Tinnitus en suizende oren: oorsuizen

Oorsuizen door harde muziek Oorsuizen door harde muziek

Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd en kenmerkt zich door een suizend, zoemend en piepend geluid in de oren. Het geluid kan in één oor voorkomen maar bij de meeste mensen zijn beide oren aangetast met het suizende geluid. Het geluid is erg vervelend en kan in principe alleen maar gehoord worden door de persoon die het heeft. Het oorsuizen wordt dus niet door iemand anders gehoord. Het suizen van de oren kan door allerlei factoren tot stand komen. Denk bijvoorbeeld aan suikerziekte, een tumor, allergieën en zelfs een te hoge zout inname. Ook kunstmatige zoetstoffen, tabak roken en veel cafeïne gebruik kan tinnitus prikkelen.

Wat is tinnitus/oorsuizen?

Het oorsuizen wordt door sommige mensen ook ervaren als een krassend en fluitend geluid. Dit vreemd geluid in de oren wordt voortdurend gehoord. Het geluid is er dus ook nog als de omgeving fluisterstil is. Mensen met tinnitus horen het suizen ook wanneer ze 's nachts in bed liggen en staan op met een geluid in de oren. De klachten kunnen divers zijn. Er zijn mensen die weinig last hebben van het oorsuizen. Andere mensen worden stapelgek van het geluid. Het geluid kan niet op commando uitgezet worden. Mensen met tinnitus horen altijd een zoemend en piepend geluid.

Hoe ontstaat het oorsuizen?

In principe heeft iedereen wel eens last van tinnitus. De meeste mensen (jong en oud) ervaren het suizen maar kort. Er zijn ook mensen die het suizen in de oren helemaal niet door hebben: het geluid bereikt het bewustzijn dan niet. Als het suizen dermate erg wordt (bijvoorbeeld boven de 20 decibel) wordt dat wel degelijk opgepikt. Het zoemend geluid wordt dan erg vervelend. Er zijn veel factoren die het suizen kan bewerkstelligen. Een grote trigger is hard muziek. Wie voor een lange tijd zeer hard muziek aanhoort (bijvoorbeeld via de iPod / MP4 speler) kan het oorsuizen triggeren.

Wie krijgt tinnitus?

Elk mens kan tinnitus krijgen. Ongeveer 30% van de Nederlanders boven de 60 krijgt te maken met een vorm van tinnitus. Dit betekent natuurlijk nog niet dat 30% dat als extreem vervelend beschouwd. Bij ongeveer 2% is het oorsuizen zeer ernstig. Een kwart van die 2% zegt dat het oorsuizen ondraaglijk is geworden. Mensen van onder de 60 jaar oud kunnen ook tinnitus krijgen.

Hyperacusis en tinnitus

Naast het oorsuizen eraren mensen met tinnitus vaak ook een overgevoeligheid voor geluid. Deze overgevoeligheid wordt hyperacusis genoemd. Zelfs een normaal gesprek aanhoren kan dan al bijzonder vervelend zijn voor iemand met extreme tinnitus. 

Wat kun je doen tegen tinnitus?

Een KNO arts zal altijd eerst op onderzoek uitgaan. Het is namelijk nooit in één keer helemaal duidelijk waar het oorsuizen nou precies vandaan komt. Het kan zijn dat u in het verleden veel te vaak en te lang hard muziek hebt aangehoord. Het kan ook zijn dat u in een zeer luide omgeving heeft gewerkt waardoor u gehoor is beschadigd. Het kan ook zijn dat u een achterliggende ziekte hebt opgelopen die het oorsuizen veroorzaakt. De KNO arts gaat daarom eerst van alles onderzoeken. De KNO arts zal de volgende ziekten en aandoeningen proberen uit te sluiten:

  • Ziekte van Ménière (duizeligheidsziekte)
  • Brughoektumor

In veel gevallen is het binnenoor en/of oorzenuw aangetast. In dat geval kan er niet behandeld worden en blijven de klachten bestaan. Wat een audioloog nog wel kan proberen is het aanbrengen van een klein apparaatje dat een bepaald geluid uitzendt. Het geluid is zo gekozen dat deze het tinitus geluid maskeert. De meeste mensen ervaren het geluid van het apparaatje echter ook als zeer vervelend. Wanneer het oorsuizen vervelend, maar niet als extreem hinderlijk, wordt ervaren kan een continue geluid in uw omgeving ook helpen het geluid te maskeren. Denk dan bijvoorbeeld aan het tikken van een klok of het zoemen van bijvoorbeeld een elektrisch apparaat of het geluid van stromend water.

Reageer op: "Tinnitus en suizende oren: oorsuizen"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk