kramp en winderigheid: oorzaken van lucht

Ballon gevoel Ballon gevoel

Veel mensen hebben last van kramp en winderigheid. Met name wanneer er net gegeten is of wanneer men in bed ligt. De kramp wordt vaak veroorzaakt door verkeerde voeding dat niet goed verteerd kan worden. Ook wanneer men lang een zittende houding heeft aangenomen (denk aan een lange autoreis) of wanneer men veel voeding dat gassen veroorzaakt heeft gehad, kan winderigheid voor vervelende situaties zorgen. Wat kun je doen tegen winderigheid, lucht in de darmen en een vol gevoel in je buik.

Kramp in mijn buik

Wie last heeft van kramp en een vol gevoel in de buik moet eerst nadenken wat er gegeten is. Van veel verschillende voedingssoorten is bekend dat het kramp en lucht kan veroorzaken. Denk aan bonen en veel koolsoorten. Vergeet ook niet wat je gedronken hebt. In bier zit bijvoorbeeld veel gist dat in je darmen flinke kramp kan veroorzaken.

Sla en andere groenten

Wie denkt dat groenten alleen maar goed zijn voor je darmen heeft het mis. Rauwe groenten kunnen behoorlijke kramp veroorzaken. Je darmen hebben veel moeite met het verteren van harde groenten. Vaak is het zo dat een deel niet eens verteerd wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld veelal bij mensen die een snelle darmperistaltiek hebben.

Tijdstip van het eten

Wie veel eet op een zeer laat tijdstip kan ook kramp krijgen. Vooral als je net voor het slapen gaat nog even flink wat gaat eten is de kans groot dat je lichaam in protest gaat. Je lichaam in rust verteerd weinig voeding. Dit betekent dat de voeding die je hebt gehad in je maag of darmen blijven zitten. De werking van je spijsvertering is dus op een laag pitje gezet. Als er slechte voeding (voeding hoog in vet bijvoorbeeld) is gegeten verhoog je de kans aanzienlijk op misselijkheid en kramp.

Veel koolzuur en winderigheid

Frisdrank is misschien voor veel mensen lekker maar we weten allemaal wel wat er gebeurt als je er teveel van binnenkrijgt. Je lichaam reageert op het koolzuur in cola, sinas en andere frisdranken. Lucht dat binnenkomt via voeding of tijdens het eten moet er ook weer uit. Vaak gebeurt dit via het boeren, maar winderigheid is ook zeer veelvoorkomend. Per dag laat een gemiddeld persoon ongeveer 10 tot 20 winden per dag. De winden zijn allemaal niet even lang en heftig.

Help: mijn wind stinkt!

Als je wind stinkt naar rottend ei komt dat door de zwavelverbindingen in je darmen. In je darmen bevinden zich veel bacteriën. Deze bacteriën proberen voeding te verteren en zijn goed voor je lichaam. Je lichaam heeft naast goede bacteriën ook slechte bacteriën. Deze moeten er juist uit en verstoren je darmflora. Je lichaam kan ongeveer 30 gram eiwitten per 2 tot 3 uur opnemen. Iemand die dus veel eiwitten zal ongetwijfeld last krijgen van wat hij/zij eet. Het resultaat van veel eiwitten is een warme, zachte meestal geruisloze wind. Deze scheten, zacht in geluid en meestal kort, stinken behoorlijk. Dit heeft te maken met de zwavelverbindingen. Een scheet/wind die lang duurt, krachtig is en veel volume heeft is doorgaans minder aromatisch.

Reageer op: "kramp en winderigheid: oorzaken van lucht"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk