Elektrische auto's: welke aanschaffen?

Auto aan de lader Auto aan de lader

Is de tijd van de brandstofmotor voorbij? Elektrische auto's komen steeds meer in de spotlight en veel autofabrikanten hebben wel één of meerdere modellen voorzien van een accu. Natuurlijk zijn veel van deze auto's nog helemaal niet in productie en liggen ze óf nog op de tekentafels óf staan ze ergens als prototype in een garage geparkeerd. Er zijn merken die zich totaal op elektriciteit hebben gestort. Het automerk Tesla is bijvoorbeeld zo'n automerk. Dit Amerikaans merk zit in het hoger segment en laat zien dat elektrische auto's ook hip, modern, snel en kwalitatief goed kunnen zijn.

Elektrisch of half elektrisch?

Niet alle modellen die zich voordoen als elektrische auto of elektrisch model is voor de volledige 100% elektrisch. Er zijn veel modellen die naast een gigantische accu (batterij) ook een diesel/benzine motor aan boord hebben. De motor springt in als de accu van de auto leeg is. Met zo'n motor is de kans klein dat je stil komt te staan. Een auto dat gebruik maakt van elektriciteit en benzine is bijvoorbeeld de Opel Ampera. De Opel Ampera rijdt tot 60 kilometer zuiver elektrisch.

Welke elektrische auto's zijn er?

De volgende elektrische auto's zijn op dit moment beschikbaar. Een elektrische auto heeft elektriciteit nodig om te kunnen rijden. De elektriciteit komt niet gewoon uit je stopcontact, maar wordt geleverd via speciale oplaadpunten. Deze punten zijn vaak te vinden bij pompstations of andere speciale plekken waar oplaadpunten staan. Elektrische auto's kunnen ook thuis worden opgeladen met een speciaal verlengstuk / adapter.

 • Opel Ampera
 • Audi e-Tron
 • Chevrolet Volt
 • Citroën C-Zero
 • Hyundai i10
 • Mitsubishi iMiEV
 • Nissan LEAF
 • Peugeot iOn
 • Renault Fluence
 • Tesla Model S
 • Tesla Roadster
 • Volvo C30 EV

Tesla Model X

Het model met de speciale deuren die eenmaal geopend op een valk lijken komt ook naar Europa. Dit model, nu nog niet verkrijgbaar, zal zeker een succes worden. Het model valt op door de enorme trekkracht, moderne uitstraling en techniek. Tesla heeft ook patent aangevraagd voor een derde model: Tesla Model E. De modellen van Tesla zijn allen honderd procent elektrisch en kunnen ongeveer 400 kilometer zonder stroom.

Tesla Model S

Een van de meest populaire modellen in de wereld van de elektrische auto's is de Tesla Model S. Tesla is in Europa nog een enigszins onbekende speler maar buiten de Europese grenzen, en dan met name in Amerika, timmert Tesla hard aan de weg. In Amerika is Tesla's model S het meest en best verkochte elektrisch automodel. Naar schatting zijn er ongeveer 14.500 modellen van verkocht. In Amerika, en dan met name in de staat Californië, zijn elektrische auto's populair omdat de faciliteiten ook beter zijn dan hier in Europa. In Californië zijn meer oplaadpunten speciaal gebouwd voor elektrische auto's. Niet verwonderlijk, aangezien Tesla's HQ ook gelokaliseerd is in het zuidelijke Californië.

Audi e-Tron

De groene audi e-Tron is een moderne audo die een goede accu meekrijgt. Met de accu moet de auto groen en op stroom ver kunnen rijden. De audi e-Tron is op dit moment nog niet verkrijgbaar in Nederland. Naar verwachting is de auto aan het eind van 2014 leverbaar in Nederland. Veel mensen wachten op de nieuwe audi. Niet alleen vanwege het uiterlijk van de auto, ook vanwege de financiële voordelen. Er hoeft in Nederland en Duitsland geen BPM betaald te worden. Dit betekent dat de auto een stuk voordeliger is dan auto's die niet groen zijn. De auto is snel en zuinig, echter niet zo snel als de concurrentie uit Amerika: de Tesla modellen.

Elektrische BMW i3

Wie echt voor een futuristische auto wil gaan kan ook kiezen voor de elektrische BMW i3. De nieuwe i3 is een kleine auto met een modern design. De auto, klein van formaat, is echter wel ruim van binnen. Het interieur kenmerkt zich door een hypermodern console met een groot scherm. Een groot scherm zagen we ook al in de auto's van Tesla. Vaak is het zo dat concept auto's geheel verdwijnen of totaal aangepast worden aan de dagelijkse standaard. Met name het design van een auto wordt vaak aangepast. Bij de BMW i3 is dit niet het geval. Eind dit jaar moet de auto in de garages staan. De auto zal zeer zeker op gaan vallen, maar met een prijskaartje van ongeveer €35.000 zal niet iedereen even enthousiast worden. De auto is en blijft een BMW: dit betkent een slim design, gebruik van mooie materialen en een business uitstraling.

Reageer op: "Elektrische auto's: welke aanschaffen?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk