Supergroente soorten waarmee combineren?

De laatste jaren sterk in opmars; supergroente. Deze supergezonde voedingsmiddelen zien we steeds meer in de winkels liggen en soms weten we niet eens wat het is of wat we ermee kunnen doen. Supergroente kun je vaak goed verwerken in gerechten en zijn veelal een goede bron van gezonde voedingsstoffen. Gelukkig zijn niet alleen de exotische groenten een supergroente. Veel van de bekende groenten uit Nederland zijn ook super gezond. Hoe vaak eet jij een supergroente?

Supergroente soorten eigenschappen

Een supergroente is eigenlijk een zeer gezonde groente. De groente bevat vaak veel gezonde voedingstoffen die nodig zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Het menselijk lichaam heeft baat bij gezonde voeding. Als we onvoldoende vitamines en mineralen binnen krijgen gaat de conditie van ons lichaam achteruit, worden we moe en lusteloos en vatbaar voor ziekten en aandoeningen.  Helaas komen niet veel mensen aan hun dagelijkse hoeveelheid benodigde voedingstoffen. Een supergroente kan een uitkomst zijn, deze groenten zijn extra gezond en bevatten vaak veel goede voedingstoffen als: mineralen, vitamines, vezels en antioxidanten.

Soorten supergroenten:

De groene groenten! Groen is goed, groene groenten bevatten vaak veel ijzer, kalium, magnesium en vitamine B, C, E en K. Wat zijn groenbladige supergroenten en waar kun je ze goed mee combineren?

  • Boerenkool (Kun je goed combineren met aardappel appel en peper).
  • Peterselie (kun je goed combineren met peper, zout en knoflook).
  • Snijbiet (kun je goed combineren met aardappel).
  • Sla (kun je goed combineren met slagroom, zout en peper).
  • Spinazie (kun je goed combineren met peper, zout en kaas).

Kruisbloemige groenten

Misschien heb je er weleens over gehoord; kruisbloemige groenten. Kruisbloemige zijn groenten uit de kruisbloemenfamilie. Deze groenten zijn zeer voedzaam en werken het ontstaan van kanker mogelijk tegen. In groenten uit de kruisbloemenfamilie vinden we met name: vitamine C, K en B11 (foliumzuur). Bekende kruisbloemige groenten voor menselijke consumptie zijn:

  • Broccoli (kun je goed combineren met peper, zout en kaas).
  • Bloemkool (kun je goed combineren met chilipeper, bloem, peper en zout).
  • Groene kool (kun je goed combineren met zout en peper).
  • Spruitjes (kun je goed combineren met zout, peper en knoflook).
  • Rode kool (kun je goed combineren met appel, zout, peper en kaneel).
  • Witte kool (kun je goed combineren met spekjes, wortel of uien).
  • Chinese kool (kun je goed combineren met zout, peper en knoflook).
  • Boerenkool (kun je goed combineren met aardappel, appel en peper).
  • Radijs (kun je goed combineren met peper, komkommer en zout).
  • Koolrabi (kun je goed combineren met limoen, peper, zout en koriander).

De wortel als bron van vitamine A

De wortel wordt vaak onderschat als we het over gezonde groenten hebben, maar de wortel is een zeer gezonde groente. De wortel kun je zowel rauw als gekookt eten. Eet hem rauw of verwerk de wortel in een salade om alle gezonde bestanddelen te behouden. De wortel bevat met name de volgende voedingsstoffen: vitamine A, B, C en K, maar ook magnesium, kalium en foliumzuur.

Peulvruchten rijk aan vezels en mineralen

Peulvruchten bevatten over het algemeen veel vezels, foliumzuur, magnesium, ijzer kalium en calcium. Er bestaan ontzettend veel soorten peulvruchten maar deze soorten komen je vast wel bekend voor:

  • Bruine bonen (kun je goed combineren met ui, paprika, peper en zout).
  • Kikkererwten (kun je goed combineren met peper, zout en knoflook).
  • Doperwtjes (kun je goed combineren met peper, zout en spekjes).
  • Sojabonen (kun je goed combineren met allerlei groenten).
  • Linzen (kun je goed combineren met peper, zou of knoflook).
  • Boterbonen (kun je goed combineren met peper, knoflook, peterselie of uien).

Is een pompoen ook gezond?

Een pompoen is zeker gezond! Maak van een pompoen een lekker stamppot of  soep. De mogelijkheden met een pompoen zijn groot en de maaltijd is nog eens rijk aan vitamine A en C. Daarnaast bevat pompoen veel vezels (goed voor je darmen) en kalium. Wist je dat de pompoen familie is van de meloen en de komkommer?

Afvallen met groente

Groente bevat weinig dik makende bestanddelen, sterker nog groente en fruit hebben een negatieve bijdrage aan je gewicht. Het kost het lichaam vaak meer energie de groente te verteren, dan dat het aan calorieën toevoegt. Het eten van voldoende groente en fruit in plaats van koekjes, snoep en/of vette voedingswaren kan je goed helpen snel wat kilo's kwijt te raken.

Reageer op: "Supergroente soorten waarmee combineren?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk