Wat verdient een GZ psycholoog?

Goed salaris Goed salaris

Wat is het salaris van een GZ psycholoog. In de psychologie zijn veel verschillende takken en specialismen. Een populaire keuze is de studie tot GZ psycholoog, oftwel de gezondheidszorg psycholoog. Wat verdien je als GZ psycholoog, waar kom je te werken en is het goed verdienen als psycholoog?

Wat verdient een GZ psycholoog per maand?

Een GZ psycholoog verdient in Nederland ongeveer tussen de € 3.760 en € 5.046 per maand. Een gezondheidszorg psycholoog is een psycholoog die na de studie psychologie op master niveau nog een extra studie heeft afgerond, namelijk de studie tot GZ psycholoog. De studie is dus een postmaster opleiding en wordt aangeboden bij de verschillende ggz (geestelijke gezondheidszorg) instellingen van Nederland. Er zijn in Nederland elk jaar een beperkt aantal plekken beschikbaar voor nieuwe GZ psycholoog studenten. Het is dus belangrijk om er snel bij te zijn. 

Waarom is er veel verschil in salaris?

Een GZ psycholoog zit bijna altijd in een CAO. Dit betekent dat het salaris is bepaald aan de hand van criteria, voor iedereen geldig binnen de branche. Dit betekent dus ook dat het salaris als het ware al vaststaat. Binnen een bepaalde schaal van een CAO is het mogelijk om door te groeien, vaak gaat dit per jaar. Je verdient dus elk jaar iets meer, tot een bepaald maximum. Daarna is het niet meer mogelijk om meer te verdienen, tenzij je doorgroeit naar een andere baan met andere taken. Een net afgestudeerde GZ psycholoog verdient ongeveer € 4.039 per maand. Dit bedrag kan hoger zijn als er bijvoorbeeld minder GZ psychologen zijn dan de markt vraagt. Er is in dat geval schaarste, gunstig voor het salaris van de GZ psycholoog.

Wie verdient meer: psycholoog of pedagoog?

Een psycholoog verdient doogaans meer dan een pedagoog. Dit heeft te maken met de doorgroeimogelijkheden van de psycholoog. Een pedagoog heeft doorgaans niet dezelfde doorgroeimogelijkheden als een psycholoog. Na de studie tot GZ psycholoog kan een psycholoog ook nog de studie tot klinisch psycholoog volgen. Het salaris van een klinisch psycholoog is aanzienlijk hoger dan van een GZ psycholoog.

Laatst aangepast op woensdag, 22 november 2017 15:03

Reageer op: "Wat verdient een GZ psycholoog?"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk