor veel druk zorgen. Om oorsmeerproppen tegen te gaan kan de huisarts oorduppels meegeven die oorsmeer week maken. Oorsmeer kan dan veel makkelijker de gehoorgang verlaten. De gehoorgangen uitspuiten met water kan ook een advies zijn. Water moet nooit te koud in de oren worden gespoten. Een temperatuur van ongeveer 38 graden werkt het beste. Als het water te koud is kan dat een effect geven op de evenwichtsorganen.

De oren zelf verzorgen

Het is verleidelijk om in de oren te gaan peuteren als de oren jeuken of kriebelen. Dit is echter niet verstandig. De oren hebben vrij weinig verzorging nodig: het lichaam verzorgt zichzelf en kan oorsmeer zelf makkelijk afvoeren. Hoe meer de gehoorgangen worden geprikkeld, hoe meer oorsmeer er kan ontwikkelen. De oorschelpen kun je elke dag wel voorzichtig schoonmaken met behulp van lauw water en een doek. Maak de oren nooit schoon met shampoo of zeep. De oren kunnen daar makkelijk door geïrriteerd raken. Als reactie zullen de gehoorgangen meer oorsmeer aanmaken. Wie last heeft van veel oorsmeer kan elke dag gaan druppelen met speciale olie. De olie houdt de gehoorgangen soepel, houdt oorsmeer soepel en zorgt ervoor dat oorsmeer minder snel tot een harde prop kan vormen.

Laatst aangepast op maandag, 09 mei 2016 20:41

Reageer op: "Overmatig oorsmeer en jeukende oren"

1 Reactie

  • Reactielink Henk donderdag, 12 mei 2016 12:48 Geplaatst door Henk

    Overmatig oorsmeer kan zorgen dat je oor gaat ontsteken! Goed schoonmaken.

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk