Wat is een Oled-televisie?

Techniek gaat snel... Techniek gaat snel...

Wie een nieuwe televisie wil aanschaffen komt voor de vraag welk model er gekozen moet worden. Gaan we voor een plasma scherm of wordt het toch een LCD-tv? De nieuwe schermen hebben hoge resoluties die niet meer te vergelijken zijn met televisies van een aantal jaren geleden. De LED-schermen zijn erg populair en hebben een hoog contrast en mooie heldere beelden, echter kan het natuurlijk altijd mooier en scherper. De nieuwste telg in televisiewereld heeft Oled technologie. Deze nieuwe vorm van televisie beeldbuizen is nog indrukwekkender, mooier en dieper van kleur dan de voorgangers ooit konden laten zien. Oled klinkt natuurlijk heel leuk maar wat is het eigenlijk en misschien nog wel veel belangrijker: is Oled-tv ook betaalbaar?

Oled-televisie: wat is dat?

Het scherm van een televisie met Oled technologie bestaat uit allemaal zeer klein organische materialen die oplichten als er stroom door heen gaat. Elke pixel van een Oled-tv bestaat weer uit drie kleine subpixels. Deze drie subpixel, rood, blauw en groen, zorgen voor de kleur op het scherm. De kracht van Oled-tv is dat elke subpixel zelf licht kan geven. Dit betekent dus dat er geen achtergrondverlichting nodig is om überhaupt licht af te kunnen geven. De pixel zijn allen zelf een soort klein zaklampje. Het resultaat van deze technologie is dat het scherm van een Oled-televisie zeer compact en extreem dun kan worden gemaakt. Bijkomend effect is tevens dat de schermen bijzonder energiezuinig zijn en een zeer hoog contrast laten zien. Als een pixel geen licht geeft wordt het zwart ook echt weergegeven als in en in zwart (en dus niet grijs). De kijkhoek van Oled televisies is ook een stuk hoger dan televisies met LED/LCD of plasma technologie.

Is een Oled-televisie betaalbaar?

Er zijn verschillende merken de Oled-TV aanbieden. In principe is de verwachting dat alle grote merken wel met verschillende modellen aan zullen komen. Natuurlijk zijn het de zogenaamde early adopters die als eerste een Oled televisie aan zullen schaffen. Het merk Samsung heeft het model E9500 dat in het hoogste segment van de markt zit. Deze televisie kan bijvoorbeeld met spraak worden bediend. Ook LG maakt Oled televisies. LG is een zeer sterk merk op het gebied van schermen. Het nieuwe model (LG 55EA9800) komt zelfs met een gebogen scherm dat de ideale kijkhoek levert. Gebogen schermen zijn helemaal 2013/2014. Deze gebogen schermen zullen we ook terugzien in verschillende modellen van smartphones. De Oled televisies van LG kosten ongeveer €10.000.

Reageer op: "Wat is een Oled-televisie?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk