Constant een draaierig en licht gevoel in het hoofd?

Draaierig zicht Draaierig zicht

Een licht en draaierig gevoel in het hoofd is vervelend en kan het leven behoorlijk beperken. Hoe ontstaat een duizelig en suf gevoel in het hoofd en wat kun je hier tegen doen? Er zijn veel oorzaken te noemen bijvoorbeeld de ziekte van Ménière, lage bloeddruk, angst, stress of suikerziekte. Het is altijd belangrijk om de huisarts te bezoeken wanneer een licht en draaierig gevoel in het hoofd lang blijft aanhouden.

Duizelig gevoel in het hoofd

Veel mensen ervaren wel eens een draaierig en duizelig gevoel in het hoofd. Misschien ben je soms je evenwicht zelfs kwijt en heb je neiging om een bepaalde kant op te vallen. Ook kan het voorkomen dat je een suf en duf gevoel in het hoofd hebt. Het gevoel dat je helemaal leeg bent en geen prikkels meer kunt verwerken. Soms kun je zelfs geen licht of geluid meer verdragen. Het is zeer vervelend om dit mee te maken, aangezien het leven er behoorlijk door wordt beperkt. Wat kun je doen tegen dit gevoel in je hoofd?

Is het draaierig gevoel tijdelijk?

Wanneer het duizelig gevoel in je hoofd tijdelijk is, dan kan het zijn dat je te weinig gegeten hebt. Je bloedsuikerspiegel is dan behoorlijk gedaald. Je wordt moe en suf. Je kunt je niet goed meer concentreren en je hebt het gevoel om flauw te vallen. Bij een extreem laag bloedsuikerspiegel wordt je chagrijnig en wil je geen mensen in je buurt hebben. Je kunt je niet goed meer focussen. Het is gevaarlijk om met een zeer laag bloedsuikerspiegel auto te gaan rijden. Het is belangrijk om zo snel mogelijk iets te gaan eten.

  • Lang niets gegeten? Je wordt moe en je kunt je niet meer foucssen!

Ik ben vaak moe en draaierig

Mensen die vaak een licht gevoel in het hoofd hebben kunnen last hebben van de eerste symptomen van bijvoorbeeld suikerziekte. De bloedsuikerwaarden schommelen heen en waar waardoor je moe en constant prikkelig bent. Het is belangrijk om de huisarts te bezoeken. De huisarts kan een bloedtest afnemen. Met een bloedtest kan bekeken worden of er sprake is van suikerziekte.

Stress

Heb je het ontzettend druk gehad de laatste tijd of heb je iets ernstigs meegemaakt? Wellicht zit je in financiële problemen of misschien heb je wel een dierbare verloren. Daarnaast kan het ook zijn dat het niet goed gaat op het werk. Word je gepest of kun je het werk niet meer aan? In dat geval kan een burn-out op de loer liggen. Een constant verhoogd stress niveau in je lichaam vreet je van binnen op. Je ben constant zeer moe en hebt veel tijd nodig om te rusten. Als je geen rust neemt bij een periode van veel stress, dan is de kans groot op een burn-out. Dit betekent langdurig ziek, extreem moe en een extreem slechte focus en concentratie. Herstellen van een burn-out kan meer dan een jaar duren.

Een te lage bloeddruk

Mensen met een te lage bloeddruk kunnen ook het gevoel krijgen dat ze constant draaierig zijn. Er wordt in dat gevoel te weinig bloed naar de hersenen gepompt. Dit kan resulteren in een verminderde zicht en draaiduizeligheid. Het zicht kan even wegvallen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je lang naar één punt staart. Dit is zeer vermoeiend voor de ogen en zorgt voor een suf gevoel. Het is belangrijk om de huisarts te bezoeken en je te laten testen op de bloeddruk.

De ziekte van Ménière

Bij de ziekte van Ménière is er een probleem ontstaan aan het binnenoor. Hier wordt onder andere je evenwicht geregeled. Bij een niet goed werkend binnenoor kun je opeens je evenwicht verliezen. Dit zorgt voor enorme draaiduizeligheid. Vaak moeten mensen met deze ziekte op de grond liggen om bij te komen.

Flauwvallen door angst!

Roken en duizelig

Roken kan ook draaiduizeligheid veroorzaken. Zeker als je al een tijdje niet meer hebt gerookt. Een sigaret, en dan met name de nicotine, verwijd de bloedvaten. Dit zorgt voor een plotstelinge daling van de bloeddruk waardoor je duizelig en sterretjes kunt gaan zien. Er zijn mensen die flauwvallen na het roken van een sigaret.

Angst en een neiging tot flauwvallen

Een licht gevoel in het hoofd kan ook ontstaan bij angst. Krijg je zweethanden als je moet prestenteren? Voel je je hart in je keel bonken als je in een voorstelrondje zit? Ben je enorm zenuwachtig als je een sollicitatiegesprek hebt? In sommige gevallen kan het gebeuren dat er angst speelt. Mensen kunnen het gevoel krijgen om flauw te vallen bij angst. Het zicht wordt vaak eerst minder, het geluid kan wegvallen en de focus lijkt verdwenen. Angst is zeer vervelend, zeker bij werkzaamheden. Het is daarom belangrijk om de angst te erkennen en hier werk van te maken. Vaak kan een gesprek bij een psycholoog of huisarts al helpen.

Tot slot

Heb jij vaak last van een licht gevoel in het hoofd en stat de reden hier niet tussen? Deel je ervaringen in het reactieformulier onder dit artikel en help anderen met hetzelfde probleem.

Laatst aangepast op dinsdag, 31 januari 2017 13:00

Reageer op: "Constant een draaierig en licht gevoel in het hoofd?"

3 reacties

  • Reactielink Merel woensdag, 08 maart 2017 10:26 Geplaatst door Merel

    Ik ben vooral draaierig als ik niet genoeg heb gedronken. Ik heb daarom altijd een flesje met water bij mij.

  • Reactielink Annoeshka zaterdag, 11 februari 2017 14:05 Geplaatst door Annoeshka

    Bij bepaalde meetings met klanten voel ik dit soms. Het slaat nergens op want ik ben helemaal niet zenuwachtig. Hoe krijg ik dat gevoel weg?

  • Reactielink Maria Althing zaterdag, 11 februari 2017 13:59 Geplaatst door Maria Althing

    Ik ben echt al heel lang duizelig en kan soms mijn concentratie verliezen. Het is net alsof iets mijn energie uit mij trekt. Ik eet goed, sport regelmatig en ben verder volgens mij gezond. Wat kan er dan nog zijn? Ik word er letterlijk doodmoe van.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk