Moedervlek laten verwijderen: kosten, behandeling en littekens

Moedervlek operatie Moedervlek operatie

Heb jij veel moedervlekken die je niet mooi vindt? Wellicht heb je een moedervlek die groot en dik is. Een moedervlek kan lijken op een pukkel en kan zeer donker van kleur zijn. Veel mensen willen moedervlekken daarom liever laten verwijderen. Kan dit bij de huisarts en hoeveel kost het om een moedervlek te laten verwijderen? Hoe gaat de behandeling en krijg je lelijke littekens?

Een dikke moedervlek laten verwijderen

Moedervlekken komen overal op het lichaam voor. Sommige mensen zijn bezaaid met moedervlekken, anderen hebben bijna geen één op het lichaam. Sommige moedervlekken zijn zo klein dat je ze bijna niet ziet. Er zijn ook moedervlekken die groot en donker van kleur zijn. Ze kunnen zelf de vorm krijgen van een pukkel. Grote, ronde en dikke moedervlekken vinden mensen doorgaans lelijk. Ze hoeven echter niet kwaadaardig te zijn en kunnen daarom ook geen kwaad. Toch kan een dikke moedervlek iemand wel onzeker maken. Wat kun je dan doen en wordt het verwijderen van een moedervlek vergoed?

Is de moedervlek kwaadaardig?

De meeste moedervlekken zijn niet kwaadaardig. Zeker als je veel moedervlekken op het lichaam hebt, dan is de kans zeer klein dat de moedervlek kwaadaardig is. Ook moedervlekken die dik en opstaan hoeven niet kwaadaardig te zijn. Wanneer moedervlekken erg gaan jeuken, niet mooi rond zijn, korsten vertonen en/of gaan bloeden, dan is de kans groter dat de moedervlek een gezondheidsrisico vormt. In de meeste gevallen is de moedervlek dus niet kwaadaardig. De huisarts verwijderd deze moedervlekken liever niet. Dit heeft met een aantal zaken te maken. Ten eerste wil de huisarts niet onnodig moeten snijden. Daarnaast kan het verwijderen van een moedervlek een litteken veroorzaken. Ten derde kost het geld om een moedervlek te verwijderen. De huisarts doet het dan dus liever niet.

De moedervlek is groot en dik: wat nu?

Wat als je je nou gigantisch stoort aan een moedervlek. De huisarts kan beslissen om de moedervlek niet te verwijderen. Wat moet je nu doen? Het is ten eerste belangrijk om goed aan te geven dat je de moedervlek graag wilt laten verwijderen. Wellicht is de moedervlek niet kwaadaardig, maar bedenk dat een dikke moedervlek in de vorm van een pukkel vervelend kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan het afdrogen na het douchen. Je kunt met de handdoek schuren over een moedervlek. Daarnaast kan de moedervlek gaan bloeden omdat je jeuk krijgt bij de vlek. Een dikke moedervlek kan gaan irriteren omdat je strakke kleding draagt. Er zijn dus heel veel redenen te noemen waarom je een moedervlek niet meer wilt. Het is belangrijk om deze redenen kenbaar te maken bij de huisarts.

Verwijder nooit zelf een moedervlek!

Een moedervlek verwijderen: de behandeling

Een moedervlek verwijderen kan zeer snel. Zeker wanneer de moedervlek dun en lang is. Een uitstekende moedervlek wordt met een kleine verdoving zo verwijderd. Het is iets gecompliceerder wanneer de moedervlek groot en plat is. In dat geval moet de moedervlek uit de huid worden gesneden. Er moet dus een stukje vel worden verwijderd. De twee uiteinden worden vervolgens aan elkaar vast gehecht. Er kan dan een kleine litteken ontstaan. Veel mensen vinden littekens niet mooi, echter is een moedervlek ook niet het mooiste wat er is. Het is in dat geval dus kiezen voor een moedervlek of een litteken.

  • Een moedervlek kan zeer eenvoudig worden verwijderd bij de huisarts zelf
  • Sommige, grote en platte moedervlekken, zijn iets lastiger om te verwijderen
  • Het verwijderen van een moedervlek kan een litteken veroorzaken

De huisarts wil de moedervlek niet verwijderen: wat nu?

Wat als de moedervlek niet kwaadaardig is en de huisarts de moedervlek niet wil laten verwijderen. Moet je je er nu bij neerleggen? Nee, dat hoeft zeker niet. Je kunt zelf altijd beslissen of je de moedervlek wilt laten verwijderen. Dit kan vaak in een kliniek voor plastische chirurgie. Bedenk wel dat het verwijderen van een goedaardige moedervlek een cosmetische ingreep is, je wilt immers mooier worden door het laten verwijderen van ''iets''. De ziektekostenverzekeraar vergoed dit niet. Een verwijdering van een moedervlek kan wel worden vergoed wanneer je duidelijk aangeeft dat je psychische schade of lichamelijk ongemak krijgt van een uitstekende, dikke of grote moedervlek.

Zelf dan maar de moedervlek verwijderen?

Niet doen! Je kunt natuurlijk in de verleiding komen om de moedervlek zelf te verwijderen, bijvoorbeeld met een draadje. Dit wordt afgeraden. Het zelf verwijderen van een moedervlek kan gevaarlijk zijn. Een moedervlek zelf verwijderen ken een enorme bloeding veroorzaken. Daarnaast moet er ook gehecht worden, iets wat je zelf niet kunt doen. Een infectie kan al snel optreden, waardoor de aangedane plek groter en lelijker kan worden. Verwijder een moedervlek dus nooit zelf!

Hoe duur is het om een moedervlek te laten verwijderen?

Een moedervlek kan op verschillende manieren worden verwijderd. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een laser. De prijs voor het weghalen van een moedervlek hangt af van de kliniek, de hoeveelheid moedervlekken en de moeilijkheid van de ingreep. Er zijn klinieken in Nederland die €100 rekenen voor het verwijderen van een moedervlek, echter zijn er ook klinieken die veel meer vragen. Het is dus belangrijk om klinieken met elkaar te vergelijken. De ziektekostenverzekeraar vergoed het verwijderen van een moedervlek niet, tenzij er sprake is van een medische reden. Een aantal klinieken waar je moedervlekken kunt laten verwijderen zijn:

  • Dermatologisch Centrum Breda
  • Kliniek Veldhoven
  • DC Klinieken
  • Mohs Klinieken

Vergelijk de klinieken altijd eerst met elkaar. De prijzen kunnen namelijk behoorlijk verschillen!

Laatst aangepast op donderdag, 26 januari 2017 19:49

Reageer op: "Moedervlek laten verwijderen: kosten, behandeling en littekens"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk