Schatten op de rommelmarkt, hoe vind ik de kostbaarheden? Tips top 10!

Kunst of kitsch? Kunst of kitsch?

Iedereen gaat weleens naar een rommelmarkt, maar hoe vind en herken je de mooiste schatten, antiek en kunst op een rommelmarkt? Waar liggen de koopjes en hoe voorkom je dat je een kat in de zak koopt? Een rommelmarkt is voor veel koopjesjagers een waar walhalla. Vele standhouders bieden op een rommelmarkt hun waar aan, soms tegen extreem lage prijzen en dit is waar je als koopjesjager op uit bent. Een rommelmarkt kan echter een echte mierenhoop zijn waardoor je niet meer goed kunt zien wat er daadwerkelijk wordt verkocht. Een gouden tip voor de rommelmarktbezoeker is: wees op tijd! Echte koopjes blijven niet onopgemerkt en worden vaak al aan het begin van de markt verkocht. Wat kun je nog meer doen om antiek en/of andere kostbaarheden te herkennen op een markt?

Tip 1. Echte koopjesjagers zijn op tijd! 

Ben je van plan een rommelmarkt te bezoeken en wil je niet met lege handen thuis komen? Een gouden tip is, dat je op tijd moet zijn. Wat is op tijd? Op tijd op een rommelmarkt betekent dat je er bent zodra mensen spullen beginnen uit te pakken. Eenmaal uit de doos en iedereen kan het zien… Soms is een tijd aangegeven over hoe laat de markt begint. Vaak loont het zich iets eerder aanwezig te zijn.

Tip 2. Twijfel niet vaak krijg je achteraf spijt...

Soms zie je wat leuks staan en denk je dat wil ik hebben! Twijfel dan niet, vraag wat het kost, ding wat af en laat het vooral niet om een euro overgaan. Vaak heb je achteraf spijt dat je het niet hebt gekocht en is het voorwerp, als je later weer bij het kraampje komt, al verkocht… Een gemiste kans.. Dus zie je wat leuks? Laat het dan niet liggen!

Tip 3. Koop geen rommel, bekijk je toekomstige aankoop goed

Natuurlijk moet je in de hectiek vaak snel handelen op een rommelmarkt, maar voorkom de aankoop van kapotte spullen. Bekijk een voorwerp snel voordat je het koopt. Eenmaal gekocht stop je het vaak snel in je tas en bekijk je het thuis pas goed. Het vluchtig inspecteren van een voorwerp op gebreken leer je vanzelf als je vaker tweedehands spullen koopt. Door ervaring weet je bij welk voorwerp je waar op moet letten. Let vooral op de algemene gebruikssporen.

Tip 4. Afdingen op een rommelmarkt mag altijd

Zie je wat leuks liggen maar staat de prijs je niet helemaal aan? Geen probleem je bent op een rommelmarkt, afdingen mag hier altijd. Natuurlijk moet je niet kwaad worden als de verkoper zijn waar niet voor, de in jouw hoofd, goede prijs wil verkopen. Het is zijn goed recht dit niet doen, maar een niet geschoten kans is altijd mis en afdingen is in veel gevallen zeker de moeite waard.

Expertise komt met de jaren

Tip 5. Leer antiek en kostbare voorwerpen herkennen

Dit is natuurlijk niet zo makkelijk als het lijkt. Maar door wat boeken over antiek door te nemen of op veilingsites te kijken kun je kennis opbouwen van de markt. Hoe meer je weet, des te groter is de kans is dat een bepaald voorwerp je bekend voorkomt en je een koopje kunt bemachtigen. Na verloop van tijd ga je spullen herkennen op stijl, vormgeving en kwaliteit. Deze expertise is echter weggelegd voor de meer ervaren rommelmarktbezoeker.

Tip 6. Ook het kleine kan waardevol zijn

Op een rommelmarkt vallen de grote spullen vaak het meest op. Logisch want deze grote voorwerpen overschaduwen de kleinere spullen op de markt. Grote spullen zijn in de ogen van veel mensen waardevoller dan kleine voorwerpen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn een klein voorwerp van bijvoorbeeld zilver of goud kan vele malen waardevoller zijn dan de grote televisie die de verkoper aanbiedt.

Tip 7. Kijk ook onder en achter de tafels

Door de drukte kan het voorkomen dat je aandacht enkel is gevestigd op de spullen op de tafel van de verkoper, maar kijk ook eens onder de tafels of achter de verkoper! Soms blijven zelfs hele serviezen onopgemerkt onder de tafel in een doos liggen. Ook zet een verkoper vaak grotere spullen achter zich neer zoals: kasten, kisten, lampen enzovoorts. Zit een doos nog dicht? Je kunt de verkoper altijd vragen of de doos open mag.. Je weet maar nooit!

Tip 8. Laat grote spullen eerst even staan

Zie je grote spullen staan, maar wil je er niet mee slepen over de markt? Vraag de verkoper of je de spullen later mag komen ophalen. Vaak is dit geen probleem en je hoeft er niet de hele tijd meer over de markt te sjouwen. Zie je een leuke kast, maar heb je geen idee hoe de kast thuis te krijgen? De verkoper heeft vaak een kar en vindt het in veel gevallen geen probleem de kast te bezorgen. 

Tip9. Kijk eerst even goed rond bij de verkoper

Soms zie je iets liggen, koop je het en zie je daarna nog iets leuks liggen bij de verkoper. Wil je korting dan kun je beter eerst even verder kijken op de tafel, misschien zit er nog iets leuks bij. Op meerdere voorwerpen kun je vaak meer en beter afdingen dan op een enkel voorwerp. Dus zie je wat leuks? Geef het aan de verkoper en zeg dat je nog even verder kijkt of er nog meer leuks tussen zit, reken pas als je helemaal uitgekeken bent met de verkoper af.

Tip 10. Herken kraampjes met een grote kans op antiek

Op een markt is vaak als snel onderscheid te maken tussen de verschillende verkopers. Sommige verkopers verkopen alleen maar speelgoed, de ander is een echte antiekhandelaar en weer een ander heeft alles rechtstreeks van zolder gehaald om te verkopen. Ben je kunst en antiek liefhebber dan heb je bij de speelgoedverkoper niet veel te zoeken, verspil hier dan ook geen tijd aan. Een goede kraam met kans op schatten is vaak rommelig en de spullen zitten in dozen. Zijn het oude dozen? Grote kans dat alles rechtstreeks van zolder komt. Hier maak je een goede kans een ware schat te vinden want vaak zijn de dozen niet eens open geweest! Super spannend voor de echte schatzoeker!

Laatst aangepast op donderdag, 10 november 2016 16:17

Reageer op: "Schatten op de rommelmarkt, hoe vind ik de kostbaarheden? Tips top 10!"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk