Hoe snel groeit je haar weer aan?

Lang haar! Lang haar!

Hoe snel groeit je haar weer aan en kan het haar ook weer sneller aangroeien? Haar is belangrijk voor het uiterlijk en we gaan er daarom ook zorgvuldig mee om. Een bezoek aan de kapper is daarom ook voor veel mensen heel belangrijk om het haar in een mooi model te laten knippen. Groeit haar ook sneller als het is afgeknipt of is dat slechts een fabeltje? Haargroei hangt van een aantal factoren af. Je voeding is belangrijk. Bepaalde voedingstoffen kunnen je haargroei bevorderen. Ook kan het roken van sigaretten je haargroei beïnvloeden. Hoe stop je haaruitval, kun je kaalheid stoppen en hoe bevorder je haargroei?

Wat is haar precies?

Haar zien we bijna overal wel terug op ons lichaam. Het haar dat op je hoofd groeit wordt hoofdhaar genoemd. Het haar bestaat uit dood materiaal/cellen die uit de bovenste laag van je huid groeien (de opperlaag). Op je hoofd heb je ongeveer 100.000 tot 150.000 individuele haren groeien. Mensen met blond haar hebben de meeste haren en mensen met rood haar juist de minste. Mensen met rood haar hebben meestal wel iets dikker haar. Het haar groeit per dag ongeveer 0.3 tot 0.5 millimeter en het haar van mannen is doorgaans twee keer zo dik dan het haar van vrouwen.

Hoeveel haar verlies je per dag?

Elke dag verliezen we haren. Haarverlies is meestal niet zichtbaar omdat het slecht 60 - 100 haren per dag zijn. De haren verlies je tijdens het douchen, het haar kammen of gewoon tijdens de dag. Wanneer je ouder wordt is het mogelijk dat je kalend begint te worden. Haar groeit dan niet meer terug. Haren kunnen behoorlijk lang blijven zitten: 3 tot 7 jaar lang.

Hoe snel groeit mijn haar weer aan?

Als je naar de kapper bent geweest en je vindt dat je haar te kort is afgeknipt moet je wachten totdat het haar weer is aangegroeid. Haar groeit ongeveer 1 cm per maand. Als je een jaar wacht is je haar dus ongeveer 12 cm aangegroeid. Bij sommige mensen groeit het haar sneller dan bij andere mensen. Voeding is belangrijk. Het is ook van belang of je rookt. Mensen die roken hebben doorgaans minder snelle haargroei. Ook kunnen mensen die roken sneller kaal worden en/of kan het haar sneller dun en futloos worden.

Mijn haar groeit niet meer

Het kan gebeuren dat je haar nauwelijks meer groeit en/of het haar zelfs uitvalt. Het uitvallen van je hoofdhaar is meer dan normaal maar het kan voorkomen dat er wel heel veel haren in één keer uitvallen. Soms zelfs plukken haar. Als er meer dan 100 haren per dag uitvallen spreken we van haarverlies. De volgende oorzaken kunnen haarverlies veroorzaken:

 • Slechte voeding
 • Ondervoeding
 • Streng diëten
 • Veel roken
 • Ouderdom
 • Suikerziekte
 • Chemokuur
 • Veel stress en depressiviteit
 • Verbrande huid
 • Infectieziektes
 • Aandoening van het immuunsysteem

Kun je haaruitval tegen houden?

Niemand wil graag kaal worden. Mannen worden vaker eerder kaal dan vrouwen. Bij vrouwen komt het minder vaak voor, ook op hogere leeftijd. Mannen kunnen op verschillende manieren kaal worden. Soms begint het bij de inhammen en soms bij de kruin. Het kan ook voorkomen dat kaalheid erg snel optreedt op meerdere plekken. Kaalheid onder de dertig jaar is meestal niet normaal. Vaak is er een onderliggende oorzaak te vinden.

Helpen shampoos tegen haaruitval?

Je kunt haaruitval nauwelijk tegenhouden. Wel kun je gezond of gezonder gaan leven. Een shampoo helpt niet tegen haaruitval. Het is nooit bewezen. Bepaalde shampoos helpen vaak wel om het haar wat dikker te maken. Het haar lijkt dan voller en mooier. Ook kan een goede shampoo het haar laten glanzen. Het haar lijkt dikker en voller maar dat is het niet.

Mijn haar moet sneller groeien: hoe?

Je hoofdhaar groeit meestal in een vast tempo. Het haar kan wel minder hard gaan groeien. Dit gebeurt wanneer je bijvoorbeeld veel stress hebt. Je kunt je haar wel weer op een normaal tempo laten groeien door alle factoren zo goed mogelijk te controleren. Leef je gezond? Rook je niet? Eet je gevarieerd? Krijg je voldoende aminozuren / eiwitten binnen? Krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen? Het zijn allemaal factoren die je haargroei kunnen beïnvloeden. Als alles optimaal is groeit je haar sneller. Als er iets mist uit het rijtje groeit je haar langzamer. Denk aan de volgende zaken:

 • Drink voldoende water
 • Eet goed en gevarieerd (vitamine B is belangrijk)
 • Eet voldoende fruit
 • Een hoofdmassage kan de doorbloeding gunstig beïnvloeden

Mijn haar wordt dunner: hoe stop ik dat?

Wanneer je weinig haaruitval constateert maar wel ziet dat het haar dunner is geworden moet je eerst denken aan je voedingspatroon. Hoe heb je de afgelopen tijd gegeten? Als je niet gevarieerd eet of wanneer je veel voedingstoffen consequent mist kan het haar hier onder lijden. Het haar dat uit je huid groeit is dun en futloos. Het breekt snel en is dof. Je moet het zien als een plantje dat niet voldoende voedingstoffen heeft gekregen en als een zwak, dun plantje uit de bodem komt groeien. Je hoofdhaar kan ook futloos en dun uit je huid groeien. Zorg dat je voldoende stimulerende voedingstoffen eet om de kwaliteit van je hoofdhaar te verbeteren. Het kan ook zijn dat je haar dunner is geworden omdat je ouder wordt. Wanneer je ouder wordt kan het haar namelijk futloos raken. Ook kan het voorkomen dat er dan minder haar uit je hoofdhuid groeit: je begint kaal te worden. Gezonde voeding verandert hier niets aan. De oorsprong van kaalheid ligt niet bij verkeerde voeding maar bij hormonen.

Reageer op: "Hoe snel groeit je haar weer aan?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk