Strak gevoel in de buik; de oorzaken

Enorme spanning Enorme spanning

Misschien herken je het gevoel van een strak gevoel in de buik. Een strak gevoel wordt vaak als een beklemmend gevoel in de buik omschreven. Vaak is bij een strak gevoel in de buik sprake van een harde buik. Een harde, strakke buik kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak kan liggen bij zwangerschap, maar ook ongezonde voeding of te weinig beweging kan een strakke buik veroorzaken. Neem een strakke buik wel serieus. Een opgeblazen strakke buik is niet normaal, maar kan vaak goed worden verholpen.

Een strak gevoel in de buik; wat kan het zijn?

Met een strak gevoel wordt vaak een harde buik bedoeld. Een harde buik kan voorkomen tijdens de zwangerschap ook wel harde buiken genoemd. Dit verschijnsel doet zich meestal voor in de tweede helft van de zwangerschap. De oorzaak ligt in het feit dat de spieren in de baarmoeder af en toe samentrekken als voorbereiding op de bevalling. Tijdens dit samentrekken kan de buik strak en hard aanvoelen, alsof er een ballon in de buik zit. Vaak is dit gevoel lastig te omschrijven en ontstaan beschrijvingen als: een strak gevoel in de buik, een gespannen buik, of een vreemd gevoel in de buik. Heb je last van harde buiken dan kun je iets rustiger aan gaan doen, neem wat meer rust. Eventueel kunnen speciale ondersteunde middelen als een buikband of zwangerschapsbroek helpen de buik te ondersteunen. Een harde buik tijdens de zwangerschap is meestal niet pijnlijk, maar eerder vervelend. Een harde buik kan wel worden verward met zogenaamde bandenpijn tijdens de zwangerschap, die wel die wel pijnlijk kan zijn.

Mogelijk is het bandenpijn

Een strak gevoel in de buik door bandenpijn

Een strak gevoel in de buik kan ook ontstaan door zogenaamde bandenpijn. Bandenpijn geeft vaak een stekend, trekkerig gevoel in de onderbuik. Bandenpijn ontstaat doordat de baarmoeder groeit, met als gevolg dat de banden waaraan de baarmoeder vast zit langzaam meegroeien, rekken. Dit geeft soms een pijnlijk, stekend of trekkend gevoel; bandenpijn. Bandenpijn wordt meestal rond de 20e week voor het eerst gevoeld, maar kan ook eerder ontstaan. Bandenpijn kun je niet voorkomen, speciale steunbanden of steunbroeken kunnen wel verlichting geven.

Andere oorzaken voor een strak gevoel in buik

Een strak gevoel in de buik heeft niet alleen zwangerschap als mogelijke oorzaak. Een strak gevoel kan ook andere oorzaken hebben simpelweg teveel eten kan al een strak en/of opgeblazen gevoel veroorzaken. Je voelt je overvol. Daarnaast kan ook gasvorming in de darmen zorgen voor een strak gevoel of opgeblazen gevoel. Je kunt je voedingspatroon en voeding aanpassen om dit te voorkomen. Soms heeft het aanpassen van voeding niet veel zin en blijft je buik strak en opgeblazen aanvoelen, de oorzaken kunnen liggen bij:

  • Het prikkelbare darm syndroom (PDS).
  • Het onbedoeld inslikken van lucht tijdens het eten.
  • Het teveel drinken van koolzuurhoudende dranken.
  • Een verstoring van het verteringsproces in de darmen.
  • Een verstopping, obstipatie door bijvoorbeeld te weinig beweging.
Laatst aangepast op zondag, 08 januari 2017 22:06

Reageer op: "Strak gevoel in de buik; de oorzaken"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2017 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk