De BRIC landen: economie en geld

Valuta Valuta

De BRIC landen zijn de landen die het economisch goed zullen gaan doen. Deze landen bestaan uit Brazilië, Rusland, India en China. Samen vormen zij de vier kern landen waar veel economische groei zal plaatsvinden in de nabije toekomst. Ook nu is al te zien dat het economisch beter gaat met deze vier landen. De landen zijn allemaal zeer groot en hebben een gigantische economie. Ook zijn het grootverbruikers qua energie. In de toekomst zijn deze grote BRIC landen allen belangrijk vanwege de grondstoffen die ze bezitten. Met name Rusland en China hebben veel grondstoffen die voor veel doeleinden worden gebruikt.

Economische reuzen: China en India

Het is misschien op dit moment nog niet voor te stellen maar deze vier landen hebben de potentie om door te groeien naar gigantische economieën. De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs heeft in 2001 voorspeld dat de vier BRIC landen in 2050 zich ontwikkeld hebben als de vier allergrootste economische wereldmachten. Niet Amerika, Europa of Japan maar Brazilië, Rusland, India en China zullen dan de grooste zijn. Krijgt de investeringsbank gelijk of valt het allemaal wel mee?

Groei van Brazilië

De grootste economieën van dit moment zijn Japan, China en de Verenigde Staten. Ook Duitsland en Frankrijk zijn allebei zeer grote economieën en hebben veel macht. Brazilië is van de BRIC landen al behoorlijk bezig om groot te worden. Dit land heeft nieuwe olievoorraden ontdekt en profileert zich steeds meer als een sterke economie waar rust is. Naar verwachting zal Brazilië sterk groeien.

India groeit ook hard

De Indiase economie groeide een aantal jaren erg hard. Een groei van ongeveer 8% werd toen gehaald. De groei lijkt nu echter wel wat af te zwakken. De groei van BNP van de Indase economie is in het tweede kwartaal van 2013 met 4.4% gegroeid. Dit is natuurlijk nog wel een groei, maar analysten hadden meer groei verwacht. De groei valt dus tegen. In India wonen ontzettend veel mensen, echter is er nog veel armoede onder deze mensen. Armoede wordt vooral veroorzaakt doordat deze mensen geen scholing hebben gehad. Alleen de rijkste mensen in India kunnen zich goede scholing permiteren. Nu de welvaart toeneemt kunnen ook mensen uit de (goede) middenklasse studeren, echter zijn de eisen om toegelaten te worden extreem zwaar. In het jaar 2030 zal ongeveer een tiende van alle energie in India worden opgewekt.

China blijft groeien

Economische groei betekent veel nieuwe kansen. De Chinese economie groeit nu al jaren erg hard. Deze groei betekent niet gelijk dat ook de arme mensen kunnen profiteren. Groei betekent dat eerst de rijke mensen nog rijker worden. Pas jaren later kunnen ook mensen uit de midden- en lagere klassen meegenieten. In China is veel corruptie. Als China in 2050 bij de rijkste en grootste wereldeconomieën wil horen moet het de extreme corruptie onder de knie krijgen. De grootste steden in China zijn niet de rijkste steden van China. De rijkste steden in China zijn:

  • Karamay
  • Dongguan
  • Suzhou
  • Foshan
  • Wuxi

Wat betekent de groei van de BRIC landen voor ons?

Als de BRIC landen groeien, krijgen wij het dan slechter? Europa zit al jarenlang in een recessie. Ook Nederland ondervindt veel hinder van de recessie. De Nederlandse economie blijft maar krimpen en echt positieve vooruitzichten zijn er nog niet. Men vermoed dat de Nederlandse economie pas over een aantal jaren weer echt goed uit de recessie kloutert. De verwachtte groei is dan nog altijd zeer marginaal: slechte een paar procentpunten. In het jaar 2014 wordt een kleine (voorzichtige) economische groei verwacht van 0.75%. De gemiddelde groei in Europa is in datzelfde jaar 1%. Nederland gaat het dus slechter doen dan het Europese gemiddelde. Ter vergelijking: Azië groeit in 2014 met een gemiddelde van 7%!

Zal de Nederlandse economie nog wel gaan groeien?

Als de BRIC landen gaan groeien kan dat betekenen dat andere economieën moeten inleveren. Toch kan het ook kansen betekenen. Nederland is een land dat erg leunt op de export. Wanneer de groei in Azië en andere delen van de wereld aantrekt kan dat een groei voor Nederland betekenen. Er wordt dan meer in Nederland gekocht door die landen. Nederland kan daar dan van profiteren. Toch is het natuurlijk wel belangrijk dat Nederland kwaliteit zal blijven leveren. Deze kwaliteit (in bijvoorbeeld watermanagement) wordt door het buitenland graag gebruikt.

Impact van BRIC landen

Wanneer economieën groter en machtiger worden zal dat impact hebben op de bestaande grote economieën van de wereld. Denk ook aan natuur en milieu. In Europa en de Verenigde Staten wordt anders met milieu omgegaan dan bijvoorbeeld landen als India en China. Snelle groei gaat vaak gepaard met een verslechterde milieu. De effecten van de econoimische groein in China zijn ook nu al zichtbaar. In een aantal Chinese steden is de luchtkwaliteit dermate slecht dat men bijna geen blauwe lucht meer ziet. In de maand januari werd er in Peking (Beijing), de hoofdstad van China, maar 11 blauwe lucht dagen waargenomen. Op de overige dagen was geen lucht te zien. Alles was toen bedekt met een dikke laag smog.

Reageer op: "De BRIC landen: economie en geld"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk