Vanaf hoe laat mag je vuurwerk afsteken?

Wat zijn de regels? Wat zijn de regels?

Vuurwerk afsteken is voor veel mensen een leuke bezigheid. Rond Oud en Nieuw kan er weer vuurwerk worden afgestoken op veel plekken, echter is het niet zo dat je overal vuurwerk mag afsteken. Het afsteken van vuurwerk op bepaalde plekken in grote steden kan verboden zijn. Je mag vanaf een bepaalde tijd vuurwerk afsteken, wanneer en hoe laat je vuurwerk tijdens Oud en Nieuw mag afsteken lees je in dit artikel.

Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Vuurwerk mag je niet het hele jaar door afsteken. Je mag vuurwerk alleen afsteken op 31 december. Op Oudjaarsdag mag je ook niet de hele dag vuurwerk afsteken. Je mag vuurwerk op Oudjaarsdag afsteken tussen 18:00 en 02:00. Wie het vuurwerk eerder afsteekt, riskeert een boete. 

Vuurwerk mag je afsteken vanaf 18:00

Waar mag je vuurwerk afsteken?

Op de meeste plekken mag je gewoon vuurwerk afsteken. Vuurwerk hoort bij de traditie van Oud en Nieuw. Toch is er de laatste tijd wel een verandering gaande rondom het afsteken van vuurwerk. Je mag niet op alle plekken meer vuurwerk afsteken. Dit heeft te maken met veiligheid en overlast. Je mag bijvoorbeeld vaak geen vuurwerk afsteken bij ziekenhuizen en kinderboerderijen. Op veel andere plekken mag je vaak wel vuurwerk afsteken. Elke gemeente heeft zijn eigen regels rondom het afsteken van vuurwerk. Uiteraard gelden de tijden voor het afsteken van vuurwerk wel voor heel Nederland. 

Waar koop je vuurwerk?

Je kunt op veel verschillende plekken vuurwerk kopen. Uiteraard mag je alleen legaal vuurwerk kopen en afsteken. Veel mensen bestellen vuurwerk online en halen het vervolgens op bij de een winkel in de buurt. Op die manier hoeven ze niet lang te wachten en kunnen ze het direct meenemen in een afgesloten doos. Wie online vuurwerk koopt krijgt vaak ook korting op de bestelling. Daarnaast ben je ook gegarandeerd van een leuk vuurwerkpakket. 

Hoeveel besteed je aan vuurwerk?

Nederlanders besteden gemiddeld ongeveer €90 aan vuurwerk en kopen vuurwerk steeds vaker online. Siervuurwerk wordt steeds populairder. Het echte knalwerk verliest aan populariteit.

Boete voor het afsteken van illegaal vuurwerk

Het is uiteraard alleen de bedoeling om legaal vuurwerk te gebruiken tijdens Oud en Nieuw. Illegaal vuurwerk is strafbaar. Wie toch illegaal vuurwerk koopt en/of afsteekt riskeert een boete en/of gevangenisstraf.

Laatst aangepast op woensdag, 07 december 2016 10:52

Reageer op: "Vanaf hoe laat mag je vuurwerk afsteken?"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk