Wat is een goede tijd voor 10 kilometer hardlopen?

Sneller dan snel Sneller dan snel

Elk jaar hebben we allemaal weer goede voornemens. Misschien ben jij ook een van die personen die in het nieuwe jaar fanatiek wil gaan sporten;  is hardlopen iets voor jou? Hardlopen en joggen wordt door veel Nederlands als de ideale sport gezien, het is makkelijk om mee te beginnen, leuk en ook nog eens goedkoop. Hiernaast kun je zelf makkelijk je niveau bepalen en je loopschema hierop aanpassen. Je kunt het hardlopen nog leuker maken door er een tijd aan te verbinden, maar wat is dan een goede tijd voor 10 kilometer hardlopen voor mannen en vrouwen? En wat is het werelrecord hardlopen voor mannen en vrouwen?

Hardlopen; maak het spannend!

Ben jij een fanatieke sporten en is hardlopen of joggen een van je favoriete bezigheden? Je kunt het hardlopen nog leuker maken door er een tijd aan te verbinden. Leg een bepaalde tijd binnen een aantal minuten af en probeer jezelf de volgende keer te overtreffen. Wil je dit gaan doen dan zijn de speciale sporthorloges of hardloop-horloges een uitkomst. Dit type horloges zijn speciaal gemaakt om verschillende belangrijke informatie tijdens het sporten voor jou bij te houden. Meet je hartslag, snelheid en afstand en met intervaltrainingen kun je leuke unieke trainingen samenstellen. Natuurlijk is dit allemaal super leuk en heerlijk sportief, maar wat is eigenlijk een goede tijd voor 10 kilometer hardlopen?

Overdrijf niet met je snelheid

Wat is een goede tijd voor 10 kilometer hardlopen?

De 10 kilometer is een behoorlijke afstand, maar voor de meer gevorderde hardloper te doen en voor een beginneling een leuk doel! Het wereldrecord op de 10 kilometer is op dit moment 26.17,53 minuten voor mannen en 29.31,78 voor de vrouwen. Dit zijn natuurlijk wereldrecords en misschien moeten we daar maar niet teveel naar kijken… Een leuk doel voor de 10 kilometer is een uur, dus 60 minuten en is dus haalbaar bij een snelheid van 10 km/uur. Wil je een stapje verder dan kun je gaan voor de 50 minuten, maar let op dit betekend een snelheid van 12,5 km/uur. Wil je de 10 kilometer supersnel afleggen in 40 minuten dan moet zal je toch echt 15 km/uur moeten halen. Een goede tijd voor de 10 km is die tijd die jij er voor nodig bent.

Tips om de 10 km goed af te kunnen leggen:

  • Drink voldoende (bijvoorbeeld een isotone drank).
  • Beperk het eten 1 a 2 uur voor de start.  (Wil je toch nog wat eten? Eet dan iets waarvan de voedingsstoffen snel worden opgenomen, bijvoorbeeld een energiebar.)
  • Draag goede sportschoenen.
  • Houd je hartslag in de gaten.
  • Ken je lichaam, ga niet te ver.
Laatst aangepast op donderdag, 10 november 2016 17:03

Reageer op: "Wat is een goede tijd voor 10 kilometer hardlopen?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk