Gespannen buik oorzaak en oplossing buikspanning

Oorzaak gespannen buik Oorzaak gespannen buik

We hebben allemaal weleens last van een gespannen of opgezette buik, maar wat is hier de oorzaak van en hoe kun je een gespannen buik of buikspanning verhelpen en/of voorkomen? Een gespannen buik kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen is voeding de oorzaak van een gespannen buik, maar ook een onderliggende ziekte, aandoening of medicijngebruik  kan een gespannen buik veroorzaken. Zelfs stress kan een gespannen buik veroorzaken. Wat zijn de mogelijke oorzaken van een gespannen buik en wat kun je er tegen doen? 

Ik heb een gespannen buik

Veel mensen hebben last van een gespannen strak aanvoelende buik. De buik is in veel gevallen opgezet en de huid raakt hierdoor strak en gespannen. Deze buikspaning is niet normaal en kan als zeer hinderlijk/pijnlijk worden ervaren. Een gespannen buik gaat vaak samen met een opgeblazen gevoel en buikpijn. Wat zijn de mogelijke oorzaken van een gespannen buik? 

Mogelijke oorzaken van een gespannen buik

De volgende oorzaken kunnen een gespannen buik of buikspanning veroorzaken:

Gespannen buik door stress 

Het komt vaak voor dat de gespannen buik ontstaat tijdens stress. Stress is slecht voor ons lichaam en moet ten alle tijde worden voorkomen. Een gespannen buik kan ontstaan door stress. Door stress kun je onbewust je buik en maagstreek onder spanning zetten. dit geeft een strak en gespannen gevoel in de buik. Wil je dit voorkomen dan kun je het beste de oorzaak achterhalen van de stress. Soms is dit lastig en ervaar je bewust geen stress, een gespannen buik door stress ontstaat dan ook vaak onbewust. Probeer voor jezelf na te gaan wat een mogelijke stressfactor is en werk hier aan. Je kunt ook oefeningen doen om de spanning in de buikstreek te verminderen. Een gespannen buik door stress kun je verminderen met behulp van de volgende tips: 

  • Ademoefeningen:Een gecontroleerde ademhaling kan de stress in de buikstreek verminderen.
  • Massage van de buikwand: Een massage van de buikwand kan de spieren los maken en zorgen voor ontspanning. 
  • Lichaamsoefeningen: Oefeningen zoals het draaien van je torso kan de spanning in de buik doen verminderen. 
  • Ontspanning: Ga iets ontspannends doen waarbij je niet de focus legt op je buik. Bijvoorbeeld een bad of een warme douche.

Gespannen buik door verkeerd/slecht eten

Een gespannen buik kan ontstaan door verkeerde voeding. Vooral voeding met veel koolzuur zoals frisdranken kunnen zorgen voor een gespannen en opgezette buik, maar ook slechte voeding met veel suiker en weinig vezels zorgen voor een gespannen buik. De buik is vaak te dik en moet zijn normale formaat weer terug krijgen. Probeer je voedingspatroon gezond te houden voor een ontspannen buik. De volgende tips kunnen helpen je voedingspatroon te verbeteren en een gespannen buik te voorkomen:

  • Rustig eten: Rustig eten en goed kauwen kan een goede bijdragen leveren aan een goede spijsvertering. Door langzamer te eten ben je eerder verzadigd en eet je minder.
  • Stop met het drinken van frisdranken en fruitsappen: Fruitsap klinkt misschien gezond, maar een betere benaming zou zijn suikersap. Hetzelfde geldt voor alle frisdranken. Frisdrank zit vol suiker en daarnaast ook koolzuur. Koolzuur en suiker samen geven snel een opgeblazen dik gevoel in de buik. Het niet drinken van deze dranken geeft vaak snel resultaat. Daarnaast zal je afvallen doordat je (veel) minder suiker binnenkrijgt. Afvallen heeft een positief effect op een gespannen buik doordat de omvang van de buik zal afnemen.
  • Stop met het eten van fastfood: Fastfood is super slecht voor ons lichaam. Een enkele keer niet erg, maar wil je afvallen dan kun je dit het beste schrappen van je lijstje. Door minder fastfood te eten en dit te vervangen voor gezonde voeding zal je afvallen. Daarnaast raakt de maagstreek minder opgezet en van streek van gezonde voeding dan van fastfood. Eet je dagelijks fastfood en vervang je dit door gezonde voeding (groenten) dan zal je snel resultaat bereiken en zal de buikstreek snel rustiger, meer ontspannen aanvoelen.
  • Zorg voor beweging: Heb heb je en kantoorbaan dan is de kans groot dat je de hele dag zit. Probeer te bewegen en zoveel mogelijk te lopen. Ga daarnaast sporten en/of zorg voor voldoende beweging.
  • Eet minder grote hoeveelheden: We eten vaak meerdere keren per dag soms 2 keer soms 3 keer. Probeer het aantal eetmomenten op te splitsen in meerdere momenten. Eet bijvoorbeeld 6 keer per dag. Het doel is kleinere hoeveelheden tegelijk binnen te krijgen waardoor de maag dit beter kan verwerken en minder snel een gespannen buik ontstaat. Het is natuurlijk niet de bedoeling de porties te vergroten, dit heeft een averechts effect. 
  • Bier en alcoholcomsumtpie: We kennen allemaal de bierbuik. Dagelijks bier drinken is niet normaal en niet gezond voor je lichaam. Beperk het drinken van bier en andere alcoholische dranken en er zal snel een verbetering optreden.

Gespannen buik door medicijnen

Veel mensen gebruiken medicijnen om een ziekte of aandoeningen te behandelen of te onderdrukken. Helaas is van veel medicijnen bekend dat ze mogelijke bijwerkingen veroorzaken. Gebruik jij medicijnen en heb je sindsdien last van een opgeblazen buik waardoor de buik gespannen aanvoelt? Controleer dan eens je bijsluiter. Een mogelijke bijwerking kan een gespannen buik, maagklachten en/of een opgeblazen gevoel zijn. Misschien kun je stoppen met deze medicijnen of vervangen door andere medicijnen, overleg dit altijd met je arts.

Naast medicijnen kunnen ook vitaminepreparaten en/of voedingssupplementen zorgen voor een opgeblazen gevoel. Bijvoorbeeld biergist tabletten staan er om bekend een opgeblazen gevoel  en/of gespannen buik te veroorzaken.

Een gespannen buik door ziekte of aandoening

Een ziekte of aandoening kan een gespannen en/of opgezette strakke buik veroorzaken. Bekende ziektebeelden waarbij deze symptomen kunnen optreden zijn:

  • Obstipatie (Verstopping in het spijsverteringskanaal)
  • PDS (Prikkelbare darm syndroom. Een chronische verstoring in de functie van het maag-darmkanaal. PDS komt vaak voor.)
  • Levercirrose (Een aandoening die langzaamaan ontstaat en waarbij gezond leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel.)
  • Ziekte van Chrohn (Een chronische darmziekte, waarbij er sprake is van een ontsteking van de slijmvliezen van het maag-darmkanaal.)

Meer buikproblemen:

Laatst aangepast op maandag, 05 maart 2018 20:15

Reageer op: "Gespannen buik oorzaak en oplossing buikspanning"

1 Reactie

  • Reactielink Gerda van Aalst zondag, 07 november 2021 21:59 Geplaatst door Gerda van Aalst

    Ik heb al een hele tijd (een paar jaar) een steeds dikker wordende buik met het gevoel uit elkaar te klappen.
    Ik kan er niks aan (onder) kleding aan verdragen. Mijn beha's moeten zó los dat het nog nauwelijks dienst doet als BH. Een spijkerbroek met een volledig elastische band geeft me de hele dag een onaangenaam gevoel rond de buik. Geen enkele gewone tailleband krijg ik dicht. Ik heb al een keer een buik-echo gehad, maar al mijn organen functioneerden prima.
    Mijn maaltijden zijn gezond en niet overmatig, eet alleen volkorenbrood en volkoren pasta's, eet 2 tot 3 stuks fruit per dag en drink één klein glaasje sherry als slaapmutsje.
    Ik gebruik de volgende voedingssupplementen: vit. C, vit. D, Magnesium, cranberry en foliumzuur. Alles, behalve magnesium als advies van internist. Daarnaast slik ik een anti-depressivum, maar inmiddels al 10 jaar dezelfde, nooit ergens last van gehad. Én ik gebruik een pufje voor mijn COPD.
    Ik gebruik redelijk wat zout bij het eten omdat het zoutgehalte in mijn bloed altijd te laag is.
    Oorzaak is het antidepressivum dat ik slik.
    Ik voel me steeds radelozer, heb een grote afkeer van mijn lijf én het vóelt constant gespannen én zit me in de weg.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk