Pijnlijke huid bij griep en koorts: is dit normaal?

Steken in de huid Steken in de huid

Wanneer je last hebt van griep en koorts kan het voorkomen dat de huid extreem gevoelig wordt. Elke kleine aanraking kan de huid dan pijnlijk en oncomfortabel laten aanvoelen. Hoe kan het dat de huid gevoelig wordt als er sprake is van koorts en wat kun je doen tegen een pijnlijke huid bij griepverschijnselen?

Een gevoelige huid bij koorts

Wanneer er sprake is van koorts, dan is de temperatuur van het lichaam minimaal een graad hoger dan de normale 37 graden Celsius. Vanaf 38 graden heb je dus koorts, weliswaar een milde vorm van koorts. Mensen met koorts voelen zich doorgaans erg ziek. Vaak is er een vorm van algehele malaise. Het lichaam kan alleen nog maar liggen. Je bent duizelig, vaak beroerd, hebt hoofdpijn en hebt concentratieproblemen. Het lichaam kan erg warm (tot heet) aanvoelen. De huid kan erg gevoelig worden bij koorts en griep.

Pijnlijke huid bij koorts

Kippenvel tijdens koorts

Mensen met koorts zijn vaak aan het trillen van de kou. Het lichaam wil zich namelijk opwarmen en doet er alles aan om een verhoging tot stand te brengen. De haartjes op je lichaam gaan omhoog staan als er sprake is van kippenvel. Op die manier ontstaat er een soort isolerende laag op de huid. Deze laag (onzichtbaar) kan het lichaam warmer maken, maar kan ook voor een vervelend gevoel zorgen. Sommige mensen voelen kippenvel als kleine naaldjes die in de huid schieten.

Pijnlijke huid bij griep

Griep en koorts zijn niet aan elkaar gelijk. Een symptoom van griep is vaak koorts. Het kan dus gebeuren dat je bij griep ook last krijgt van je huid. Griep wordt veroorzaakt door een virus (influenzavirus). Hierdoor krijg je vaak koorts. Je kunt ook koorts krijgen zonder dat er sprake is van een griepvirus. Je kunt zelfs koorts krijgen van bacteriën of parasieten. Bij griep kan er sprake zijn van een pijnlijke huid doordat er vaak sprake is van koorts.

Wanneer stopt koorts?

Koorts gaat in bijna alle gevallen vanzelf over. Vaak is koorts kort en heftig. Dit betekent dat je een korte tijd heel erg warm bent. Gebruik daarom dunne lakens als je naar bed gaat. Een warme pyjama is gezellig en knus, maar niet lekker als je koorts en griep hebt.

Wanneer naar de huisarts?

De symptomen van griep gaan meestal vanzelf weer over. Koorts is een symptoom van griep en kan na aantal dagen weer verdwijnen. Het is verstandig om de huisarts te bellen als je enorm hoge koorts hebt. Bij de volgende symptomen kan het verstandig zijn om de arts te raadplegen:

  • Bij misselijkheid en sufheid
  • Bij erg weinig drinken
  • Als koorts weer terugkeert na een aantal dagen koortsvrij te zijn geweest
  • Als u onlangs in de tropen bent geweest

Tot slot

Niet iedereen krijgt een gevoelige huid bij griep en koorts. Toch kan het wel erg vervelend zijn als dit wordt gevoeld. Pijnstillers kunnen een uitkomst bieden. De pijn (en gevoel) wordt minder waardoor de huid minder pijnlijk is.

Laatst aangepast op vrijdag, 20 januari 2017 13:48

Reageer op: "Pijnlijke huid bij griep en koorts: is dit normaal?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk