Uitkering aanvragen: rechten, plichten en bezwaar

Ook de spaarpot leeg? Ook de spaarpot leeg?

Veel mensen in Nederland kunnen aanspraak doen op een uitkering. Denk bijvoorbeeld aan mensen die net zijn ontslagen door de werkgever. Je kunt dan meestal een WW-uitkering aanvragen. Je krijgt dan een uitkering om de kosten te dekken. Als je dat niet kunt krijgen is er ook een mogelijkheid tot een bijstandsuitkering. Hier zitten uiteraard wel rechten en plichten bij waar iedereen aan moet voldoen. Je moet bijvoorbeeld actief op zoek naar een baan. Je kunt eventueel bezwaar maken op een beslissing. Ben je het niet eens met een beslissing van het UWV of de gemeente? Maak dan bezwaar!

Uitkering: WW-uitkering of bijstandsuitkering

Als je geen werk meer hebt en je ontslagen bent kan het lastig zijn om je betaalverplichtingen te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan je huur en je zorg. Ook gas, water en licht moet natuurlijk betaald worden. En vergeet ook je voeding niet. Als je geen werk meer hebt valt ook het salaris weg: je hebt even geen inkomen meer. Een uitkering kan dan helpen om de tussenperiode te overbruggen. Welke typen uitkering bestaat er allemaal en welke uitkering kan jij krijgen als je geen werk meer hebt?

WW-uitkering als je bent ontslagen

Een WW-uitkering kan men krijgen als het werk is stopgezet. Je kunt de uitkering ook ontvangen als je bent ontslagen van je werk. Er gelden wel een aantal regels omtrent de uitkering. Je moet bijvoorbeeld langer dan 26 weken gewerkt hebben (dat is een half jaar). Als je korter hebt gewerkt kun je geen WW-uitkering krijgen en zal de aanvraag worden afgekeurd. 

Uiteraar zijn er meer mogelijkheden dan alleen een WW-uitkering. Als je hier geen recht op hebt kun je altijd aanspraak doen op een bijstandsuitkering. Je krijgt dan geld van de overheid om je betalingen te kunnen voldoen. Een bijstandsuitkering is natuurlijk wel van tijdelijke aard. Je moet zo snel mogelijk weer werk zien te vinden zodat je je eigen geld en salaris verdient. 

Een bijstandsuitkering ontvangen

Als je geen WW-uitkering krijgt is het de bedoeling dat je naar andere mogelijkheden zoekt. Meestal krijg je een brief van het UWV waarin staat dat je WW-uitkering niet mogelijk is. Er worden dan suggesties genoemd voor andere uitkeringen. Denk bijvoorbeeld aan een bijstandsuitkering. Je moet hier natuurlijk wel zelf achteraan: je moet alles zelf regelen. Er is niemand die al het papier en regelwerk doet. Je moet zelf met het initiatief komen om een uitkering aan te vragen. 

Plichten bij een bijstandsuitkering

Als je een uitkering wilt ontvangen moet je rekening houden met plichten. Dit betekent dat je bijvoorbeeld actief naar werk moet zoeken. Dit wordt ook wel sollicitatieplicht genoemd. Je moet dus gaan solliciteren naar functies die voor jou geschikt zijn. Ook is het verstandig om te kijken naar banen in een andere hoek dan je wellicht gewend bent. Om succesvol werk te vinden is het belangrijk om actief en energiek te zijn. Een potentiële werkgever zoekt actieve mensen met kennis en daadkracht.

Ik zit niet lekker in mijn vel: wat nu?

Het kan gebeuren dat je wordt ontslagen, geen recht hebt op een WW-uitkering en betaalachterstanden hebt opgelopen. Het kan gebeuren dat je veel stress ervaart en je helemaal niet lekker voelt. Je moet in die tijd toch veel regelen. Je moet allerlei papierwerk uitprinten en meenemen naar het UWV of bijvoorbeeld de gemeente om een uitkering te krijgen. Dit levert extra stress op. Mentaal en fysiek kan dat belastend zijn. Toch is het wel de bedoeling dat je alles zelf doet. Je kunt natuurlijk hulp vragen bij het regelwerk. Vraag een vriend of vriendin of vraag een familielid. De gemeente wil ook helpen maar toch moet het altijd vanuit de persoon zelf komen. 

Ik wil bezwaar maken op een beslissing

Het is altijd mogelijk om bezwaar te maken op een beslissing die gemaakt wordt rondom jouw uitkering. Misschien vind je het bedrag wel te laag of misschien wordt jouw WW-uitkering afgewezen op grond van een vreemde reden. Kijk altijd zelf naar de rechten en plichten die horen bij een uitkering. Het kan zijn dat door specifieke omstandigheden andere regels van toepassing kunnen zijn. Het is verstandig om professionele hulp in te schakelen. Vaak wordt hulp gewoon vergoed. Houd altijd in je achterhoofd dat als je eenmaal iets geregeld hebt, dat vaak ook voor een langere periode is. Steek er even energie in en je zult er in de toekomst zeker rust en voordeel aan hebben.

Vragen over uitkeringen en je rechten? Stel je vraag in het reactieformulier onder dit artikel.

Reageer op: "Uitkering aanvragen: rechten, plichten en bezwaar"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk