Noorse truien breien: hoe doe je dat?

kwaliteits wol kwaliteits wol

In Noorwegen dragen veel mensen lekker warme kleding. Deze kleding is vaak erg opvallend dankzij de mooie versieringen die typisch zijn voor het Scandinavische land Noorwegen. De truien zijn veelal gebreid van een speciaal soort schapenwol. Dit houdt je lekker warm en is tevens ook erg robuust tegen het strenge winterse weer. Noorse truien hebben vaak een hoekig patroon met veel sneeuwvlokken of andere sterren. De truien uit Noorwegen zijn erg in trek maar ook vrij prijzig. Is het voordeliger om een Noorse trui zelf te breien en hoe moet je dat dan doen? Lees hier over de Noorse breicultuur.

Trui breien: Noorse trui

Noren zijn een trots volk en dat laten ze maar al te graag zien. Met hun mooie kleding vallen ze direct op. De Noorse trui is één van de pronkstukken uit Noorwegen en is tevens ook zeer herkenbaar voor veel buitenlanders. De Noorse trui moet niet verward worden met de IJslandse Lopi trui. De trui lijkt wel een beetje op de Noorse trui maar is toch een beetje anders. Het motief van de IJslandse trui is vaak wat ronder en is meer een soort kraagvorm. De Noorse trui is hoekiger van patroon.

Lekker warme truien

De truien uit Noorwegen zijn lekker warm en knus. Zowel mannen als vrouwen dragen de truien en vesten met de mooie en vrolijke motieven. Er zijn heel veel verschillende soorten patronen maar allen hebben ze wel een soort typisch Noors identiteit. De meest populaire kleuren zijn rood en bruin. Ook wit, blauw en grijs worden vaak in de truien verwerkt. De truien kunnen zowel binnen als buiten gedragen worden.

Zelf een trui breien?

Uiteraard is het mogelijk om zelf ook een Noorse trui te breien. Let wel op dat het niet makkelijk is om zelf een trui te breien. Het vergt behoorlijk wat oefening en vaak is het resultaat niet helemaal zoals je gedacht had. Een Noorse trui is extra kostbaar omdat er vaak veel verschillende soorten wol zijn verwerkt. Je moet dus veel verschllende soorten kleuren wol aanschaffen. Tevens kunnen de patronen voor veel problemen zorgen. Wees dus goed voorbereid.

Noorse trui kopen

Mooie truien uit Noorwegen hoef je natuurlijk niet in Noorwegen te kopen. Ook in Nederland zijn veel winkels waar je Noorse truien en vesten kunt aanschaffen. Het gaat hier echter vaak wel om de wat kleinere winkels die wat meer gespecialiseerde kleding verkopen. Echte Noorse truien zijn van hoge kwaliteit en gaan lang mee. De truien hoeven niet vaak gewassen worden en zijn zelfs een beetje waterafstotend. Goedkope truien met een Noors motief zijn beter verkrijgbaar en ook veel goedkoper. Deze truien gaan echter minder lang mee en zijn vaan een veel lagere kwaliteit. Echte Noorse truien worden vaak ook in Noorwegen zelf gemaakt.

Noors breicultuur

In Noorwegen is men gek van breien. Men breidt in Noorwegen niet alleen maar truien en vesten. Ook mutsen en sjaals worden versierd met de mooiste motieven en patronen. De patronen zijn op internet te vinden maar vaak is het wel goed zoeken. Patronen kun je ook kopen en downloaden. Eventueel kun je ook patronen via het internet bestellen. Voor mooi en kwaliteits wol ga je naar de wolspecialist. Een echte mooie Noorse trui krijg je alleen maar als je ook de juiste wol gebruikt.

Reageer op: "Noorse truien breien: hoe doe je dat?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk