Hartinfarct bij vrouwen: andere symptomen

AED kan levens redden AED kan levens redden

De typische hartklachten die bij mannen worden gezien gelden niet altijd voor de vrouw. Wanneer iemand pijn en druk op de borst heeft, een uitstralende pijn richting linkerarm/schouder en kaak ontwikkeld en gaat zweten kan het zijn dat er iets is met het hart. Veel mensen zijn wel op de hoogte van deze symptomen, zeker wanneer iemand in een risicogroep zit. Wanneer deze klachten worden gevoeld is het verstandig om gelijk aan de bel te trekken en de huisarts/arts/ziekenhuis in te schakelen. Bij vrouwen liggen de klachten genuanceerder en worden vaak ook minder goed herkend door zowel patiënt als specialist. Waar letten vrouwen vooral op?

Herkennen van hartklachten

Mannen krijgen doorgaans dus duidelijkere klachten als het gaat om hartfalen. Toch moeten we ook niet de interpretatie van klacht en geslacht niet vergeten. Hartklachten worden doorgaans eerder in verband gebracht met mannen die in een risicogroep zitten. Ook jonge en op het oog gezonde mensen kunnen hartfalen ontwikkelen. Toch worden hartfalen (of het begin van hartproblemen) niet vaak herkend en erkend bij (jonge) vrouwen.

Doodsoorzaak bij vrouwen

Wie denkt dat suikerziekte, obesitas of kanker doodsoorzaak nummer 1 is bij vrouwen heeft het mis. Jaarlijks sterven er in Nederland ongeveer 26.000 mensen aan de gevolgen van hartfalen (hart- en vaatziekten). In Nederland overlijdt bijna 1 op de 3 aan een hart- of vaatziekte. Dit aantal is iets groter dan mannen maar jaarlijks worden er wel minder vrouwen geopereerd aan de hart- en vaatziekten. Herkenning van de problemen aan het hart is dus van cruciaal belang. ''Ook vrouwen kunnen last krijgen van het hart!'' 

De overgang bij vouwen

Vrouwen die nog niet in hun overgang zitten maken mogelijk speciale hormonen aan die het hart en de vaten beschermt tegen schadelijke invloeden. Men komt tot deze conclusie omdat mannen doorgaans eerder problemen met het hart en de vaten ontwikkelen dan vrouwen. Wanneer vrouwen de overgang zijn gepasseerd verliezen ze ook die beschermende werking. In dat geval zin de risico's voor de vrouw ook groter. Je moet dan denken aan:

 • verhoogde bloeddruk
 • overgewicht en obesitas
 • cholesterolverhoging

Symptomen van hartproblemen?

Wie de volgende symptomen voelt, verneemt of waarneemt moet onmiddellijk alert zijn en moet de klachten zeker niet negeren. 

 • Slapeloosheid
 • Hartkloppingen
 • Kortademigheid
 • Plotseling grote vermoeidheid
 • Plotseling enorme duizeligheid 
 • Pijn in de nek
 • Beklemmend gevoel in de borststreek
 • Brandend gevoel onder de borstbeen
 • Misselijkheid / Overgeven
 • Pijn in de kaak

Hoe verklein je de kans op hartfalen?

Hartfalen kunnen worden verkleind door verantwoord te leven. Dit houdt met name in dat er voldoende bewogen moet worden en dat voeding veel aandacht krijgt. Ongezonde voeding (rijk aan verkeerde vetten) kunnen aders aantasten waardoor de kans op hartproblemen wordt vergroot. Ook roken en alcohol kunnen de kans op hartfalen verhogen. Vrouwen en mannen die gezond leven kunnen de kans op hartfalen met 82% verkleinen.

Reageer op: "Hartinfarct bij vrouwen: andere symptomen"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk