Wat wordt de oogkleur van mijn baby?

Blauwe ogen Blauwe ogen

Ben jij ook benieuwd naar de oogkleur van jouw baby? De kleur van de ogen wordt bepaald door een aantal factoren. Genen en erferlijkheid staan centraal rondom oogkleur. De meeste baby's in Nederland krijgen blauwe ogen. De blauwe oogkleur komt in Nederland het meest voor. Tevens hebben de meeste baby's bij de geboorte een blauwe oogkleur die later iets donkerder kan worden. De oogkleur is bij baby's na een jaar meestal definitief. Kan het ongeboren kind ook bruine ogen krijgen en hoe zit het met de groene oogkleur? Welke oogkleur krijgt mijn kind?

Welke kleur ogen krijgt mijn baby?

De oogkleur bij mensen is een bijzonder proces. Het werkt via de genen die diep in onze cellen zitten verstopt. De genen bepalen onder andere welke cellen worden geactiveerd, welke cellen er gevormd moeten worden en wat uiteindelijk de oogkleur wordt bij de baby. Er zijn in Nederland veel verschillende soorten oogkleur. De meest voorkomende oogkleur is in Nederland de blauwe oogkleur. Blauw kenmerkt zich door zeer lage concentraties van het pigment eumelanine. Baby's hebben bij de geboorte ook vaak een blauwe oogkleur. De oogkleur is nog niet goed gevormd. De cellen die de kleur moet aanmaken zijn nog druk bezig met ontwikkelen. Na een jaar is de blauwe oogkleur bij veel baby's verdwenen en/of veranderd. Er zijn echter ook veel baby's die de kleur houden.

De oogkleur is na een jaar definitief

Wanneer is de oogkleur van mijn baby definitief?

De oogkleur is na ongeveer een jaar definitief. Cellen die het pigment aan moeten maken zijn dan gevormd en werken goed. De oogkleur heeft zich dan voor de volledige honderd procent ontplooid. Als het kind blauwe ogen houdt is er niets aan de hand met de baby. De cellen die pigment aan moeten maken zijn er dan niet. Het kan ook voorkomen dat het kind met blauwe ogen wordt geboren maar na een half jaar opeens bruine ogen heeft. Dit is normaal. Het kind heeft dan genen die verantwoordelijk zijn voor veel pigment aanmaak. Het pigment dat wordt aangemaakt heet eumelanine.

  • Het kind wordt geboren met blauwe ogen: de ogen worden langzaam donkerblauw en zijn na een jaar definitief.
  • Het kind wordt geboren met blauwe ogen: de ogen blijven (licht)blauw en zijn na een jaar definitief.
  • Het kind wordt geboren met blauwe ogen: de ogen worden snel donkerder en zijn na een half jaar definitief bruin.
  • Het kind wordt geboren met groene ogen: de ogen worden langzaam donkergroen en zijn na een jaar definitief.
  • Het kind wordt geboren met groene ogen: de ogen blijven (licht)groen en zijn na een jaar definitief.
  • Het kind wordt geboren met bruine ogen: de ogen blijven bruin en zijn bij de geboorte definitief.

Waarom krijgt het ene kind blauwe ogen en het ander kind bruine ogen?

De oogkleur van het kind wordt bepaald aan de hand van genen. De genen krijgt het kind van de biologische vader en moeder. Als de vader blauwe ogen heeft en de moeder ook blauwe ogen, dan is de kans dat het kind blauwe ogen krijgt zeer groot. Het kan echter wel gebeuren dat het kind alsnog bruine ogen krijgt. Het kan voorkomen dat een oogkleur één of meerdere generaties overspringt. Als je dus bruine ogen in de familie heeft kunnen deze genen ook bij het kind terecht komen. Als beide ouders bruine ogen hebben is de kans zeer groot dat het kind bruine ogen krijgt. Bij groene ogen ligt het iets anders. Ouders met groene ogen krijgen bijna altijd kinderen met groene ogen. Ook als één ouder groene ogen heeft wordt de groene oogkleur overgedragen (tenzij de andere ouder bruine ogen heeft). In het algemeen geldt het volgende:

  • Jij en je partner hebben beide bruine ogen: het kind zal hoogst waarschijnlijk ook bruine ogen krijgen.
  • Jij hebt blauwe ogen, je partner bruine ogen: het kind zal zeer waarschijnlijk bruine ogen krijgen.
  • Jij en je partner hebben beide blauwe ogen: het kind zal zeer waarschijnlijk blauwe ogen krijgen.
  • Jij hebt groene ogen, je partner blauwe ogen: het kind zal waarschijnlijk groene ogen krijgen.
  • Jij hebt groene ogen, je partner bruine ogen: het kind zal zeer waarschijnlijk bruine ogen krijgen.

De donkere en bruine oogkeur is bijna altijd de dominante oogkleur. De bruine kleur is dus de kleur die wordt overgedragen op het kind. Het betekent natuurlijk niet dat het kind niet de genen heeft van de andere partner (met lichte ogen). Deze lichte oogkleur komt alleen niet (tot nauwelijks) tot uitdrukking.

Welke oogkleur is bijzonder?

Ben je benieuwd welke oogkleur het meest bijzonder is? Is het blauw, bruin of groen? De meest voorkomende oogkleur is in Nederland de blauwe oogkleur. Wereldwijd gezien zijn blauwe ogen echter zeer zeldzaam: bijna niemand heeft ze. Kan het nog zeldzamer dan blauwe ogen? Jazeker. De groene oogkleur is namelijk helemaal uniek. Alleen in Nederland, Scandinavië, Groot-Brittanië en andere noorderlijke landen leven mensen met groene ogen. Ook in India en Pakistan zijn er een aantal gebieden waar je nog wel eens de groene oogkleur tegen kunt komen. Het gaat hier echter wel om de donkergroene oogkleur. De lichtgroene oogkleur is één van de meest zeldzame oogkleuren. De bruine oogkleur is de standaard oogkleur.

Laatst aangepast op zaterdag, 03 september 2016 14:07

Reageer op: "Wat wordt de oogkleur van mijn baby?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk