Review Groningen Airport Eelde

Ingang van Groningen Airport Eelde Ingang van Groningen Airport Eelde

Het grootste vliegveld van het noorden van Nederland is Groningen Airport Eelde. Het vliegveld biedt vluchten aan naar verschillende Europese steden. Via Kopenhagen Airport Kastrup kun je vliegen naar Internationale bestemmingen. Wat kun je verwachten op Groningen Airport Eelde? Is het vliegveld klaar voor meer passagiers of zijn er nog veel verbeterpunten?

Groningen Airport Eelde

Vanaf Groningen Airport Eelde is het mogelijk om naar verschillende steden in Europa te vliegen. Het lokale vliegveld is relatief klein en heeft de afgelopen jaren weinig groei laten zien. Verschillende bestemmingen zijn verdwenen, ongewijzigd gebleven of juist toegevoegd. Een van de grootste veranderingen is het toevoegen van de bestemming Kopenhagen Airport. Met deze toevoeging is een hub ontstaan naar Internationale bestemmingen. Daarnaast kan het vliegveld van Gdansk ook fungeren als een hub naar verschillende Europese steden. Denk bijvoorbeeld aan een hub naar Warschau via Gdansk.

Groningen Airport oogt leeg en uitgestorven

Kopenhagen als hub

Het Deense Kopenhagen heeft ervoor gezorgd dat Groningen een connectie heeft met internationale steden. De vlucht naar Kopenhagen wordt verzorgd door BMI Regional. Met een kleine vliegtuig vlieg je binnen 50 minuten naar Kopenhagen. Veel vluchten vanuit Kopenhagen hebben een gunstige connectie met de vlucht vanuit Groningen waardoor overstappen makkelijk is. Wie Kopenhagen Airport Kastrup als hub gebruikt zal hoogstwaarschijnlijk doorvliegen met een toestel van het Scandinavische SAS.

groningen airport binnen.jpgEen leeg vliegveld: waar zijn alle reizigers?

Faciliteiten op Groningen Airport Eelde

Het vliegveld hoopt met nieuwe bestemmingen en de hub in Kopenhagen meer passagiers te vervoeren dan ooit te voren. Helaas lijkt het vliegveld hier nog niet goed op voorbereid te zijn. Het vliegveld oogt oud en is op veel vlakken nog vrij amateuristisch. Daarnaast zijn er zeer weinig faciliteiten op het vliegveld beschikbaar. Er zijn in totaal maar 3 gates die erg onhandig naast elkaar liggen. Tijdens het boarden kunnen rijen ontstaan die spontaan ontstaan tussen de zitplaatsen.

Parkeren op Groningen Airport

Het is mogelijk om lang te parkeren op het vliegveld van Groningen. Parkeren kost ongeveer 6 euro per dag. Je kunt online een parkeerticket bestellen. Parkeren is dan iets goedkoper. P3 (lang parkeren) ligt op ongeveer 8 minuten lopen van het vliegveld.

Eten en drinken

Eten en drinken is mogelijk op het vliegveld. Eenmaal ingecheckt en door de douane zorgt er echter voor dat er maar weinig faciliteiten overblijven. Er is een simpele koffiecorner aanwezig. Helaas is het niet mogelijk om hier te pinnen. Wie wil pinnen moet naar een balie lopen in de Airport Shop en daar afrekenen. Je krijgt een handgeschreven papiertje mee waarop staat hoeveel je moet pinnen: een amateuristische werkwijze.

groningen airportshop.jpgDit oogt behoorlijk knullig, rommelig en nodigt niet echt uit om te gaan ''shoppen''

Boarden betekent lopen door de kou

Op Groningen Airport is geen enkele vliegtuigslurf (passagiersbrug) aanwezig. Dit betekent dat je door weer en wind naar het vliegtuig moet lopen. Wanneer het buiten regent is dit geen prettige start van je reis.

Het gevoel van reizen

Het vliegveld lijkt nog niet helemaal geschikt te zijn voor de frequent flyer. Het grootste gemak van het lokale vliegveld is de tijdwinst (qua reizen) die inwoners uit het noorden van Nederland genieten.

De voor- en nadelen op een rij

Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?

De voordelen (kunnen) zijn:

 • Snel reizen: je hoeft niet lang te wachten, de rijen zijn kort!
 • Dicht bij huis: het vliegveld ligt op een strategische plek voor het noorden van Nederland
 • Hub in Kopenhagen: je kunt snel overstappen in Kopenhagen en vliegen naar veel internationale bestemmingen
 • Parkeren is niet duur

De nadelen (kunnen) zijn:

 • Er zijn weinig directe vluchten van en naar het vliegveld
 • Het vliegveld oogt en voelt ouderwets: je hebt het gevoel dat je een loods binnenloopt
 • Boarden gaat niet altijd even soepel
 • De faciliteiten zijn beperkt
 • Het vakantiegevoel begint niet helemaal op dit vliegveld

Conclusie

Met de komst van de hub naar Kopenhagen lijkt het een voorspoedig toekomst te worden voor het vliegveld van Groningen. Het grote voordeel van dit vliegveld is de tijdwinst. Je kunt snel door de douane naar de gate. Er zijn echter maar drie gates die zich allen in dezelfde ruimte bevinden. Lang zoeken is er dus niet bij. De snelheid van het boarden is dik in orde, echter moet er flink verbouwd worden om dit vliegveld meer allure te geven. Het vliegveld oogt rommelig en lijkt ongeschikt voor vele passagiers. Daarnaast zijn de faciliteiten ook niet echt om over naar huis te schrijven. Een simpel voorwandje met daarop de letters airportshop is niet voldoende en lijkt uit nood te zijn geplaatst. Het oogt allemaal wat amateuristisch terwijl het vliegveld zich als volwaardig voordoet.

Wat vind jij? Vind jij het vliegveld van Groningen dik in orde of wil jij dat er iets moet veranderen? Zo ja, wat moet er dan veranderen? Laat het weten door het reactieformulier onder dit artikel in te vullen.

Laatst aangepast op dinsdag, 11 april 2017 10:21

Reageer op: "Review Groningen Airport Eelde"

1 Reactie

 • Reactielink erna zaterdag, 10 maart 2018 10:01 Geplaatst door erna

  De vluchten die ik vanaf groningen heb gehad zijn nooit een keer vroeg je komt altijd s'avonds pas aan op je bestemming dat is heel erg jammer. Alleen daarom ga ik liever vanaf amsterdam al is eelde voor mij veel dichter bij.

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk