Slaperig door vitamine D gebrek

Zwakke zon Zwakke zon

Wie te weinig vitamine D binnenkrijgt kan bepaalde lichamelijke klachten ontwikkelen. Vitamine D wordt door de mens aangemaakt wanneer er zonlicht op de huid valt. Vitamine D zit ook in voedsel, echter wel in geringe mate. In Nederland krijgen mensen structureel vaak te weinig vitamine D binnen. Dit komt met name doordat Nederlanders te weinig zonlicht zien. Het is belangrijk om elke dag ongeveer een half uur in de zonlicht te zitten met onbedekte handen en gezicht. In de herfst en winter is de zonnekracht echter te zwak. Het is daarom belangrijk om een vitamine D preparaat in te nemen. Wat is vitamine D precies en wat gebeurt er bij te weinig inname?

Te weinig vitamine D: complicaties

Vitamine D is een belangrijk vitamine die nodig is om calcium goed te kunnen binden en goed uit voeding te kunnen halen. Calcium heeft het lichaam nodig voor sterke botten. Vitamine D kan het lichaam niet vanzelf maken. Het lichaam heeft zonlicht nodig. De huid kan namelijk vitamine D, onder invloed van zonlicht, zelf aanmaken. Uiteraard is het ook mogelijk om vitamine D uit voeding te halen. Vitamine D zit echter in niet heel veel voedingsmiddelen waardoor het echt noodzakelijk is om genoeg buiten te zijn en de zon op te nemen. Wie structureel veel te weinig vitamine D aanmaakt of binnenkrijgt kan hier last van krijgen. Je moet dan denken aan extreme vermoeidheid en zelfs osteoporose (botontkalking).

Chronisch slaperig door vitamine D gebrek

Wanneer er te weinig vitamine D in het lichaam terecht komt kan dat leiden tot een chronische slaperigheid. Mensen worden moe en zwak. De spieren verslappen en mensen krijgen nergens meer zin in. Slaperigheid neemt dus toe wanneer mensen minder vitamine D krijgen. Het is belangrijk om, bij een gezond en actief leven, ook te zonnen en/of voldoende voedingsmiddelen te nemen waar de vitamine in zit.

Soorten vitamine D

Vitamine D komt in twee soorten voor: vitamine D2 en vitamine D3. Vitamine D2 wordt ook wel ergocalciferol genoemd, vitamine D3 cholecalciferol. Vitamine D3 wordt door het lichaam gemaakt en wordt vaak aangetroffen in voedingsmiddelen. Ook kan vitamine D3 synthetisch worden gemaakt en worden toegevoegd aan allerlei voedingsmiddelen. Vroeger werd vitamine D2 juist toegevoegd aan voedingsmiddelen, maar deze is vervangen door de sterkere vitamine D3. Vitamine D wordt met name in de darmen goed opgenomen. Opname gaat extra goed als er een beetje olie aanwezig is. Vetten zorgen voor een betere opname van vitamine D.

Zwak door vitamine D

Vitamine D is ook belangrijk als het gaat om je immuunsysteem. Je afweer heeft zeker in koude en koele periodes een boost nodig. Je lichaam moet snel de cellen kunnen delen. Voor celdeling zijn voedingsstoffen nodig die je lichaam met name uit voeding haalt. Om celdeling goed te kunnen laten functioneren is ook vitamine D nodig. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij celdeling en celgroei. Tevens is het belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen tijdens de groei. Met name jonge kinderen hebben baat bij voldoende vitamine D. De tanden en botten moeten goed calcium en andere mineralen op kunnen nemen. Daar is ook vitamine D voor nodig. Ouderen hebben juist baat bij het tegengaan van botdegradatie (botontkalking). Dit kan door voldoende buiten te zijn en te genieten van zonlicht.

Vitamine D: Engelse ziekte

Wanneer er te weinig vitamine D aanwezig is kan dat afwijkingen veroorzaken. Met name kinderen kunnen last krijgen (afwijkingen) wanneer er te weinig vitamine D blootstelling heeft plaatsgevonden. Kinderen met een skeletafwijking dat door onvoldoende vitamine D blootstelling is plaatsgevonden worden de Engelse ziekte genoemd (ook wel rachitis). Rachitis is een afwijking aan het skelet veroorzaakt door onvoldoende vitamine D en calcium tijdens de groei. Het skelet is krom en laat plekken zien waar te weinig calcium aanwezig is. Te weinig vitamine D zorgt ook voor spierzwakte.

Reageer op: "Slaperig door vitamine D gebrek"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk