Review: vliegervaring LOT Polish Airlines Groningen - Kopenhagen

BMI Embraer BMI Embraer

In januari is het review panel van Mens en Lichaam vanaf Groningen Airport Eelde gevlogen naar het vliegveld van Kopenhagen in Denemarken. Via Kopenhagen kun je naar bijna alle bestemmingen in de wereld vliegen. Hoe is de vlucht tussen Groningen en Kopenhagen? Verwacht een bijzonder tripje in een klein en krap vliegtuig, gratis koffie of thee en wat lekkers van BMI Regional tijdens de korte vlucht.

Vliegen van Groningen naar Kopenhagen

Het vliegveld van Groningen is een vrij klein vliegveld met vluchten naar verschillende bestemmingen in Europa. Het is vanaf 2016 mogelijk om vanaf Groningen met een directe vlucht te reizen naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. Vanaf het vliegveld in Kopenhagen is het mogelijk om door te vliegen naar bestemmingen ver buiten Europa. Het vliegveld van Kopenhagen werkt dus als een soort hub

Het vliegveld van Kopenhagen is een hub

Reizigers uit het noorden van Nederland hoeven niet meer te reizen naar Schiphol Airport of Bremen Airport om verre reizen te maken. Een aantal voordelen op een rij:

 • Lang reizen van en naar Schiphol Airport is niet meer nodig
 • Korte wachttijden op Groningen Airport Eelde
 • Groningen is niet ver van Kopenhagen, de vlucht duurt slechts 50 minuten
 • Parkeren op het vliegveld van Groningen is niet duur

Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen te noemen. De volgende nadelen kunnen een reden zijn om niet te reizen vanaf het vliegveld van Groningen:

 • De vluchten in Kopenhagen sluiten soms niet goed aan, het kan dus zijn dat je lang moet wachten op je volgende vlucht
 • De vluchten via Groningen - Kopenhagen kunnen duurder zijn dan reizen via Schiphol Airport
 • Groningen Airport Eelde heeft weinig faciliteiten en is behoorlijk basic

Vlieg in een klein uurtje naar Kopenhagen!

Twee opties om naar Kopenhagen te vliegen

De route (tickets) van Groningen naar Kopenhagen wordt door twee vliegtuigmaatschappijen aangeboden. Je kunt met LOT Polish Airlines en het Scandinavische SAS naar Kopenhagen vliegen. Je denkt misschien dat beide maatschappijen gebruik maken van eigen toestellen. Dit is niet het geval, want beide maatschappijen laten de route uitvoeren door BMI Regional. Het enige verschil tussen LOT Polish Airlines en SAS is de prijs van de ticket.

inchecken kopenhagen airport.jpgZo check je zelf heel makkelijk in op Kopenhagen Airport Kastrup.

 • LOT Polish Airlines: de vlucht wordt uitgevoerd door BMI Regional
 • SAS: de vlucht wordt ook uitgevoerd door BMI Regional, de ticketprijs is alleen hoger

Een derde optie is vliegen met Nordica. Ook deze tickets worden uitgevoerd met hetzelfde toestel als de tickets van LOT Polish Airlines en SAS. De tickets van Nordica worden doorgaans niet als optie weergegeven in zoekmachines die goedkope vliegtickets laten zien tussen Groningen en Kopenhagen.

Het toestel van BMI Regional

Tussen Groningen Airport Eelde en Kopenhagen Airport vliegt BMI Regional met een Embraer ERJ-145. Het toestel doet van buiten een beetje denken aan een privé-jet. In het toestel vind je twee rijen met stoelen en één gangpad. In totaal kunnen er 49 passagiers worden vervoerd. Op de heenvlucht was het vliegtuig niet vol. Er waren nog genoeg stoelen vrij waardoor het makkelijk is om van stoel te wisselen tijdens de vlucht. Op de heenvlucht waren ongeveer 40 procent van de beschikbare stoelen verkocht. Op de terugvlucht naar Groningen was het toestel helemaal vol.

boarding bmi naar kopenhagen.jpgAan boord het toestel van BMI Regional.

De stoelen van BMI Regional

De stoelen zijn van leer en zijn opgesteld in een 1:2 configuratie. Dit betekent dat er aan de ene zijde 1 rij met 1 stoel is geplaatst, en aan de andere zijde 1 rij met 2 stoelen naast elkaar zijn geplaatst. De stoelen hebben vrij veel beenruimte, maar verwacht wel relatief krappe stoelen. Daarnaast zitten de stoelen ook niet zo lekker,  bijna een beetje alsof de stoel is doorgezakt. De stoel biedt dus weinig steun. Voor een korte vlucht is de stoel acceptabel.

Eten en drinken aan boord

Aan boord krijg je een kopje koffie / thee aangeboden. Je hoeft voor deze service niet extra te betalen. Naast het drinken krijg je ook een klein snoepje / chocolaatje aangeboden. Leuk dat hier aandacht voor is. Het krijgen van ''iets'' is altijd leuk. De koffie is niet van topkwaliteit, maar prima te drinken. Aan boord het toestel is 1 stewardess aanwezig.

review bmi groningen kopenhagen.jpgKies uit gratis koffie, thee of water met wat lekkers.

Lawaai en weinig zuurstof

Het viel op dat het kleine toestel vrij lawaaierig is. Je hoort de motoren duidelijk. Bovendien hoor je af en toe wat vreemde kraak geluiden. Halverwege de vlucht werd het ook vrij benauwd en warm in het vliegtuig. Er leek maar weinig zuurstof te zijn.

In Flight Entertainment

Aan boord het toestel is geen In Flight Entertainment systeem geïnstalleerd. Je ziet dus geen schermpje voor je. Ook zie je geen schermpje hangen aan het plafond van het toestel. Een schermpje met informatie over de actuele status van de vlucht is vaak wel erg fijn. Je wilt namelijk weten waar je vliegt. Het is jammer dat BMI Regional deze service niet aanbiedt.

Wordt je bagage doorgelabeld in Kopenhagen Airport?

Zowel SAS als LOT behoren tot de Star Alliance. Dit betekent dat ingechekte (grote koffers) direct worden doorgelabeld naar een eventueel volgend toestel (vliegtuig) op het vliegveld van Kopenhagen. Je hoeft, eenmaal aangekomen in Kopenhagen, je koffer dus niet zelf weer in te checken. Houd er wel rekening mee dat je vervolgvlucht bij de Star Alliance moet zijn aangesloten. Als je bijvoorbeeld een vlucht boekt naar Tokyo met SAS, en van Groningen wilt vertrekken, dan hoef je niets te doen en wordt je koffer automatisch doorgelabeld. Het maakt dan niet uit of je een SAS of LOT ticket hebt aangeschaft voor de route tussen Groningen en Kopenhagen aangezien beide maatschappijen bij de Star Alliance horen.

Conclusie: ervaring LOT Groningen naar Kopenhagen

Het is uitermate handig voor alle reizigers in het noorden om via Groningen Airport Eelde naar Kopenhagen Airport Kastrup te vliegen. Vanaf het vliegveld in Kopenhagen kun je makkelijk oversteken naar een ander vliegtuig. De vliegtijd tussen Groningen en Kopenhagen bedraagt slechts een klein uurtje en is comfortabel. Toch valt er wel iets te zeggen over het toestel. Een warme en benauwde vlucht is nooit fijn. Gelukkig zit je er maar kort in waardoor het niet gezien kan worden als extreem vervelend. Het is leuk dat er gratis koffie, thee of water wordt geschonken. Het stelt wellicht niet heel veel voor, maar op vluchten die worden uitgevoerd door low-cost airliners moet je hier vaak voor betalen. Ter conclusie is een vlucht van Groningen naar Kopenhagen een echte aanrader voor de reiziger die naar verre bestemmingen wil overstappen en voor de reiziger die graag een paar dagen in Denemarken en Kopenhagen wil spenderen.

Wat vind jij? Is de verbinding tussen Groningen en Kopenhagen een aanwinst voor het noorden van Nederland of voldoet de vlucht niet naar jouw verwachting? Laat het weten door een reactie in het reactieformulier onder dit artikel in te vullen.

Laatst aangepast op dinsdag, 11 april 2017 10:23

Reageer op: "Review: vliegervaring LOT Polish Airlines Groningen - Kopenhagen"

1 Reactie

 • Reactielink E van der Borgh vrijdag, 09 november 2018 10:03 Geplaatst door E van der Borgh

  De vlucht was goed en geen last van lawaai , je hoorde de motoren wel maar niet hinderlijk koffie was goed. En de vlucht was snel dus je zit een uurtje in het vliegtuig

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk