Stinkende nies: niezen die vies ruiken en stinken

Een stinkende nies! Een stinkende nies!

Als je niest kan er een onaangenaame en vieze stank vrijkomen. Dit wordt ook wel een stinknies genoemd. De stank die je ruikt is penetrant en sterk. Mensen die een stinkende nies hebben weten vaak niet waarom de geur is ontstaan. De geur die bij een vies ruikende en stinkende nies ontstaat komt vaak uit de bijholten of neus. Soms ook de longen of keel. Een stinknies krijg je meestal als je slijmvliezen zijn geïrriteerd. Vaak is er hierbij sprake van een virus. Wie een stinkneus heeft ervaart meestal een volle neus. De slijmvliezen aan de binnenkant van de neus zijn dan vaak een beetje opgezet. Ook bij een stinkneus kan een stinknies optreden.

Mijn nies stinkt

Het kan gebeuren dat je nies een nare geur heeft. Bij de meeste mensen is een nies geurloos en ruik je niks na het niezen. Soms kan het echter gebeuren dat je een vreemde en meestal vieze geur ruikt als je geniest hebt. De geur is heel sterk en ruikt onaangenaam. Wat is er precies met die nies aan de hand en waarom heb je soms wel en soms niet een vieze stinknies? Waar komt de geur vandaan en ben je misschien wel ziek aan het worden?

Een stinkende nies duidt op onraad

Ziek en vies ruikende nies

Sommige niezen gaan stinken als iemand ziek dreigt te worden. Een nies kan geur meenemen uit de keelholte of andere holtes. Als iemand ziek is of ziek wordt ruik je dan een nare geur. De geur stinkt en is vies. Sommige mensen vergelijken de geur met rottend vlees. Andere mensen vinden het eerder een soort zoetige geur. De meeste mensen vinden het echter een zeer onaangename lucht.

Als ik nies stinkt het

Niezen kunnen met name gaan ruiken (stinken) als iemand dus verkouden begint te worden. De nare lucht komt dan uit de longen/keel waar de lucht die je uitniest met nare luchtjes wordt vermengd. Meestal is er niets ernstigs aan de hand als je een vieze lucht ruikt na het niezen. Mensen die vieze niezen hebben ruiken de pentrante lucht vaak zelf ook. Dit in tegenstelling tot mensen die een vieze adem hebben. Deze mensen ruiken vaak zelf niet dat ze een nare lucht uitademen.

Bijholteontsteking en stinkneus

Wanneer de bijholten ontstoken zijn geraakt kan er ook een vieze lucht uit de neus komen. Ook tijdens het niezen kan dan een vieze lucht ontstaan. Ook bij een stinkneus zijn vieze geuren te ontdekken. Het slijmvlies aan de binnenkant van de neus is dan een beetje geïrriteerd, ontstoken of beschadigd. Je hoeft er in principe niet eens zo heel veel van te merken. Toch is het dan wel mogelijk dat er nare luchtjes uit je neus ontsnappen. Andere mensen kunnen dit ruiken!

Wat kun je doen tegen een stinknies?

Wil je niet stinken tijdens het niezen? Het is lastig om de stank van een nies te stoppen. Niezen gaat vaak vanzelf en je kunt het ook zeer moeilijk onderdrukken. Als je moet niezen is het verstandig om je hand voor je mond te doen, nog beter, gebruik een doek of tissue om je nies op te vangen. Tijdens het niezen verspreidt je veel kleine druppeltjes in een straal van ongeveer 60 cm. Iedereen die dan binnen 60 cm van jou staat verwijderd snuift je nies op. Op die manier is het mogelijk dat je andere mensen besmet met je ontsteking/virus. Een stinknies is moeilijk te stoppen. Het enige dat je kunt doen is snel beter worden. Ook een goede hygiëne is belangrijk. Zorg dat je een lege neus hebt.

Reageer op: "Stinkende nies: niezen die vies ruiken en stinken"

3 reacties

 • Reactielink Dokter D woensdag, 04 december 2019 21:19 Geplaatst door Dokter D

  Een stinkende nies
  Is lucht dat uit de voorhoofdsholte ontsnapt en op die wijzen ookwelziens ververst word.
  Zo een nies is vaak dusdanig hard dat de voorhoofd holte opent en er lucht in geblazen word waarbij er ook lucht ontsnapt , dat kan vaak een intens onaangename geur verspreiden , daarom is zo een nies vaak maar een keer te ruiken per geschat een dag of twee.
  Hierbij word aangeraden om regelmatig de neusholtes te spoelen en het achterste van de tong goed te poetsen

  Veel succes

 • Reactielink E. Lusink zondag, 20 november 2016 12:58 Geplaatst door E. Lusink

  Mond minimaal 2x per dag goed spoelen met Albert Heijn mondwater Extra Fresh Mint geeft uitstekende resultaten. Lekker sterk spul.

 • Reactielink Paul donderdag, 06 oktober 2016 09:41 Geplaatst door Paul

  Ik heb sinds lange tijd last van die aandoening. Als microbioloog erken ik de geur als deze van een Haemophilus-kultuur, een geur die je regelmatig tegenkomt in verzorgingstehuizen voor ouderen. Het is bij mij geen regelmatig iets, soms zit er wel een week tussen voor er weer zo'n geur bij het niezen is.
  Dokters zeggen dat ze er niets kunnen aan doen, tenzij antibiotica geven. Maar als je weet dat Haemophilus een commensaal is van de luchtwegen is dat m.i. geen optie.
  Is er iemand die een andere oplossing heeft om die bacterie blijvend weg te krijgen?

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk