Slijm in de longen? Oplossing bij ophoesten van longslijm!

Slijm in longen Slijm in longen

Het ophoesten van slijm kan gebeuren bij ziekte, griep of koorts. Ook bij een ontsteking in de longen kan er taai slijm opgehoest worden. Rokers hebben vaak last van dik slijm uit de longen. Gezonde longen hebben slijm, maar wanneer er overtollig veel sijm aanwezig is kan dat voor problemen zorgen.

Longslijm ophoesten

Slijm ophoesten is in principe niet normaal. Gezonde longen hebben echter slijm, longslijm (mucus). Slijm is bedoeld om de longen gezond te houden. Slijm kan de longen namelijk beschermen tegen indringers. Denk bijvoorbeeld aan bacteriën en virussen. Slijm kan deze indringers doden en afvoeren. Je hoest het slijm uit of slikt het door. De bacteriën hoest je uit, of komen in de maag terecht en gaan daar dood. Het is belangrijk dat de longen gezond blijven, slijm kan daarvoor zorgen. Overtollig longslijm ontstaat wanneer de longen niet gezond zijn. Er kan dus iets met de longen aan de hand zijn als je veel taai slijm moet ophoesten. Ook wanneer je steeds een beetje slijm moet ophoesten is het oppassen geblazen.

Pas op bij taai longslijm!

Keelpijn en pijn in de longen

Pijn is een symptoom die je serieus moet nemen. Als je pijn hebt, dan is er vaak iets aan de hand met het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een ontsteking of een kneuzing. Ernstige pijn in de keel is vaak een keelpijn. Dit wordt veroorzaakt door een bacterie of virus. Indringers kunnen zich ook gaan nestelen in de longen. Een longontsteking kan het gevolg zijn. Als inademen moeilijk en pijnlijk is, dan kan er sprake zijn van een longontsteking. Mensen met een ontsteking in de longen hoesten taai slijm op. Er is bijna altijd sprake van (hoge) koorts.

Oorzaken van vastzittend slijm in de longen

Er zijn veel oorzaken te noemen die taai slijm in de longen kunnen veroorzaken. Een flinke verkoudheid kan al veel slijm produceren. Veel roken kan er ook voor zorgen dat er taai slijm wordt opgehoest. Mensen die veel roken hebben vaak zwakke longen. De longen kunnen in dat geval het slijm niet goed meer afvoeren. Normaal gesproken voeren longen overtollig slijm zelf af. Je slikt het slijm dan zelf door, zonder dat je dat door hebt. Wanneer de longen het slijm niet goed meer kunnen afvoeren, dan moet je het slijm zelf ophoesten. Dit kan resulteren in het ophoesten van ingedikt, taai longslijm. De volgende oorzaken zijn nog meer te noemen:

 • Meeroken en zelf roken
 • Inademen van verontreinigd stadslucht
 • Bacteriën en virussen in de longwegen (een infectie)
 • Astma en COPD
 • Een lage weerstand

De meeste mensen hoesten longslijm op wanneer er sprake is van een infectie aan de longwegen. Vaak is er dan sprake geweest van (hoge) koorts.

Wat kun je doen tegen taai slijm?

Het constante hoesten van slijm is vervelend en vermoeiend. Daarnaast is het voor de omgeving vaak ook erg vervelend om constant te hoesten. Wanneer er sprake is van een bacterie of virus infectie, dan is het slechts een kwestie van uitzieken. Zeker bij hoge koorts is het belangrijk om veel te rusten en veel vocht te drinken. Koorts is bijna altijd een symptoom van een ontsteking. Er kan dus een ontsteking in de longen zitten. Dit kan gevaarlijk zijn voor bepaalde mensen met een zwak afweersysteem. Ga in dat geval altijd naar de huisarts. Ook voor mensen met een sterk afweersysteem is het belangrijk om de ontsteking in de gaten te houden. Er moet altijd een huisarts worden ingeschakeld als koorts na een aantal dagen niet minder wordt. Wat kun je doen tegen taai slijm in de longen?

 • Rust uit zodat de longen kunnen genezen
 • Gebruik pijnstillers om de pijn te doen verminderen (ibuprofen, aspirine of paracetamol)
 • Gebruik slijmverdunners (lees altijd de bijsluiter!)
 • Stomen tegen slijm
 • Antibiotica tegen bacteriën

De huisarts kan adviseren om een antibioticum kuur te gebruiken wanneer er sprake is van een ernstige infectie in de longen. Een antibioticum kuur (vaak zijn dit pillen) kunnen de bacteriën sneller doden. Dit betekent doorgaans dat je sneller weer kunt genezen.

Tot slot

Het is bij vastzittend slijm altijd belangrijk om de arts in te schakelen wanneer je van jezelf weet dat je een slecht / zwak afweersysteem hebt. Een infectie kan veroorzaakt worden door een virus of bacterie. Je kunt in sommige gevallen ook besmettelijk zijn. In dat geval is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. De arts kan je een antibioticum geven, je heelt dan sneller. Slijmverdunners kunnen het makkelijker maken om het slijm weg te hoesten. Bij zeer taai slijm kan het namelijk moeilijk zijn om het slijm weg te krijgen. Bij twijfel ga je altijd naar de huisarts!

Laatst aangepast op woensdag, 25 januari 2017 21:58

Reageer op: "Slijm in de longen? Oplossing bij ophoesten van longslijm!"

2 reacties

 • Reactielink Charissa zaterdag, 11 februari 2017 14:07 Geplaatst door Charissa

  Je kunt wel naar de huisarts, maar die zegt vaak dat het een virusje is. Ook als je je longen uit je lijf hoest dus.

 • Reactielink Maarten van Dijk woensdag, 01 februari 2017 12:27 Geplaatst door Maarten van Dijk

  Ik kom er maar slecht af, heb veel slijm in de longen en moet het ook steeds ophoesten. Het is niet veel, maar het zit er wel. Mijn huisarts zegt dat het vanzelf overgaat.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk