Witte vlekken op je huid: wat is het?

Witte vlekken Witte vlekken

Wie witte vlekken op de huid heeft geconstateerd kan zich afvragen wat het nou precies is. Wat betekenen die witte vlekken: heb ik iets ernstigs? Witte vlekken komen bij veel mensen voor, echter heeft niet iedereen ze even erg of valt het bij iedereen evenveel op. Witte vlekken worden vaak ik in de zomer ontdekt. Zonneschijn zorgt ervoor dat je huid donkerder wordt doordat je huid meer pigment aanmaakt. Het pigment in je huid (melanine) zit ook in je haar en je oog. Mensen met veel pigment in het haar hebben donker (zwart) haar. Mensen met weinig pigment hebben blond haar. Wie veel pigment in het oog heeft zitten heeft meestal bruine ogen. Mensen met weinig melanine (het pigment) hebben blauwe ogen. De witte vlekken op je huid hebben vaak nauwelijks pigment en zijn gevoelig voor de zon. Lees hier over de witte vlekken op je huid.

Witte vlekjes op mijn huid

De meeste mensen met melkwitte vlekken op de huid hebben vitiligo. Deze ziekte (aandoening) treft ongeveer 0.5% van de bevolking en komt vooral voor in families waar vitiligo is geconstateerd. De aandoening is namelijk erfelijk. Ongeveer 30% van alle mensen met vitiligo hebben andere familieleden met dezelfde aandoening. Witte vlekjes hoeft niet altijd perse vitiligo te betekenen. De witte vlekken op je huid kan namelijk ook iets heel wat anders zijn, bijvoorbeeld ideopathisch guttate hypomelanosis.

Vlekjes kunnen grote vlekken worden

Vitiligo: melkwitte vlekjes op je huid

De huidziekte vitiligo kenmerkt zich door verschillende vlekken op de huid. De vlekken zijn vaak spierwit en komen overal op het lichaam voor. De plek van de witte vlekken bepaalt welke soort vitiligo je hebt. De meeste mensen hebben de vlekken op beide helften van het lichaam maar er zijn ook mensen die alleen maar een witte vlek hebben op bijvoorbeeld been of arm. Vitiligo komt niet alleen maar voor op benen en armen/handen. Ook komt het voor in het gezicht of bijvoorbeeld de schouders. De witte vlekken zijn meestal klein en onschuldig. Bij sommige mensen zijn de melkwitte vlekken gigantisch groot en kunnen ze tot wel 95% van het hele lichaam bedekken. Mensen met vitiligo universalis (het komt overal op je lichaam voor) moeten ook goed uitkijken met uv straling. De huid is kwetsbaar voor zonlicht. De volgende vitiligo soorten worden onderscheiden:

  • V. Vulgaris
  • V. Segmentalis
  • V. Universalis
  • Acrala Vitiligo
  • Acrofaciale Vitiligo

Ideopathisch guttate hypomelanosis

Kleine witte vlekjes van een ander soort dan vitiligo wordt vaak ideopathisch guttate hypomelanosis genoemd. Deze Latijnse benaming betekent kleine witte rondjes en dat zegt natuurlijk al meer dan genoeg. De kleine rondjes kunnen overal op je lichaam ontstaan, maar meestal vind je ze op de bovenarmen en kuiten. Tot op heden is niet duidelijk wat de oorzaak is van deze witte vlekjes. Wel is duidelijk dat ze vooral zichtbaar worden als de huid om de vlekken verkleurd is door de zon.

Pityriasis Versicolor

De witte vlekken die door Pityriasis Versicolor worden veroorzaakt zijn iets anders van structuur dan de witte vlekken van vitiligo en ideopathisch guttate hypomelanosis. De vlekken bij pityriasis versicolor worden namelijk veroorzaakt door een gist. Veel jonge mensen hebben wel eens last gehad van deze gist. De witte vlekken worden veroorzaakt door een infectie aan de huid. De infectie is vaak wel onschuldig maar vervelend. Een bezoek aan de huisarts is vaak voldoende. Mensen krijgen een speciale crème mee die de gist moet doden. De gist komt vooral ''tot leven'' wanneer het buiten vochtig en warm is. Ook in een omgeving waar de luchtvochtigheid hoog is (bijvoorbeeld in de huiskamer, tuinkas) kan pityriasis wakker schudden.

Laatst aangepast op dinsdag, 15 november 2016 22:32

Reageer op: "Witte vlekken op je huid: wat is het?"

1 Reactie

  • Reactielink Wilma zaterdag, 24 juni 2017 15:51 Geplaatst door Wilma

    Hallo

    Beide armen aan boven kant heb ik veel witte vlekken.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk