Is drinkyoghurt gezond voor je lichaam?

Is drinkyoghurt gezond? Is drinkyoghurt gezond?

Er zijn verschillende soorten drinkyoghurt verkrijgbaar op de markt. Welke zijn gezond en welke niet. Zit er veel suiker in drinkyoghurt en hoe zit het met de vitaminen in dit drankje? In steeds meer drinkyoghurts komt de natuurlijke zoetstof stevia voor. Lees in dit artikel over de voordelen en de nadelen van het drinken van drinkyoghurt.

Is drinkyoghurt goed voor je lichaam?

Het drinken van yoghurt is een populair drankje en kent vele voordelen, of is dat slechts een fabeltje? Is drinkyoghurt juist helemaal niet zo gezond? Drinkyoghurt komt voor in alle soorten en maten. Je hebt drinkyoghurt met een smaakje, met toegevoegde vitaminen en met speciale stoffen die goed zijn voor je afweersysteem. De vraag is natuurlijk of dat allemaal wel echt zo is. Wat zit er doorgaans eigenlijk in deze populaire drank.

Wanneer drinken we drinkyoghurt?

Drinkyoghurt wordt met name gedronken tijdens de lunch. De bekende merken zijn de huismerken van de supermarkten en bijvoorbeeld vifit. Deze merken bevatten allen een bepaald percentage aan yoghurt en vaak ook suiker.

Wat zit er in drinkyoghurt?

In drinkyoghurt zit met name (light) yoghurt. De yoghurt maakt het drankje een beetje zuur. Om deze smaak te neutraliseren is er suiker toegevoegd aan drinkyoghurt. In plaats van suiker kan er ook stevia in drinkyoghurt zitten. Stevia is een natuurlijke zoetstof afkomstig van een plantje. Van Stevia word je niet (direct) dik. Wel kan het zijn dat zoetstoffen het lichaam laten denken dat het suiker is. Er kan in dat geval een reactie ontstaan. De volgende stoffen komt men vaak tegen in yoghurtdrank:

  • Vetten
  • Koolhydraten
  • Eiwitten
  • Zout
  • Calcium
  • Vitamine B2
  • Vitamine B12

De hoeveelheden vitaminen zijn vaak erg laag. De gemiddelde energiewaarde van drinkyoghurt per 100 ml ligt ongeveer op 70 kcal. Light drinkyoghurt bevat doorgaans slechts 30 kcal (Arla Naturals).

De voordelen van drinkyoghurt

De grootste voordelen van drinkyoghurt is te vinden in de hoeveelheid proteïnen (eiwitten). Hoe meer eiwitten, hoe beter het drankje doorgaans is. Wel moet er dan zo weinig mogelijk suiker in zijn verwerkt. Ook vitaminen kunnen bijdragen aan een gezonde gezondheid. Met name light drinkyoghurt is een aanrader. Wel moet er dan bij vermeld worden dat de natuurlijke zoetstof stevia is gebruikt. Het gebruik van andere zoetstoffen is minder gunstig voor de gezondheid.

De nadelen van drinkyoghurt

Op veel verpakkingen staat dat er weinig vet in zit verwerkt. Het drankje lijkt dan gezond, echter kan er in dat geval wel enorme hoeveelheden suiker in zitten. Suiker is doorgaans slechter dan vet. Het drankje lijkt in dat geval gezond, echter is het juist ongezond en kun je het beter laten staan. Een ander nadeel is de hoeveelheid. Drinkyoghurt zit vaak in een grote verpakking. De neiging om veel te drinken is daarom groot.

Hoe gezond is Optimel Drink?

Optimel kent vele soorten smaken, echter wordt in alle soorten Optimel Drink de zoetstof sucralose gebruikt. In principe is sucralose geen schadelijke zoetstof en kan het dus prima gebruikt worden in voeding. Sucralose is een zeer zoete stof die per ongeluk ontdekt is. De stof geeft een zoete smaak zonder dat er direct schadelijke gevolgen voor het lichaam zijn. Er is echter in 2006 wel een verband ontdekt tussen het gebruik van veel sucralose en migraine. Sucralose kan dus een trigger zijn voor een migraine aanval.

In Optimel Drink zit sucralose!

Naast sucralose is er ook nog een andere stof aanwezig in Optimel Drink. Deze zoetstof komt voor bij de smaak bosvruchten en kent de naam acesulfaam K. De zoetstof is zo ontzettend zoet dat het dus geschikt lijkt om in voedingsmiddelen te gebruiken. De stof acesulfaam k is 100 tot 200 keer zoeter dan normale suiker. De FDA heeft deze zoetstof goedgekeurd. Dit betekent dat de stof ongevaarlijk voor het lichaam is, echter zijn er critici die zeggen dat de stof wel degelijk schadelijk kan zijn voor het lichaam.

Optimel Puur

Wie geen zoetstoffen wil drinken kan kiezen voor Optimel Puur. Dit is een drinkyoghurt waar geen toegevoegde suiker en geen zoetstoffen in zitten verwerkt. Je drinkt dus een pure drinkyoghurt. Houd er wel rekening mee dat er vruchtensap in Optimel Puur zit. Dit betekent dat er dus wel suiker in het drankje zit. Doordat er geen zoetstoffen in Optimel Puur zit verwerkt lijkt deze variant gezonder en een betere keus.

Laatst aangepast op zondag, 31 juli 2016 21:35

Reageer op: "Is drinkyoghurt gezond voor je lichaam?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk