Veel slapen en overdag extreem moe

Je blijft moe... Je blijft moe...

Slaap is wat we allemaal nodig hebben. Een goede nachtrust is van essentieel belang om overdag goed te kunnen functioneren. Slaap is niet voor iedereen hetzelfde. De een slaapt zes uren en heeft daar voldoende aan. De ander heeft minimaal twaalf uur slaap nodig om overdag goed te kunnen functioneren. Er zijn veel mensen die echter na een nacht slapen overdag nogsteeds extreem vermoeid zijn. Vermoeidheid is een groot probleem en kan ervoor zorgen dat het werk niet goed uitgevoerd kan worden. Wat moet je doen bij extreme vermoeidheid en hoe verbeter je het slaappatroon en de nachtrust.

Vermoeidheid en extreem moe

Wie niet goed slaapt merkt dat meestal niet direct. Mensen zijn in staat om na een slechte nacht toch nog goed te kunnen functioneren. Mensen die chronisch slecht slapen hebben echter grotere problemen. Klachten die veelal ontstaan zijn lichamelijke en psychische klachten. Mensen krijgen hoofdpijn, voelen zich moe en lusteloos. Tevens kunnen mensen depressieve symptomen vertonen. Ook problemen met familie en werk komen vaak aan bod. De omgeving begrijpt vaak niet waarom mensen slecht slapen en de gevolgen die daaruit kunnen ontstaan.

Lang slapen en overdag toch moe

Niet elk mens slaapt in de nacht evenveel. Er zijn mensen die maar een paar uur nodig hebben om overdag goed te kunnen functioneren. Er zijn echter ook mensen die juist heel veel uren slaap nodig hebben om overdag goed te kunnen functioneren. De maatschappij waar wij in leven is met name gericht op een slaappatroon van ongeveer acht uur. Wie acht uur slaapt kan het best functioneren. Dit betekent dat die persoon in de ochtend goed op kan staan en in de avond goed en snel inslaapt. Er zijn veel mensen die een ander slaappatroon hebben. Deze mensen kunnen hierdoor in de problemen raken. Wat moet je dan doen en doe je iets verkeerd?

Hypersomnia: heel veel slapen

Wanneer je meer dan gemiddeld slaapt is er sprake van hypersomnia. Hypersomnia is in principe geen raar verschijnsel. Veel mensen slapen meer dan gemiddeld, echter kan het zijn dat het problemen geeft. In het weekend slapen mensen met hypersomnia vaak veel meer dan gemiddled. Soms wel 15 uur achter elkaar. Kinderen die meer slapen dan gemiddeld hebben een grotere kans om op latere leeftijd ook meer te slapen dan gemiddeld. Dit is niet een psychische kwaal of lichamelijk probleem. Mensen met hypersomnia kunnen met ongeveer negen uur slaap de dag goed doorkomen. Het is echter wel zo dat het tekort aan slaap vaak in het weekend weer wordt ingehaald. Het is belangrijk om te beseffen dat mensen met hypersomnia niet slecht slapen, maar juist goed. Deze mensen slapen gewoon veel langer dan gemiddeld. 

Slecht slapen maar toch nog moe

Slapen is belangrijk maar wat als je slecht slaapt? Op den duur kun je psychische en lichamelijke klachten krijgen. Mensen die slecht slapen krijgen vaak hoofdpijn in de ochtend en worden wakker met een zwaar gevoel in het hoofd. Mensen met deze klachten grijpen vaak snel naar pijnstillers. Het slechte slapen kan er onder andere voor zorgen dat men de hele dag suf en moe is. Vaak gapen en een lage concentratie hoort bij de klachten. Het werk en andere verplichten komt op een laag pitje te staan.

Wat moet je doen bij slaapproblemen

Mensen met slaapproblemen ervaren vaak een aantal achterliggende problemen. Deze problemen kunnen zowel psychisch, lichamelijk of een combinatie van beide zijn. Mensen met slaapproblemen hebben vaak zelf niet goed door waar het probleem ligt of de problemen liggen. Vaak is er sprake van een depressie of bijvoorbeeld (lichte) burn-out verschijnselen. Mensen met slechte slaapproblemen kunnen het best naar de huisarts gaan om de problemen aan te kaarten. Er kan samen met de huisarts besloten worden om een hulpverlener (bijvoorbeeld een psycholoog) in te schakelen. Tevens kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Er zijn in Nederland ook speciale klinieken waar mensen met slaapproblemen terecht kunnen. In die speciale slaapklinieken wordt het lichaam helemaal onderzocht en wordt het slaapritme in kaart gebracht. Er worden allerlei onderzoeken met het lichaam gedaan om het probleem te achterhalen. 

Vaak psychische klachten

De meeste mensen willen vaak niet geloven dat de grootste en voornaamste bron vaak vanuit de psyche komt. Mensen willen sneller aannemen dat de klacht ontstaat door iets lichamelijks en vaak wordt de psyche onderschat. Mensen kunnen bijvoorbeeld erg gevoelig zijn voor stress en andere bronnen uit de omgeving. Mensen herkennen de gevolgen van stress vaak niet goed of linken slechte slaapritmes niet aan stress of andere psychische klachten. In enkele gevallen zijn lichamelijke problemen de oorzaak van het slaapproblemen.

Lange wachtlijsten bij slaapklinieken

Mensen met slaapproblemen kunnen terecht bij slaapklinieken. Het is echter zo dat er in Nederland en Vlaanderen veel vraag is naar dit soort gespecialiseerde klinieken. Het gevolgd is dat er lange wachtrijen zijn ontstaan. In Nederland zijn meer dan 80 slaapklinieken die veelal zijn verbonden aan een ziekenhuis. De meeste van deze klinieken zijn gespecialiseerd in slaapprobleemn aan de luchtwegen. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld slaapapneu. Veel mensen die slecht slapen hebben geen problemen aan de luchtwegen maar vermoeden dat er sprake is van andere onderliggende problemen.&

Reageer op: "Veel slapen en overdag extreem moe"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk