Oogkleur, karakter en jouw persoonlijkheid

Ben jij bijzonder? Ben jij bijzonder?

Is het mogelijk dat jouw oogkleur iets vertelt over je persoonlijkheid? Wat zegt de kleur van je ogen over jou als persoon en wat zegt het over het karakter? Heb je blauwe ogen en ben je vaak lief, jeugdig en vrolijk? Is het zo dat bruine ogen vaker betrouwbaar zijn? Hoe zit het bij mensen met groene ogen? Hebben deze mensen meer passie en zijn ze intelligenter? Uiteraard heb je meer kleuren. Hoe zit het bij mensen met grijze en hazelnootkleurige ogen? Lees hier over jouw oogkleur, karakter en persoonlijkheid. Klopt het bij jou?

Persoonlijkheid en oogkleur

Is het mogelijk om persoonlijkheid af te leiden aan de hand van de kleur van de ogen? Oogkleur is heel divers in onder andere Nederland en België. De meeste mensen in de Lage Landen hebben echter een lichte oogkleur. Denk bijvoorbeeld aan de kleuren grijs, blauw en groen. Met name in het midden en noorden van Nederland wonen veel mensen met blauwe ogen. Ongeveer 80% van alle noorderlingen hebben blauwe ogen. Bruine ogen komen juist vaker voor in het zuiden van België. Wat valt er allemaal te zeggen over de kleur van de ogen in relatie tot karakter en persoonlijkheid?

Bruine ogen zijn minder bijzonder

Bruine ogen

De meest voorkomende oogkleur bij de gehele mensheid is bruin. Uiteraard is dat niet het geval in de noorderlijke landen van Europa. Denk bijvoorbeeld aan de Scandinavische landen (Zweden, Noorwegen, Denemarken), Finland en Estland. In deze landen komen blauwe ogen het meest voor. Ook in Duitsland, Nederland, Schotland en IJsland wonen veel meer mensen met blauwe ogen. Toch is het zo dat bruine ogen vanuit een wereldwijd perspectief het meest voorkomen.

 • Betrouwbaar
 • Veilig
 • Dominant

Bruine ogen zijn dus niet zeldzaam. Betekent dit dan ook dat bruine ogen saai en lelijk zijn? Natuurlijk is dat niet het geval. Mensen vinden bruine ogen prachtig. Het is zelfs zo dat mensen anderen met bruine ogen vaak betrouwbaar vinden. Mannen met bruine ogen worden doorgaans wat dominanter ingeschat dan mensen met lichte ogen. Of dat positief is valt te betwisten.

Blauwe ogen

man met blauwe ogenDe blauwe oogkleur is een zeldzame oogkleur. Toch valt dat niet op in het noorden en noordwesten van Europa. Ook in het oosten van Europa wonen heel veel mensen met blauwe ogen. In het zuiden van Europa wonen juist veel meer mensen met bruine ogen. Blauwe ogen zijn vaak fel en vallen snel op. Mensen met blauwe ogen hebben vaak ook blond haar. In Nederland en in België is de blauwe oogkleur de meest voorkomende oogkleur.

 • Jeugdigheid
 • Vrolijk
 • Zacht en aardig 

Uit een Amerikaans onderzoek kwam naar voren dat men andere mensen met blauwe ogen vaker inschat op een hogere intelligentie dan mensen met een donkere oogkleur. Tevens is het zo dat blauwe ogen staat voor jeugdigheid en vrolijkheid. Mensen met blauwe ogen worden vaak ook ingeschat als zachte en aardige mensen. Aan de andere kant kunnen blauwe ogen ook hard en koud lijken. 

Groene ogen

De groene oogkleur is een zeer zeldzame oogkleur. De kleur komt bij ongeveer 1 tot 2% van alle mensen voor. Er moet dan wel bij gezegd worden dat het gaat om alle mensen op de wereld. In België en in Nederland komt de kleur juist veel vaker voor dan dit percentage. Ook in Scandinavië komt de oogkleur vaker voor dan 2%. In landen als Polen, Esltand en Oekraïne komen groene ogen ook voor. 

Ogen kunnen groen lijken doordat het licht wordt verstrooid. Licht dat op je oog valt breekt. Het gebroken (of verstrooide) licht zien wij als een bepaalde kleur. Bij mensen met genen voor groene ogen wordt het licht op een bepaalde manier gebroken zodat wij dat zien als de kleur groen. Mensen met groene ogen hebben geen groen pigment in de iris. Mensen met blauwe en bruine ogen hebben dat ook niet. Alles heeft te maken met de breking van het licht.

 • Magisch en zeldzaam
 • Rijk
 • Intelligent 

Men zegt vaak dat mensen met groene ogen iets magisch hebben. Omdat de kleur uniek is worden bruinogige mensen altijd aangetrokken tot mensen met groene ogen. Dit geeft de groene kijkers veel macht. Mensen met groene ogen zijn vaak ook sociaal en hebben veel doorzettingsvermogen, incasseringsvermogen en kunnen veel weerstand bieden. Tevens zijn de groene kijkers rijker dan gemiddeld en zie je ze vaak in Hollywood. Je vindt mensen met groene ogen ook vaak in de modellenindustrie.

Aan de andere kant vindt men dat groene ogen jaloezie kunnen opwekken. Denk bijvoorbeeld aan de term ''groen van zien van jaloezie''. In tekenfilms zijn het vaak de slechterikken met de groene ogen. De kleur groen staat ook voor natuur en magie. De Chinezen beelden de goden vaak af met groene ogen.

Grijze ogen

De grijze oogkleur is ook een unieke oogkleur. De kleur lijkt soms blauw en soms zelfs een beetje lichtbruin. Het hangt van de lichtomstandigheden af hoe de kleur precies wordt gezien. Bij veel zonlicht lijken de grijze ogen lichter en feller. Bij weinig licht kunnen de ogen een beetje flets lijken. Grijze ogen komen in Nederland en België relatief veel voor.

Mensen met grijze ogen worden ingeschat op een hoog niveau van zakelijkheid. Ze kunnen goed zaken doen en weten veel af van economie en de financiën. De grijze kijkers zijn betrouwbaar en weten hoe ze moeten onderhandelen. Ze zijn pragmatisch en volwassen. Grijze ogen kunnen soms wel een beetje saai overkomen. Denk bijvoorbeeld aan ''het grijze muisje'' zijn.

 • Zakelijk
 • Betrouwbaar
 • Volwassen

Mensen met grijze ogen hebben vaak lichtblond tot donkerblond haar. Een unieke combinatie is zeer donker haar met licht grijze ogen. Deze combinatie wordt wel eens gezien in Wales, Ierland en IJsland.

Laatst aangepast op zondag, 25 maart 2018 14:36

Reageer op: "Oogkleur, karakter en jouw persoonlijkheid"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk