Wat is Swarovski kristal waard?

Luxe Swarovski kroonluchter Luxe Swarovski kroonluchter

Misschien heb jij ze wel thuis liggen; voorwerpen van Swarovski. Echt Swarovski is gemerkt met het bekende zwaantje. Is Swarkovski veel waard en hoeveel is Swarovski kristal waard? Het bekende kristalmerk bestaat al sinds 1895 en maakt nog steeds prachtige sieraden en allerhande decoratieve voorwerpen van kristal. Veel mensen vinden het leuk Swarovski te verzamelen, maar is je verzameling nog wel iets waard?

Swarovski sinds 1895

Al bekend sinds 1895; Swarovski. In dit jaar vestigt Daniel Swarovski zich met ongeveer honderd medewerkers in een fabriek in Wattens (Oostenrijk). Met behulp van veel vakmanschap en goede machines ontwerpen en produceren de medewerkers prachtige kwalitatief goede Swarovski voorwerpen. Het logo van de fabriek was toen nog een edelweiss, een klein bloemetje dat groeit in de Alpen. In 1988 is dit beeldmerk veranderd in het voor veel mensen bekende zwaantje.

Wat is de samenstelling van Swarovski kristal?

Swarovski kristal is een glassoort dat bestaat uit glas en een hoeveelheid loodoxide. In Europa moet echt kristal meer dan 30% lood bevatten. Dit kwalitatief goed kristal met een mooie schittering, want hoe hoger het loodpercentage, hoe hoger de brekingsindex van het glas wordt. Een hogere brekingsindex heeft een breder kleurenspectrum en geeft meer schittering. Swarovski bevat veel loodoxide, ongeveer 32% en is dus, mits het echt is, van uitstekende kwaliteit. In Europa spreek men van hoog loodkristal als het percentage lood meer dan 30% is.  De exacte samenstelling van Swarovski kristal is echter nog steeds een goed bewaard geheim, maar worden gezien als een van de beste kristallen in de wereld.

Miljonair door Swarovski?

Hoeveel is Swarovski kristal waard?

De waarde van een Swarovski kristallen sieraad of ander voorwerp is van verschillende factoren afhankelijk. De aanschafwaarde van Swarovski kristal kan ook sterk verschillen. Logischerwijs zijn in massa geproduceerde items minder waardevol dan jaarstukken. De prijzen lopen dan ook snel uiteen van enkele tientjes tot duizenden euro´s voor een jaarstuk. Swarovski kristallen worden de laatste jaren op allerlei voorwerpen gebruikt, of deze voorwerpen hun waarde behouden is maar de vraag. Een voorwerp krijgt met name waarde als het zeldzaam is, maar voor een verzamelaar of kunstliefhebber is authenticiteit eveneens belangrijk. Een saai horloge opgepimpt met Swarovski kristallen spreekt een verzamelaar of kunstliefhebber niet zozeer aan. Het product is niet origineel. Een verzamelaar zoekt een product dat het liefst staat beschreven, over het certificaat van echtheid en de originele verpakking beschikt, origineel is en ook nog eens zeldzaam is. Mist het stuk in zijn of haar verzameling, dan maakt het, het stuk ook eveneens meer waardevol voor die persoon. De waarde van je Swarovski kristal is dus afhankelijk van verschillende factoren en kan niet zo makkelijk worden bepaald. Een eventuele vervangingswaarde kan worden bepaald middels een taxatie door een verzekeringsmaatschappij. Wil je dus weten of je stukken iets waard zijn dan is research zeker noodzakelijk kun je het best een expert op dit gebied raadplegen.

Echt Swarovski kopen, waar doe je dat?

Koop echte Swarovski bij een officiële dealer, op deze manier weet je zeker dat je origineel product koopt en kom je niet in problemen met garantie en dergelijke.

Swarovski weetjes

 • Het eerste diertje was een egel, toevallig samengesteld uit losse delen.
 • De familieonderneming  Swarovski bestaat al meer dan 100 jaar.
 • Swarovski is nog steeds populair, onder jong en oud publiek.
 • De oprichter van Swarovski was Daniel Swarovski een Oostenrijkse opticus.
 • Elk jaar wordt een speciaal jaarstuk ontworpen voor de collectors society.
 • De collectors society van Swarovski heeft meer dan 325.000 leden in meer dan 125 landen!
Laatst aangepast op vrijdag, 23 maart 2018 19:00

Reageer op: "Wat is Swarovski kristal waard?"

4 reacties

 • Reactielink E.Schuwer dinsdag, 04 september 2018 16:49 Geplaatst door E.Schuwer

  ik heb een druiventros, ooit door mijn dochter via Swarovski gekocht
  heeft 25 druiven ,goud blad en zilveren steel.
  geen merkje te zien ,hoe kan dat.
  zat toen in een ronde doos.
  zij was toen lid van Swarovski in de jaren 80,dus neem aan dat het een echte is.

 • Reactielink Bastiaens h woensdag, 31 januari 2018 07:36 Geplaatst door Bastiaens h

  Heb een ring met 60 swarovski stenen en wat is die waard grts

 • Reactielink G.van der Togt vrijdag, 19 januari 2018 13:19 Geplaatst door G.van der Togt

  waar kan ik een beschadigd jaarstuk laten repareren?

 • Reactielink hans woensdag, 19 juli 2017 13:59 Geplaatst door hans

  wij hebben een kroonluchter hangen, waarin goud is verwerkt, en ook kristal, maar welke is Swarovski kristal en kunt U aan deze foto's als U daarom vraagt zien, of het een echte is. Dank U.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk