Kramp in keel na gapen; slokdarm of kaakkramp wat is de oorzaak?

Pijnlijke kramp Pijnlijke kramp

Veel mensen hebben weleens last van een verkrampt gevoel in de keel na het gapen. Wat is hier de oorzaak van en is het gevaarlijk? Het verkrampte pijnlijke gevoel dat vaak ontstaan na het gapen kan verschillende oorzaken hebben een ziekte kan de achterliggende oorzaak zijn, maar dit is zeker niet altijd het geval. Naast deze vorm van kramp kun je ook last hebben van slokdarmkramp of kaakkramp. Kramp kan zeer pijnlijk zijn, helaas is de oorzaak vaak moeilijk te achterhalen. Kun je kramp voorkomen en hoe moet je dit doen? Voorkom kramp door een gezonde levensstijl, voldoende mineralen en drink voldoende.

Wat is kramp?

We kennen het allemaal wel opeens krijg je een verkrampt gevoel in je voet of je kuit. Kramp is pijnlijk en zeer onprettig. Kramp wordt veroorzaakt doordat spieren zich onwillekeurig samentrekken dit geeft een pijnlijk gevoel. Iedereen kan kramp krijgen soms is een ziekte de oorzaak, maar dit is zeker niet altijd het geval. Een gezond persoon kan bijvoorbeeld kramp krijgen na zware lichamelijke inspanning en een zwangere vrouw kan kramp krijgen doordat ze lang in moeilijke posities heeft gezeten of gelegen. We horen mensen vaak over kramp maar over keelkramp, kaakkramp of slokdarmkramp horen we minder, toch is ook dit zeer pijnlijk en vervelend.

Wat is slokdarmkramp/keelkramp en wat zijn de oorzaken en symptomen?

De slokdarm is de verbinding tussen de mond en de maag. De slokdarm zorgt, door middel van regelmatige spiersamentrekkingen in de slokdarmwand, voor het transport van voedsel van de monde naar de maag. Soms kunnen deze spieren verkrampen de klachten zijn dan pijn in de borst, slikproblemen en refluxklachten kunnen hier het gevolg van zijn. Slokdarmkramp is zeer vervelend en pijnlijk, helaas is de oorzaak van slokdarmkramp vaak niet te achterhalen en moeten de mensen er mee leren leven. De behandeling kan bestaan uit het geven van krampstillende middelen.

Kaakramp kan verschillende oorzaken hebben

Kaakkramp wat zijn de oorzaken en symptomen?

In de kaak bevinden zich vele belangrijke spieren en gewrichten een goede werken zorgt ervoor dat we kunnen kauwen, praten slikken en expressie. Helaas kunnen ook deze spieren verkrampen en een pijnlijk gevoel geven. Kaakkramp geeft beperkingen in de bewegingen van de kaak met alle gevolgen van dien. Kaakkramp komt vrij veel voor en kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van kaakkramp zijn:

 • Complicatie na operatie
 • Bestralingstherapie
 • Ankylose
 • Spieraandoeningen
 • Gewrichtsontstekingen (artritis)
 • Temporo mandibulaire dysfuncties (TMD)
 • Letsel na ongeval bijvoorbeeld breuken

Kramp in keel na gapen wat is de oorzaak?

Soms krijg je na het gapen kramp onder je kin, de pijn blijft vaak een paar seconden aanhouden en dan trekt de kramp weer weg. Kramp kan in alle spieren voorkomen en kan verschillenden oorzaken hebben helaas is de oorzaak van kramp in de keel na het gapen moeilijk te achterhalen. De oorzaak ligt vaak in de richting van een ongewone positie, verzuurd lichaam, stress, angst en leeftijd kan ook een rol spelen. Gelukkig trekt deze vorm van kramp vanzelf weer weg en is het niet schadelijk. Keelkramp kun je voorkomen door de mogelijke oorzaken te verhelpen. Heb je veel stress probeer dit dan te verminderen. Een sterk verzuurd lichaam kan ook aanleiding tot spierkrampen geven. Je kunt de kans op spierkrampen in het algemeen proberen te verkleinen door:

 • Calcium of magnesium inname vergroten (granen, groente, fruit).
 • Drink voldoende ook tijdens lichamelijk inspanning.
 • Voorkom dorst, drink voldoende.
 • Maak voordat je gaat slapen een kleine wandeling om kramp in je kuitspieren te voorkomen.
 • Zorg dat je warm bent in bed.
 • Zorg voor gezonde voeding; eet gezond en regelmatig.
 • Zorg voor een goede bloedsomloop; cayennepeper, gember en knoflook zijn goed voor de bloedsomloop.
Laatst aangepast op maandag, 08 augustus 2016 13:22

Reageer op: "Kramp in keel na gapen; slokdarm of kaakkramp wat is de oorzaak?"

6 reacties

 • Reactielink Wilma vos dinsdag, 22 januari 2019 14:58 Geplaatst door Wilma vos

  Na gapen heb ik vaak keelkramp zo erg dat het pij lijk is en benauwd wat kan ik er tegen doen of voorkomen word er angstig van

 • Reactielink Matthea Kampen zondag, 13 mei 2018 17:18 Geplaatst door Matthea Kampen

  Hallo.
  Ik ben 3 weken geleden geholpen aan een verstandskies die uit mijn mond is gesneden. In de weken die daarna volgden moest ik regelmatig terug naar de kaakchirurg voor bevelende complicaties. Ik kreeg een ontsteking in mijn kaak en kreeg daarvoor een anti biotica kuur voor een week. Sinds ruim een week heb ik last van een vervelende druk onder mijn kin. Aangezien geen enkele kaakchirurg of tandarts een verklaring heeft voor dit vervelende gevoel ben ik nu aardig machteloos en ben ik gaan zoeken naar antwoorden op internet die ik niet kan vinden. Ik heb 3 week lang heel veel stress gehad wat misschien de oorzaak is van de druk onder mijn kin maar het kan ook iets anders zijn. Ik merk dat is ik mijn kin/kaakspieren helemaal ontspan dat de druk verdwijnt maar ik kan hier onmogelijk 24 uur per dag mee bezig zijn. Mijn kaakchirurg vertelde mij dat ik het hele gebeuren rondom de operatie en mijn klachten moest proberen uit mijn hoofd te zetten maar door die druk lukt mij dit niet. Ik heb momenten dat mijn gedachten mij dwingen aan mijn kaak te denken en dat veroorzaakt ook weer druk. Het lukt me niet mijn gedachten om te zetten. Een week na de ingreep kreeg ik last van deze druk en die is op een avond zo heftig geweest dat ik iets voelde knappen onder mijn kin wat vermoedelijk de ontsteking was die open brak binnenin. Vanaf dat moment kwam er veel troep uit de holte in mijn mond waar de verstandskies heeft gezeten. Vanwege een complicatie met mijn hechtingen zijn deze 3 dagen na de ingreep al verwijderd en loop ik met een gat onderin mn kaak rond. Ik hoop dat jullie mij een verklaring kunnen geven voor deze klachten. Ik ben bang dat het puur psychisch is maar weet het niet zeker. Een abces blijk ik niet te hebben daar ben ik al voor onderzocht. Wie weet kunnen jullie het mij vertellen.
  Mvg Mevrouw Kampen

 • Reactielink Henry donderdag, 25 januari 2018 02:54 Geplaatst door Henry

  Dacht dat ik dood ging en geen adem kon halen toen ik dit kreeg. Zeer kut ervaring kon 24 uur lang niet eten en nauwelijks drinken

 • Reactielink Wilma maandag, 20 november 2017 14:05 Geplaatst door Wilma

  Ik krijg soms zo erge keelkramp dat ik niet kan slikken en me keel dat openneer moet bewegen zo angstig dat ik er bang van word

 • Reactielink Lia Kroon zaterdag, 08 april 2017 08:21 Geplaatst door Lia Kroon

  Beste

  Ik had op donderdag 6april wat extra vitaminen B ingenomen en een glas berkenblad thee en had de hele dag geen last gehad.
  Zelfs de rest van de pijn wat ik nog had is ook weg.
  Als je bij het kruidvat vitaminen B complex van 100 mg neemt en dat door de helft en dat kan je dan 2 x daags een halve nemen.
  Vitaminen B's zorgen ervoor dat je organen rustig worden en magnesium is goed tegen kramp en je spieren ,als je voldoende magnesium binnen krijg ,dan heb je ook geen spierpijn.
  Als we alles blijven eten en drinken wat we lekker vinden ,dan vernietigen we een hoop vitaminen en mineralen en aminozuren ,dus we krijgen een tekort aan voedingsstoffen.
  En dan krijg je eerst kleine klachten en daarna grotere ,want het tekort blijft.
  Daarom ouderdom komt met gebreken.
  Wat ik al bij het andere stukje heb geschreven kan je erbij pakken ,want daar heb ik ook al het 1 geschreven hoe je je voedingsstoffen kwijt raak.
  Op speurders bij contacten en dan bij therapieën heb ik ook aantal dingen opgeschreven, zoals : Hoe krijg je een hersenen aandoening en Een slijtage aan een deel van het skelet en speciale dieet .
  Hoe ontstaat orthostatisch oedeem heeft speurders er toen af gehaald ,jammer maar ik kan het nog altijd laten zien en ook weer laten zien hoe je weer slanke benen en enkels krijgt.
  Als je een tekort aan vitaminen B krijg ,dan verzwakken je organen en door andere tekorten wordt je ziek en de klachten kunnen voor iedereen anders zijn ,iedereen leeft ook anders en eet anders.
  Dit was het ,het kan zijn dat een paar advertenties aflopen ,maar die zet ik er wel binnenkort er weer op.

  Groetjes

 • Reactielink Lia Kroon donderdag, 06 april 2017 07:26 Geplaatst door Lia Kroon

  Beste,

  Ik heb het ook ,alleen eerst nam ik voldoende magnesium en toen had ik er geen last van.
  Maar gewoon uit fruit en groente haal je voldoende magnesium niet uit ,het beste zou dan nog noten en zaden zijn.
  En dan geen alcohol vernietigen de mineralen en vit. B+C,cafeïne ,theeine en theobromine nemen deze belemmeren de opname van mineralen en vit. B's
  Stress vernietigd ook vitaminen en mineralen en slechte E-nummers en al het chemie wat je op je lichaam smeert en spuit en wat er in de lucht zit vernietigen de mineralen en vitaminen A+D .
  Dus gewoon uit je voedsel ga je het niet halen of je moet met de andere gewoon stoppen of zo af en toe een keer iets nemen.
  Vet heeft 2 slechte eigenschappen je wordt er dik van en het vernietigd een hoop vitaminen B's uit je lichaam .

  MVG

  Lia Kroon

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk