Wat is de betekenis van kreatinine waardebepaling in bloed?

Creatinine bloedonderzoek Creatinine bloedonderzoek

We gaan allemaal weleens naar de dokter om ons bloed te laten onderzoeken. Een van de meest aangevraagde onderzoeken is de kreatinine of creatinine waardebepaling. Wat is kreatinine en wat is een normale uitslag voor mannen en vrouwen? De kreatinine wordt vaak aangevraagd om de nierfunctie te bepalen/berekenen. Bij een verminderde nierfunctie stijgt het kreatinine niveau in ons bloed. Om het filtratievermogen van de nieren te bereken is naast het kreatinine niveau in het bloed ook het kreatinine niveau in een 24-uurs urine nodig. De werking van de nieren wordt vaak getest alvoren een CT-scan/röntgenonderzoek wordt uitgevoerd, dit om het stapelen van slechte stoffen in het bloed te voorkomen. 

Kreatinine in evenwicht

Kreatinine wordt door de nieren uit ons bloed gefilterd en is een afbraakproduct van kreatininefosfaat in het spierweefsel, het overschot wordt uitgescheiden tijdens het plassen in de urine. Kreatinine wordt door ons lichaam gemaakt, de hoeveelheid in ons bloed zal bij goed functioneren dan ook altijd gelijk zijn. Werken de nieren niet goed dan zal de concentratie kreatinine in het bloed toenemen en juist afnemen in de urine. Mannen hebben vaak een hogere kreatinine concentratie in het bloed dan vrouwen. Dit komt doordat mannen doorgaans meer spieren hebben, hetzelfde geldt voor mannen en vrouwen die veel sporten en dus meer spiermassa hebben. Ook zij hebben een standaard hogere kreatinine concentratie in het bloed dan mensen die niet sporten en dus minder spiermassa hebben.   

Wat zijn normale kreatinine waarden in het bloed? 

Normale waarden zijn:

  • Voor mannen: 45 - 100 micromol/L
  • Voor vrouwen: 45 - 80 micromol/L 

Mijn kreatinine is te hoog: wat betekent dit?  

Een te hoge kreatinine is een signaal dat de nieren mogelijk niet goed functioneren, de filtratie van kreatinine uit het bloed is niet optimaal. 

Het filtratievermogen van de nieren: de klaring

De kreatinineconcentratie in het bloed en de uitscheiding van kreatinine in de urine vormen samen een maat voor het filtratievermogen van onze nieren. Door de twee waarden te combineren kan met een formule de klaring worden berekend. Deze maat geeft aan hoe effeciënt de nieren afvalstoffen uit het bloed filteren.

Berekening van de kreatinine klaring

De kreatinine klaring geeft globaal aan wat de nierfunctie is. De berekening kan worden uitgevoerd als het kreatinine niveau in het serum (onderdeel van het bloed) en die van een 24-uurs urine bekend is. met een speciale formule wordt hieruit de kreatinine klaring berekend. Normale waarden voor een kreatinine klaring bij gezonde mensen is:

  • Gemiddelde kreatinine klaring waarde bij gezonde mensen: 125 - 135 ml/min 

Is de waarde lagen dan 80 ml/min dan is het functioneren van de niet optimaal. 

Waarvoor wordt een kreatininebepaling aangevraagd?

Onze nieren filteren giftige stoffen uit ons bloed, dit scheiden we uit tijdens het plassen. Soms zijn medicijnen nodig om een ziekte of aandoening te behandelen. Het is belangrijk dat de nieren goed functioneren om het overschot aan medicatie uit het bloed te filteren. Het toenemen van medicatie in het bloed noemt men ook wel stapelen. Een kreatinine bepaling kan worden aangevraagd om bijvoorbeeld: 

  • De nierfunctie te berekenen en het beloop van een nierziekte te kunnen volgen.
  • De nierfunctie te controleren alvorens een medicijn/vloeistof toe te dienen. (bijvoorbeeld contrastvloeistof tijdens een CT-scan/röntgenonderzoek, bij het niet goed functioneren van de nieren kan het contrastvloeistof zich stapelen in het bloed, dit kan gevaarlijk zijn.)

Wat is het verschil tussen kreatinine en kreatine

Kreatinine en kreatine worden vaak met elkaar verward. Het zijn echter twee totaal verschillende stoffen. Kreatine wordt in onze lever gemaakt en in de lever omgezet naar kreatinine-fosfaat, een energiebron. Kreatine haal je uit voeding zoals vis en vlees. Het wordt vaak gebruikt door sporters en bodybuilders om spiermassa op te bouwen. Kreatinine daarentegen is juist het afvalproduct van spierweefsel. 

Hoelang duurt een onderzoek?

Voor een compleet beeld en om de nierwerking te kunnen berekenen worden de te onderzoeken lichaamsvloeistoffen naar een laboratorium gestuurd. Afhankelijk van de snelheid van het laboratorium is de uitslag vaak binnen enkele dagen bij de huisarts binnen. Zodra de uitslag bij de huisarts of ander medisch specialist binnen is zal de arts de gegevens bekijken en contact met je opnemen. Het heeft veelal geen zin de huisarts zelf te contacteren of de gegevens al binnen zijn. 

Laatst aangepast op woensdag, 22 november 2017 15:18

Reageer op: "Wat is de betekenis van kreatinine waardebepaling in bloed?"

1 Reactie

  • Reactielink G.Schut maandag, 23 december 2019 12:44 Geplaatst door G.Schut

    mijjn kreatinine is 141 I*k ben 79 jaar Moet ik iets doen

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk