Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Sollicitatiebrief Sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief schrijven valt niet mee. Veel mensen hebben moeite met het vinden van de juiste woorden en het vinden van een balans tussen overdrevenheid en correctheid. Moet je de kwaliteiten en competenties die je bezit een beetje aandikken of moet je juist sober en bescheiden blijven? Een goede brief schrijf je altijd voor iemand die het leest. Wat moet absoluut in de brief komen te staan en wat moet je juist niet doen. Welke zinnen moet je vermijden en welke zijn juist erg goed om in de brief te plaatsen? Hoe schrijf je een sollicitatiebrief om je kansen op een gesprek te verhogen?

Opbouw van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief schrijft men om de kwaliteiten en motivatie uit te leggen. Het doel van een sollicitatiebrief is je beweegredenen te verwoorden en om jezelf te presenteren. Wie ben je, wat kun je en waarom heb je voor een bepaalde functie gekozen. Waarom heb je juist op die bepaalde vacature gereageerd? Waarom ben jij de juiste kandidaat? Wat onderscheidt jou van de concurrentie? Wat kan jij toevoegen en waarom kan jij een bedrijf/instelling of onderneming laten groeien? In een sollicitatiebrief ben je:

 • Duidelijk
 • Gestructureerd
 • Volledig
 • Informatief

De opbouw van een sollicitatiebrief heeft niet een vast patroon. Je mag zelf weten hoe je een brief schrijft. Het is natuurlijk wel verstandig om structuur aan te brengen in je brief. Begin met een korte inleiding, daarna de inhoud van je brief en tot slot een afsluitende korte alinea. De afsluiting is vaak niet langer dan een paar zinnen: 

 • Introductie
 • Tekst
 • Afsluitende paragraaf

Hoe begin je een sollicitatiebrief?

Als je een leuke vacature vindt moet je een brief schrijven. Hoe begin je die brief? Een brief begin je met een aanhef. Is de lezer van de brief bekend of onbekend? In de meeste gevallen weet je niet aan wie je de brief schrijft. Je begint de brief daarom met: 

 • Geachte heer of mevrouw
 • Geachte heer
 • Geachte mevrouw
 • Geachte heer, mevrouw

Na de aanhef plaats je een komma. De komma plaats je dus na heer of mevrouw. Het eerste woord van de eerste paragraaf heeft een hoofdletter

Schrijf je een brief formeel of informeel?

Een zakelijke brief (een sollicitatiebrief is zakelijk) schrijf je in een formele stijl. Dit betekent dat je beknopt en helder bent. Je bent duidelijk en accuraat. Een zakelijk brief hoeft niet koud en kil te zijn. Er mag zeker wel emotie in een zakelijke brief zitten. Vermijd wel een komische stijl en probeer niet te persoonlijk te worden in een brief. In een zakelijk brief moeten de kwaliteiten worden vermeld. Probeer professioneel te schrijven en probeer zakelijke woorden te gebruiken. Maak een brief niet overdreven moeilijk leesbaar. Gebruik dus niet zogenaamde ''dure woorden''

De tekst

Een sollicitatiebrief begin je met een korte introductie. Wie ben je en waarom is de vacature voor jou interessant? Welke kenmerken van de vacature komen overeen met jouw kwaliteiten en kennis? Wat zijn je competenties en hoe komen deze overeen met de omschrijving van de vacature? Heb je ook bepaalde werkervaring die matcht met het werk waar je op solliciteert? Probeer kort maar duidelijk te zijn. Maak de zinnen niet overdreven lang, maar ook niet te kort. 

In een sollicitatiebrief maak je gebruik van paragrafen. Een paragraaf heeft ongeveer vijf tot tien zinnen. Uiteraard mag je zelf weten hoeveel paragrafen er de brief moeten komen. Het is wel belangrijk om duidelijk te zijn. Houd altijd rekening met het volgende:

 • De recruiter leest jouw brief en beoordeelt de brief

Een recruiter is degene die de brief leest. Als je een brief stuurt naar een bedrijf is de recruiter de persoon die de brief opent (zowel papieren als digitale brief). De recruiter werkt vaak op de afdeling personeelszaken (dit zijn vaak vrouwen). Jij als sollicitant bent dus voor een groot deel afhankelijk van de recruiter. Verplaats je in de persoon die je sollicitatiebrief leest. Waar let een recruiter op?

 • Een recruiter scant vooral de tekst in de brief
 • Een recruiter kijkt naar de foto in je CV
 • Een recruiter kijkt of er is voldaan aan de eisen van de vacature
 • Een recruiter kan gebiased zijn

Als er niet voldaan is aan de eisen van de vacature

Als je reageert op een vacature maar niet de juiste vooropleidingen hebt of de juiste kwalificaties bezit, dan is de kans zeer klein dat er überhaupt serieus naar je brief wordt gekeken. Degene die de eerste selectie maakt kijkt eerst in je CV of je wel over de juiste kwalificaties bezit. Als je deze niet hebt wordt je brief op een stapel gelegd waar verder niet meer naar gekeken wordt. Je krijgt in dat geval een standaard afwijzende e-mail. 

Succes met solliciteren!

Reageer op: "Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk