Oren verstopt en zitten dicht; hoe krijg je verstopte oren weer open?

Vaak is een prop de oorzaak Vaak is een prop de oorzaak

Verstopte of dichte oren is zeer vervelend. Het gehoor wordt vaak omschreven alsof je onder water zit en het geluid klinkt wazig, onduidelijk, alsof de geluiden van heel ver komen. De oorzaak kan divers zijn, overmatig oorsmeer of een verkoudheid komt veel voor. Door gapen kan ook een dicht oor ontstaan. Vaak is er wel een oplossing voor te vinden. Belangrijk is dat je niet met scherpe voorwerpen in de gehoorgang gaat, dit kan onherstelbare schade aanrichten!

Hoe ontstaat een dicht verstopt oor?

Een dicht of verstopt oor kan verschillend oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn waarschijnlijk overmatig oorsmeer of een heftige verkoudheid. Overmatig oorsmeer kan een prop vormen waardoor de gehoorgang verstopt raakt. De prop kan tegen het trommelvlies zitten waardoor een vreemd, dof geluid wordt waargenomen. Oorsmeer heeft als functie de gehoorgang te beschermen tegen onder anderen stof, vuiligheid en bacteriën. Een teveel of overmatig oorsmeer kan verschillende oorzaken hebben, maar een kleine prop kan al een verstopt oor, met een dicht gevoel veroorzaken.

Een dicht geklapt oor kan ook worden veroorzaakt door een verkoudheid of drukverschillen. Het laatste wordt vaak ervaren in het vliegtuig. Het gevoel is dat je oren ploppen en dichtklappen, daarnaast kun je een lichte druk in het binnenoor voelen. Het geluid wordt dof en slikbewegingen kunnen een krakend geluid in je oren teweeg brengen. Hoe kun je dit oplossen? Meestal gaat het gevoel vanzelf weer weg doordat het drukverschil zichzelf weer opheft. Je kunt het dichtklappen van de oren wel voorkomen door bijvoorbeeld kauwgom te kauwen in het vliegtuig vooral bij het stijgen en landen. 

Dichte oren door oorsmeer wat nu?

Heb je dichte oren door een oorsmeerprop en wil je dit zelf oplossen, denk dan goed na wat je doet. De gehoorgang en met name het trommelvlies aan het einde van de gehoorgang is erg gevoelig. Ga nooit met scherpe voorwerpen in de gehoorgang. Scherpe voorwerpen kunnen de gehoorgan irriteren en beschadeigen met een mogelijke ontsteking tot gevolg. Wat kun je wel zelf doen om de gehoorgang weer vrij te krijgen?

Wat kun je wel zelf doen om de gehoorgang weer vrij te krijgen?

  • Stomen boven een bak heet water met als doel de prop los te weken met de damp.
  • Een paar drupjes olijfolie kan de prop losweken.
  • Een mengsel van soda en water kan de prop losweken.
  • Ben je verkouden probeer dan de verkoudheid te verlichten met bijvoorbeeld neusspray of nee een stoombad met dampo.

Mijn oren blijven dicht wat kan ik nog doen?

Ga naar de huisarts, de huisarts kan de gehoorgang goed bekijken en de oorzaak van het probleem achterhalen. Is de oorzaak een oorsmeer prop dan zal de huisarts naar alle waarschijnlijkheid de gehoorgang uitspuiten met lauwwarm water. Dit kan een onaangenaam gevoel geven maar doet verder geen pijn. Het oor kan na uitspuiten nog een beetje gevoelig aanvoelen, maar het probleem is vaak wel verholpen. De prop is weg en je kunt weer normaal horen. 

Overmatig oorsmeer voorkomen

Misschien heb veel last van overmatig overmatig oorsmeer en raken je oren snel verstopt. Een goede lichaamsverzorging kan het ophopen van oorsmeer voorkomen, maar soms ligt het niet aan lichamelijke verzorging en kun je er zelf weinig aan doen. Mogelijk oorzaken van overmatig oorsmeer.

Laatst aangepast op zaterdag, 14 mei 2016 14:25

Reageer op: "Oren verstopt en zitten dicht; hoe krijg je verstopte oren weer open?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk