Jeuk onder de huid; oorzaak en behandeling

Jeuk en kriebelingen Jeuk en kriebelingen

Jeuk onder de huid? Ja, dit kan zeker! Mensen met jeuk onder de huid hebben vaak last van een jeukerig, branderig en/of kriebelig gevoel. De jeuk is duidelijk aanwezig maar er zijn geen, van buitenaf, zichtbare aanwijzingen voor de jeuk. De huid is intact en vertoont geen afwijkingen. De jeuk wordt vaak erger door aanraking. Is de huid wel beschadigd dan komt dit vaak door het heftig krabben of schuren. Jeuk onder de huid kan verschillende oorzaken hebben. Is de oorzaak te achterhalen dan kan een behandeling worden toegepast. In sommige gevallen is de oorzaak, helaas, niet goed te achterhalen of een behandeling niet mogelijk. Mensen met jeuk onder huid ervaren de klachten als zeer irriterend en/of pijnlijk. Door de heftige jeuk wordt de huid soms volledig opengekrabt, met lelijke littekens tot gevolg. Wat zijn de mogelijke oorzaken en behandelingen?

Jeuk onder de huid is een term die veel mensen gebruiken om een jeukerig gevoel benoemen zonder dat er duidelijk aanwezige afwijkingen aan de buitenkant van de huid zichtbaar zijn. Ben je geprikt door een mug dan ontstaat er een rood bultje, de oorzaak is bekend en je weet dat dit na verloop van tijd weer weggaat. Mensen met jeuk onder de huid ervaren soms continue of af en toe jeuk onder de huid, zonder dat ze weten hoe dit kan. De klachten zijn zeer stressvol en door het krabben kunnen lelijke littekens ontstaan. De jeuk wordt daarnaast vaak nog erger. Mogelijk oorzaken van jeuk onder huid zijn:

Brachioradiale jeuk (Brachioradiale pruritus)

Bij brachioradiale jeuk is er sprake van jeuk en/of een branderig gevoel zonder zichtbare afwijkingen aan de huid. De klachten zijn voornamelijk in de armen aanwezig en dan met name de bovenarmen. De jeuk onder de huid wordt veroorzaakt door een overprikkeling van de huidzenuwen. De oorzaak van deze overprikkeling is in veel gevallen niet precies bekend, maar beschadigingen aan de nekwervels, nekspieren en/of zenuwen spelen waarschijnlijk een rol. Beschadiging kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door slijtage, beklemmingen en/of druk, maar ook na een ongeval kunnen de klachten ontstaan. Ook zonlicht of een verbranding kan een rol spelen en de jeuk veroorzaken. Mensen met een licht huidtype zijn gevoeliger voor brachioradiale jeuk.

Wat kun je doen tegen brachiorardiale jeuk?

De volgenden maatregelen kunnen de jeuk onder de huid verminderen:

 • Probeer zonlicht zoveel mogelijk te vermijden en smeer een goede beschermende factor zonnebrandcrème.
 • Draag beschermende kleding met lange mouwen om jezelf tegen zonlicht te beschermen.
 • Het gebruik van een koud kompres kan de klachten verminderen.

Medicijnen, geneesmiddelen en crèmes tegen jeuk onder de huid

Er bestaan medicijnen die de klachten van jeuk onder de huid kunnen verminderen. Deze medicijnen spelen in op de zenuwen en verminderen de prikkeloverdracht. Voorbeelden van geneesmiddelen die worden gebruikt bij jeuk onder huid zijn:

 • Capsaïcine crème: Deze crème prikkelt de zenuwen, waardoor de jeuk wordt onderdrukt. Een nadeel is dat de crème een geïrriteerde huid kan veroorzaken.
 • Lidocaïne gel: Dit is een verdovende gel, die de overdracht van zenuwen beïnvloed. Nadeel van de crème is dat het maar kort werkt. Meerdere keren per dag smeren is dus nodig.
 • Carbomeerwatergel of Lanette crème: De werkzame stof is menthol. Menthol remt de jeuksignalen. Mentholcrèmes of mentholgels kunnen bij vrijwel alle vormen van jeuk worden gebruikt.

Jeuk onder de huid door jeukende en/of kriebelende aderen

De oorzaak van jeuk onder de huid is niet persé brachioradiale jeuk, de oorzaak kan ook iets heel anders zijn. Zo kunnen aders of aderen kriebelen onder de huid. Ook hierbij is de huid volledig intact en zijn geen afwijkingen zichtbaar. De jeuk zit echt onder de huid en wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld spataderen. Meer over: Jeukende Aderen in Hand Voet of Pols...

Jeuk onder de huid door dunne of fijne vezelneuropathie

Dunne vezel neuropathie is een neurologische aandoening. Bij de aandoening werken alle zenuwen van het lichaam niet naar behoren. De oorzaak is vooralsnog onbekend, maar zijn er zijn verbanden met andere ziekten als diabetes, sarcoïdose, schildklieraandoeningen en/of infecties. Iemand met dunne vezelneuropathie klaagt vaak over een branderige, stekende en jeukende pijn in de handen en voeten. De pijn komt meestal in aanvallen.

Jeuk onder de huid door parasieten als schurft (scabiës)

Schurft is een zeer besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. In tegenstelling tot de voorgaande ziekten en aandoeningen is een besmetting met de schurftmijt wel zichtbaar op de huid, maar de jeuk onder de huid is zo heftig en herkenbaar dat het wel wordt benoemd. De schurftmijt graaft letterlijk gangetjes door de huid wat een extreme jeuk veroorzaakt, daarnaast ontstaat jeuk door een afweerreactie van het lichaam tegen de uitwerpselen van de schurftmijt. Meer over schurft...

Laatst aangepast op vrijdag, 29 juli 2016 18:42

Reageer op: "Jeuk onder de huid; oorzaak en behandeling"

3 reacties

 • Reactielink Carla de Brouwer maandag, 03 december 2018 08:13 Geplaatst door Carla de Brouwer

  Heb jeuk aan de bovenarm, heb van alles geprobeerd, wordt er helemaal gek van, zelfs blauwe plekken van het krabben, niet aankomen is het beste maar als je jeuk hebt wil je krabben toch? please help me, wordt er gek van, vooral s'nachts, geen goede nachtrust, thanks!!

 • Reactielink Karakus donderdag, 01 maart 2018 18:11 Geplaatst door Karakus

  Hallo
  U spreek met suleyman
  Ik heb heftige jurk onder me huid.
  Ik wil graag een behandeling.
  Wat Kan u voor me betekenen?

  Groetje
  Suleyman

 • Reactielink Dorina Pampel Frank dinsdag, 11 juli 2017 18:28 Geplaatst door Dorina Pampel Frank

  Wat kan ik doen tegen bloed hete handen ik word er gek van

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk