Gevaarlijke moedervlek: herkennen van huidkanker

Vreemde moedervlek? Vreemde moedervlek?

Wanneer is een moedervlek gevaarlijk en vormt het een gezondheidsrisico? Bijna elk mens heeft wel een moedervlek op de huid. De meeste moedervlekken zijn plat en vormen geen gevaar voor de gezondheid. Er zijn ook moedervlekken die wel een risico vormen. Deze gevaarlijke moedervlekken kunnen dikker worden. De moedervlek gaat opzetten en irriteren. De moedervlek kan ook gaan jeuken. Wanneer moet je naar de huisarts met een moedervlek. Hoe kun je risicovolle moedervlekken en huidkanker herkennen?

Dikke en onregelmatige moedervlekken

Als moedervlekken dik, onregelmatig en vreemd beginnen te worden kan er iets aan de hand zijn. De moedervlekken kunnen zich dan ontwikkelen tot gezwellen. Normaal gesproken zijn moedervlekken vrij consistent en veranderen ze nauwelijks. Moedervlekken worden niet groter en blijven dezelfde kleur houden. Het kan gebeuren dat moedervlekken donkerder worden. Vaak worden ze dan ook dikker en onregelmatig. Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts als je het niet vertrouwt.

Moedervlekken die jeuken

Het kan ook voorkomen dat moedervlekken beginnen te jeuken als ze aan het veranderen zijn. De moedervlekken liggen normaal gesproken op hetzelfde niveau als de huid: ze staan dus niet op. Als een moedervlek dikker en donkerder wordt is het niet altijd zo dat de moedervlek een gevaar vormt voor je gezondheid. Moedervlekken kunnen ook gewoon onschuldig zijn als ze dikker worden. Let op bij de volgende symptomen:

  • Een moedervlek wordt in zeer korte tijd groter
  • Een moedervlek jeukt sterk
  • Een moedervlek begint te bloeden
  • Een moedervlek wordt onregelmatig
  • Een moedervlek wordt bijna zwart van kleur

Zon en moedervlekken

Zonlicht (UV stralen) kan de huid beschadigen. Ultraviolette straling kan ook de moedervlekken extra donker maken. In een moedervlek zit pigment genaamd melanine. Als er UV licht op de huid valt worden er meer pigmentcellen geactiveerd om melanine aan te maken. In een moedervlek is de dichtheid van melanine erg hoog (vandaar de donkere kleur). Een verbrande huid waar veel moedervlekken zitten moet extra verzorgd worden. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de huid niet te laten verbranden. Zorg dat je een goede anti-zonnebrandcrème op je huid smeert. Kies de juiste factor voor de juiste huidtype: welke factor zonnebrandcrème moet je gebruiken?

Een moedervlek wordt kanker

Het kan gebeuren dat een moedervlek zich ontwikkeld tot een gezwel. Huidkanker (de kankercellen) kunnen zich verspreiden in de huid onder de moedervlek. Huidkanker is vaak groter dan je denkt. Vaak ziet men vaak het topje van de ijsberg. Een moedervlek wordt niet van de ene dag op de andere een kwaardaardige kankergezwel.

Herkennen van moedervlekken en huidkanker

Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn bij het herkennen van een moedervlek die een melanoom begint te worden. Een melanoom is een ander woord voor huidkanker waar melanine bij komt kijken. Melanine is het pigment dat in je huid zit. Een moedervlek bevat heel veel melanine. De volgende symptomen zijn belangrijk bij de herkenning van een melanoom. Ongeveer één op de zes Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een melanoom dus houd de symptomen goed in de gaten:

  • Assymetrische moedervlek: de moedervlek is niet rond en vreemd van vorm
  • Er is geen duidelijke overgang meer te zien tussen normale huid en moedervlek
  • De moedervlek wordt erg donker: zwart, donkerbruin, blauw, rood en soms zelfs paars
  • De moedervlek is groter dan andere moedervlekken
  • De moedervlek is in een zeer korte tijd heel groot en onregelmatig geworden

Houd moedervlekken in de gaten

Naar de huisarts als je een melanoom hebt

Als je een moedervlek niet vertrouwt of als een moedervlek opeens snel van vorm en kleur is veranderd, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts zal de moedervlek bestuderen. Vaak heeft een huisarts hier ook een speciaal instrument voor. De arts kan zien of er kwaadaardige cellen in de moedervlek aanwezig zijn. Als er twijfel is zal de huisarts een monster kunnen nemen van de moedervlek. Als een moedervlek in de toekomst een gevaar kan worden is het verstandig om de moedervlek preventief te verwijderen. Het is belangrijk om te beseffen dat sproeten geen moedervlekken zijn.

Laatst aangepast op woensdag, 28 maart 2018 16:08

Reageer op: "Gevaarlijke moedervlek: herkennen van huidkanker"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk