SpaceX: Elon Musk zijn raketten

lancering SpaceX lancering SpaceX

Het Amerikaanse bedrijf SpaceX is een bedrijf dat zich met name richt op het ontwikkelen van nieuwe raketten die vracht de ruimte in kunnen schieten. SpaceX is opgericht en eigendom van Elon Musk, de man achter onder andere PayPal en Tesla Motors. SpaceX is een bedrijf dat zeer snel is gegroeid en gaat een rooskleurige toekomst tegemoed. De nieuwe raketten van SpaceX zijn zeer concurrerend en kunnen voor slechts een fractie van de kosten grote tonnen lading in de ruimte schieten. SpaceX zal ook bemande vluchten aanbieden naar onder andere het ISS. Op den duur gaan we volgens Elon Musk zelfs naar planeet Mars.

SpaceX: raketten naar de ruimte

Het begon allemaal met een zelfgemaakte raket. Met de raket, genaam Falcon, moest Elon Musk met SpaceX laten zien dat het instaat is om raketten in de ruimte te schieten. In het begin ging het allemaal niet zo makkelijk. De eerste twee pogingen waren helaas mislukt waardoor het een zeer riskante onderneming werd om nog een derde lancering te proberen. Elon had destijds veel van zijn eigen vermogen in het project gestopt. Als de derde lancering mislukte zou hij praktisch failliet zijn. Elon heeft naar eigen zeggen honderden miljoenen uit eigen zak in het bedrijf gestoken. Gelukkig voor Elon ging de derde lancering perfect.

Deal met NASA

NASA, het Amerikaanse ruimtevaart organisatie, is gestopt met bemande vluchten naar de ruimte. De Amerikaanse overheid wil dat private bedrijven dat voortaan gaan regelen. SpaceX was één van de kandidaten en liet zien dat het de techniek had om dat ook te kunnen bewerkstelligen. Het bedrijf heeft daarom miljoenen van NASA gekregen. Echter, niet helemaal voor niks. Het bedrijf SpaceX moet eerst laten zien dat het kan wat het beloofd. NASA betaalt achteraf pas. Volgens NASA motiveert deze methode de bedrijven om beter hun best te doen. Naast SpaceX heeft het bedrijf Boeing en SNC SpaceSystems ook een aanzienlijk deel van het budget ontvangen. Uiteraard gelden voor deze bedrijven dezelfde regels: betaling vindt pas plaats als er resultaten zijn.

SpaceX en Falcon raketten

Wat nieuw is aan de raketten van SpaceX zijn de constructie van de raketten. De raketten worden allemaal onder één dak gemaakt in de Amerikaanse staat Californië. Volgens Elon Musk zorgt dit ervoor dat de raketten veel goedkoper gemaakt kunnen worden en dat is gunstig voor de groei van het bedrijf. Kleinere bedrijven kunnen nu ook hun eigen satellieten de ruimte in krijgen met behulp van SpaceX. De raketten van SpaceX worden Falcon raketten genoemd. De grootste en meest krachtige raket is tot nu toe de Falcon 9 raket.

Falcon 9 raket

De raketten van SpaceX worden steeds vernieuwd. Het doel is om de raketten na elke lancering opnieuw te gebruiken. Dit kan alleen maar als de raketten weer terugkomen naar de plek waar de lancering plaatsvond. Normaal gesproken branden raketten op als ze weer terugvallen naar de Aarde. De raketten branden dan op in de dampkring van de Aarde. De raketten van SpaceX worden zo gemaakt dat ze op eigen houtje weer kunnen landen. Wanneer de raketten opnieuw gebruikt kunnen worden kan dat enorm schelen in de kosten. 

Falcon Heavy

De Falcon Heavy wordt het paradepaardje van SpaceX. Deze raket zal de meest krachtige raket worden en zal 53.000 kilogram naar LEO kunnen brengen. LEO betekent low earth orbit. Wanneer raketten naar een hogere baan om de Aarde moeten worden gebracht zal er dus minder kilogram naar die plek gebracht kunnen worden. De Falcon Heavy wordt vele malen krachtiger dan de Delta IV Heavy. De Delta IV Heavy is op dit moment de raket met de meest liftcapaciteit. De Falcon Heavy zal niet alleen maar krachtiger worden. Ook qua kosten is de raket zeer concurrerend. De raket zal slechts één derde gaan kosten van de Delta IV Heavy.

Toekomst SpaceX

Het uiteindelijke doel van SpaceX is natuurlijk winst maken. Op dit moment groeit het bedrijf heel snel, ondanks de crisis. Veel bedrijven willen graag dat SpaceX hun satellieten de ruimte in zal schieten. Vooral de relatief lage kosten spreekt veel bedrijven (en landen) aan. Elon Musk wil dat SpaceX een belangrijke rol zal gaan vervullen in een permanente verbinding tussen Aarde en planeet Mars. Beide planeten moeten via SpaceX dus in constante verbinding komen te staan. Elon wil graag dat mensen zich gaan vestigen op Mars. Wanneer mensen zich gaan uitbreiden naar andere planeten betekent dat volgens Elon Musk dat de mensheid een veel grotere kans heeft om te overleven tussen al het kosmische geweld. Als er is iets gebeurt met planeet Aarde is het over en uit voor ons. Elon Musk wil graag dat de mensheid daarom een multiplanetaire soort wordt. Mars is de meest logische kandidaat om de tweede huis te worden voor de mensheid.

Reageer op: "SpaceX: Elon Musk zijn raketten"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk