Een sollicitatiegesprek afnemen als werkgever

Verwelkom de sollicitant Verwelkom de sollicitant

Hoe moet je op een juiste manier een sollicitatiegesprek afnemen als werkgever? Het is belangrijk om je als recruiter of werkgever goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Lees de sollicitatiebrief nog eens aandachtig door en bekijk het cv nog eens goed. Bereid een helder verhaal voor en wees voorbereid op moeilijke vraagstukken van de sollicitant.

Het sollicitatiegesprek afnemen als werkgever of recruiter

Sollicitatiegesprekken afnemen zijn vaak vermoeiend en intens. Het is daarom zeer belangrijk om je goed voor te bereiden op de gesprekken met de kandidaten. Als het goed is, weet je al vantevoren welke kandidaten op gesprek komen. Je weet dus met wie je te maken krijgt. Het is belangrijk om ongeveer 30 minuten voor het sollicitatiegesprek de brief van de kandidaat nog eens goed door te lezen. Probeer te achterhalen waarom de kandidaat op de functie heeft gesolliciteerd.

De kandidaat ontvangen

De kans is groot dat de sollicitant voor het eerste sollicitatiegesprek ook voor het eerst het bedrijf binnenstapt. Dit moment is dus cruciaal voor de werkgever. Het bedrijf wil overkomen als een aantrekkelijke werkgever en moet er daarom ook alles aan doen om de sollicitant een goede en juiste eerste indruk te geven. Dit begint natuurlijk al met de e-mail correspondentie voorafgaand het gesprek. Is er helder en duidelijk gecommuniceerd? Is er precies verteld waar de sollicitant zich moet melden?

Kom op tijd!

Van sollicitanten wordt verwacht dat ze op tijd bij het gesprek aanwezig zijn. Het liefst ongeveer tien minuten voordat het gesprek begint. Het is echter net zo belangrijk om als werkgever op tijd bij het gesprek te zijn. Het komt onprofessioneel en laks over om de sollicitant te laten wachten. Daarnaast komt het ongeïnteresseerd over. Onthoud altijd dat je maar één kans hebt voor een goede eerste indruk. Als werkgever moet je daarom altijd tijdig aanwezig zijn en het goede voorbeeld geven. Laat een sollicitant nooit wachten. Mocht dit gebeuren, bied dan je verontschuldigingen aan en leg uit waarom je te laat was.

De kandidaat op een juiste manier begroeten

Het ontvangen van de kandidaat begint natuurlijk met een stevige handdruk. Ga niet knijpen, maar geef ook geen slap handje. Kijk de kandidaat in de ogen aan en vertel je naam. Wijs de sollicitant de plek in de kamer. Het komt onprofessioneel over als de sollicitant ergens gaat zitten, om hem/haar vervolgens weer van stoel te laten verplaatsen. Wees dit soort praktische zaken voor door helder te communiceren naar de kandidaat. Bied de sollicitant ook altijd koffie of thee aan bij binnenkomst.

Begin het gesprek, neem de leiding

De sollicitant moet het gevoel krijgen dat hij/zij met professionals te maken heeft. Bereid het gesprek daarom goed voor. Een nonchalante houding wordt altijd opgemerkt door potentiële kandidaten. Wie denkt dat het allemaal wel even kan door te improviseren heeft het mis. Sollicitanten merken het direct wanneer de recruiter of werkgever de brief niet goed heeft gelezen. Dit komt onprofessioneel over. Het is dus van essentieel belang om je goed voor te bereiden.

Het gesprek beginnen

De werkgever begint het gesprek door allereerst de sollicitant te bedanken voor zijn of haar komst. De werkgever vertelt hoe lang het gesprek gaat duren en wat de sollicitant kan verwachten. Leg als recruiter of werkgever helder uit of het mogelijk is om vragen tijdens het gesprek te stellen of om vragen na het einde van het gesprek te stellen. Leg dus helder uit welke vorm het gesprek heeft. Maak nooit de fout dat een sollicitatiegesprek een eenzijg gesprek is. Bij een sollicitatiegesprek zijn alle sprekers gelijkwaardig. Dit betekent dat elke suggestie voor de vorm van het gesprek bespreekbaar moet zijn. De werkgever begint het gesprek door te vertellen over:

  • De sprekers aan tafel
  • Het bedrijf en de afdeling
  • De functie waar de kandidaat op heeft gesolliciteerd

Laat de kandidaat spreken

Het is belangrijk om de kandidaat genoeg spreektijd te geven tijdens het gesprek. Vaak duurt een eerste sollicitatiegesprek maximaal één uur. De tijd is snel om. Het is daarom belangrijk om een helder beeld te krijgen van de kandidaat. Vergeet nooit dat de werkgever de kandidaat moet overtuigen om bij het bedrijf te komen werken. De kandidaat moet daarentegen het bedrijf overtuigen van zijn/haar kunnen en toegevoegde waarde. Beide partijen moeten dus een helder beeld van elkaar zien te krijgen in ongeveer 60 minuten.

Praktische tips

Houd als interviewer altijd rekening met het volgende:

  • De eerste indruk is cruciaal!
  • Het eerste gesprek is vaak een warming-up. Geef alle kandidaten wel een eerlijke kans.
  • Kom niet verlegen over tijdens het gesprek. De sollicitant wil bij een daadkrachtige werkgever aan de slag.
  • Ga niet direct in discussie met de kandidaat, ook al weet je dat hij/zij gelijk heeft.
  • Probeer onbevooroordeeld het gesprek in te gaan. Trek geen conclusies op basis van geslacht, afkomst of uiterlijk.
  • Bedank de sollicitant altijd voor het gesprek en de tijd die hij/zij aan de sollicitaties heeft gespendeerd.

Met bovenstaande tips zal een sollicitatiegesprek vlot, daadkrachtig en professioneel overkomen.

Laatst aangepast op woensdag, 12 april 2017 12:02

Reageer op: "Een sollicitatiegesprek afnemen als werkgever"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk