Jeukende anus - oorzaak en oplossing voor anale jeuk

Jeuk? Jeuk?

De anus is erg gevoelig en kan voor veel problemen zorgen. Een gevoelig onderwerp is de anus want veel mensen schamen zich een beetje als er ongemakken ontstaan in en bij dat gedeelte van het menselijk lichaam. De anus wordt ook wel de poepgat genoemd. De anus is een sluitspier die gevoelig is voor allerlei kwaaltjes. Sommige mensen ervaren ernstige jeuk bij de anus. Het begint vaak met kriebelingen die ernstig kunnen worden. Mensen kunnen wondjes krabben die moeilijk helen. Lees hier over de oorzaken en problemen een jeukende anus.

Ontlasting rondom de anus

De anus is een kringspier die zich kan ontspannen als ontlasting het lichaam verlaat. Bij normale ontlasting zal de anus (ook wel aars genoemd) een beetje verontreinigd zijn. Het lichaam kan de meeste achtergebleven ontlastingsresten zelf weer verwijderen. Bij abnormaal ontlasting is het een ander verhaal. De poep zal dan blijven kleven aan je anus en jeuk kunnen veroorzaken. Veel mensen hebben problemen met en tijdens het poepen waardoor een jeukende anus al snel op de loer ligt. 

Klevende poep aan de anus

Het klinkt voor veel mensen natuurlijk vies en onsmakelijk: klevende ontlasting. Toch hebben veel mensen hier wel last van. Poep kan erg vet zijn. Deze vetten zijn niet goed verteerd door het lichaam waardoor ze worden uitgescheiden. De vetten in de poep zijn kleverig en kunnen plakken. Stukjes ontlasting blijft op die manier makkelijk aan je anus vastkleven. Dit resulteert uiteindelijk in kriebelingen en jeuk.

Wormen kunnen jeuk veroorzaken

Aarsmade en kriebelingen

Mensen die wormen hebben opgelopen kunnen ook kriebelingen ervaren in en rondom de anus. Het jeukend gevoel komt met name in de avond opspelen. Als je in bed ligt kan de jeuk erger worden. Mensen ervaren in dat geval vaak een onweerstaanbare drang om te krabben aan de anus. Dit heeft te maken met de aarsmade die eitjes legt rondom de anus. De bewegingen van de made zorgt dat je kriebelingen ervaart en gaat krabben. Als je eenmaal gaat krabben om de jeuk te doen verminderen kunnen de eitjes onder je nagels blijven plakken. Je kunt vervolgens anderen en jezelf besmetten (of herbesmetten) als je voeding aanraakt of als je bijvoorbeeld nagels bijt. De eitjes komen dan via de mond weer in het lichaam terecht. 

Aambei en jeuk bij de poepgat

Aambeien zijn uitgerekte bloedvaatjes. De rand van de anus (en in de anus) zitten veel bloedvaten. Deze bloedvaten kunnen echter zwakker worden door verschillende redenen. Een zeer veelvoorkomende reden is te hard persen bij het poepen. Er komt dan veel druk op de bloedvaten waardoor aambeien al snel kunnen ontstaan. Ook jonge mensen kunnen op die manier aambeien ontwikkelen. Het is lastig om aambeien te behandelen. Veel mensen schamen zich voor aambeien en laten het kwaaltje voor wat het is. Dit is niet verstandig omdat de anus bij elke poepbeurt erg moeilijk schoon te maken is. Achtergebleven poep kan voor jeuk zorgen.

Overige oorzaken van anale problemen

Er zijn natuurlijk nog veel meer oorzaken te noemen die jeuk bij de aars kan veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende oorzaken:

  • Zeep en shampoo die tussen de bilspleet terecht is gekomen en niet goed is weggespoelt met water
  • Spoelwormen en zweepwormen die in je darmen leven
  • Voeding (kruidig en pittig) kan voor anale jeuk zorgen
  • Een anale infectie door schimmels of bacteriën

Met name het laatste punt is belangrijk! Schimmels en bacteriën kunnen zich makkelijk nestelen tussen de bilspleet en in je anus. Dit kan in sommige gevallen een seksueel overdraagbare aandoening zijn. Denk bijvoorbeeld aan anale gonorroe en anale chlamydia. Er bestaat ook een vorm van anale syfilis die voor anale kriebelingen zorgt. Ga altijd naar je huisarts om bepaalde oorzaken te kunnen uitsluiten.

Jeuk bij de anus: de gevolgen

Het hoeft natuurlijk helemaal geen probleem te zijn als er jeuk bij de anus optreedt. Jeuk is ansich geen probleem. De gevolgen van jeuk echter wel. Mensen beginnen te krabben om de jeuk te doen verminderen. Het krabben kan wondjes veroorzaken. Veel mensen krabben aan hun anus als ze liggen te slapen. Dit gebeurt vaak onbewust. 

Ervaart je wel eens anale jeuk en wat is je oplossing? Laat je advies achter en help andere mensen met nuttige tips tegen dit vervelende kwaaltje.

Laatst aangepast op zaterdag, 24 maart 2018 16:47

Reageer op: "Jeukende anus - oorzaak en oplossing voor anale jeuk"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk