Top 5 sollicitatietips: het sollicitatiegesprek voeren

Wat moet je zeggen? Wat moet je zeggen?

Het sollicitatiegesprek is een belangrijk onderdeel in het proces van het vinden van een nieuwe baan. Uiteraard begint het allemaal met het zoeken naar een geschikte vacature. Een sollicitatiebrief is daarnaast erg belangrijk om de werkgever te overtuigen van jouw ervaring en kennis. Het gesprek is echter zeer belangrijk om de laatste overtuiging te voltooien. Hoe moet je een sollicitatiegesprek uitvoeren?

Het sollicitatiegesprek goed uitvoeren

Voor een deel van de sollicitanten gaat een sollicitatiegesprek vanzelf en natuurlijk. De houding, de manier van praten en de manier van presentatie verloopt soepel. Voor een groot deel gaat dit echter niet op en is het belangrijk om goed voorbereid het gesprek in te gaan. Er kunnen vragen worden gesteld waar geen rekening mee is gehouden. Het is dan mogelijk dat je later spijt krijgt van je antwoord. Lees hier een aantal tips die je kunnen helpen bij het voeren van een sollicitatiegesprek.

1. Eerste indruk

Het kennismakingsgesprek, oftewel het eerste gesprek is heel belangrijk voor beide partijen. De interviewers willen graag een beeld van jou als persoon. Hoe kom je over en past dat een beetje in het bedrijf? Een eerste indruk is heel snel gemaakt, zeker binnen een aantal minuten. Je krijgt geen tweede kans voor een goede eerste indruk. Het is belangrijk om een stevige handdruk te geven. Overdrijf echter niet en ga dus niet in een hand knijpen. Het is daarnaast belangrijk om mensen in de ogen aan te kijken als je jezelf voorstelt. Geef iedereen ook een deel van jouw aandacht en focus je niet op één persoon.

2. Je houding

De houding tijdens een gesprek zegt veel. Een groot deel van communicatie is non-verbaal, ongeveer 80 procent! Dit betekent dat de sollicitant veel ''zegt'' over zichzelf, zonder dat hij/zij spreekt. Een belangrijk deel is de houding tijdens het gesprek. Ga recht zitten met beide voeten op de grond. Kijk mensen aan als je met ze spreekt en probeer een open en vriendelijk gezicht op te zetten. Ga niet te luid spreken, maar zeker ook niet te zacht. Ga niet met dure woorden gooien en probeer te levellen met de interviewers.

3. Communiceer helder

Probeer kort en bonding te zijn. Ga niet constant over hetzelfde spreken en probeer niet in een ''loop'' te komen. Als je een punt hebt gemaakt, dan is dat vaak wel duidelijk bij de interviewers. Ook als je een goed punt hebt gemaakt, dan is het voldoende om dat één keer te noemen. Het is belangrijk om eerlijk te zijn en te spreken naar je eigen ervaring. Verzonnen verhalen zijn vaak wollig en vaag en voegen weinig toe aan het gesprek.

4. Kijk mensen aan

Het is belangrijk om mensen aan te kijken als je met ze spreekt. Ga niet op je horloge kijken en kijk niet naar de grond, dit komt onzeker over. Mensen die op hun horloge kijken hebben haast of willen weg.

5. Stel de juiste vragen

Een sollicitatiegesprek is niet statisch en staat niet vast. Het kan dus zijn dat, ook al heb je je ontzettend goed voorbereid, het gesprek een heel andere wending krijgt dan je had gedacht. Houd hier rekening mee en ga hier op een goede manier mee om. Het is daarentegen altijd belangrijk om de juiste vragen op het juiste moment te stellen tijdens een gesprek. De meeste vragen kunnen aan het eind worden gesteld, echter zal in de meeste gesprekken ruimte zijn om tussentijds vragen te stellen.

Laatst aangepast op maandag, 27 maart 2017 11:53

Reageer op: "Top 5 sollicitatietips: het sollicitatiegesprek voeren"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk